Πτυχιούχοι και έμπειροι οι προπονητές στα αθλητικά σχολεία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Θέμα παραπόνων ήγειρε η βουλευτής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, η οποία και ζήτησε με σχετική ερώτησή της προς τον υπ. Παιδείας ενημέρωση

Στη βάση κανονισμών λειτουργούν τα αθλητικά σχολεία μέσης εκπαίδευσης, ενώ χρέη προπονητών σε αυτά εκτελούν διορισμένοι καθηγητές Φυσικής Αγωγής, αλλά και πτυχιούχοι Φυσικής Αγωγής οι οποίοι επιλέγονται με αυστηρά κριτήρια. Αναφορά στα όσα ισχύουν με τον θεσμό, ο οποίος εφαρμόστηκε για πρώτη φορά τη σχολική χρονιά 2006-2007, έκανε ο υπ. Παιδείας, απορρίπτοντας ισχυρισμούς περί αναξιοκρατικής πρόσληψης εκπαιδευτικών Φυσικών Αγωγής και προπονητών.

Θέμα παραπόνων ήγειρε η βουλευτής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, η οποία και ζήτησε με σχετική ερώτησή της προς τον υπ. Παιδείας ενημέρωση για την πορεία εφαρμογής και λειτουργίας του θεσμού, το καθεστώς εργοδότησης εκπαιδευτικών και/ή προπονητών, αλλά και τα κριτήρια πρόσληψης και αξιολόγησής τους.

Λύκεια και γυμνάσια

Απαντώντας στη βουλευτή και αναφερόμενος στον θεσμό, ο υπ. Παιδείας εξήγησε ότι κατά τη σχολική χρονιά 2006-2007 άρχισαν τη λειτουργία τους δύο αθλητικά λύκεια, ένα στη Λευκωσία και ένα στη Λεμεσό, ενώ μετά τα άριστα αποτελέσματα, αθλητικά και ακαδημαϊκά των μαθητών των αθλητικών λυκείων, με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου αποφασίσθηκε η επέκταση της λειτουργίας τους σε όλες τις πόλεις, καθώς και στον γυμνασιακό κύκλο. Σύμφωνα με τον υπ. Παιδείας, από τη σχολική χρονιά 2016-2017 λειτουργούν πέντε αθλητικά λύκεια και πέντε αθλητικά γυμνάσια, από ένα, σε Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα, Πάφο και Παραλίμνι. Σημείωσε ακόμη ότι από την πρώτη ημέρα ίδρυσης των αθλητικών σχολείων δημιουργήθηκαν κανονισμοί που διέπουν τη λειτουργία τους, οι οποίοι σε τακτά χρονικά διαστήματα αναπροσαρμόζονται με βάση τα νέα δεδομένα που προκύπτουν, με στόχο την αναβάθμιση του θεσμού. Σήμερα, τόνισε, οι αναβαθμισμένοι κανονισμοί που έχουν ετοιμαστεί από το Γραφείο Φυσικής Αγωγής του Υπ. Παιδείας τυγχάνουν επεξεργασίας.

Όλοι πτυχιούχοι

Σε ό,τι αφορά το καθεστώς εργοδότησης των προπονητών στα αθλητικά σχολεία, ο Κώστας Καδής υπογράμμισε ότι ισχύουν τα ακόλουθα:

  • Διορισμένοι καθηγητές Φυσικής Αγωγής στη νέση εκπαίδευση οι οποίοι τοποθετούνται στο αθλητικό σχολείο για έξι περιόδους την εβδομάδα ή
  • Πτυχιούχοι Φυσικής Αγωγής οι οποίοι εργοδοτούνται με το σύστημα της αγοράς υπηρεσιών.

Προτεραιότητα δίνεται στους διορισμένους καθηγητές Φυσικής Αγωγής νοουμένου ότι τηρούν τα κριτήρια. Σε διαφορετική περίπτωση, η Επιθεώρηση Φυσικής Αγωγής σε συνεργασία με τις αθλητικές ομοσπονδίες επιλέγουν τους καταλληλότερους προπονητές από τον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με τον υπ. Παιδείας, η επιλογή προπονητών στα αθλητικά σχολεία γίνεται με βάση τα εξής κριτήρια:

  • Να είναι πτυχιούχοι Φυσικής Αγωγής.
  • Να έχουν εμπειρία στην προπονητική του συγκειμένου αθλήματος.
  • Όπου είναι εφικτό επιλέγονται οι ίδιοι προπονητές των μαθητών που έχουν στους ομίλους/σωματεία/ομάδες τους.
  • Οι προπονητές/τριες που προτείνονται από την αντίστοιχη ομοσπονδία.

Για τους προπονητές που εργοδοτούνται στα αθλητικά σχολεία υπάρχει σχέδιο υπηρεσίας με ξεκάθαρα καθήκοντα τα οποία περιλαμβάνονται στο συμβόλαιο εργοδότησής τους.

Ο Κώστας Καδής επεσήμανε ακόμη ότι όλοι οι προπονητές που εργοδοτούνται στα αθλητικά σχολεία αξιολογούνται από τον επόπτη του αθλητικού σχολείου με βάση την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Συγκεκριμένα, ο επόπτης παρακολουθεί τις προπονήσεις των αθλητικών τμημάτων και αξιολογεί τη συνέπεια, την παιδαγωγική προπονητή προς τους νεαρούς αθλητές, αλλά και το προπονητικό έργο που επιτελείται. «Λόγω της πολύ καλής προεργασίας που γίνεται στην επιλογή των προπονητών, στα 11 χρόνια λειτουργίας του θεσμού είχαμε μόνο μία περίπτωση τερματισμού προπονητικής υπηρεσίας λόγω ασυνέπειας ή ανεπάρκειας από μέρους του προπονητή», υπογράμμισε.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Στέφεν Μπάρκλεϊ νέος υπουργός Brexit

Πολίτης News, 16.11.2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεν βλέπει ποινικές ή αστικές ευθύνες του ΥΠΟΙΚ για Freshfields ο ΓΕ

Πολίτης News, 16.11.2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συμβουλές στους καταναλωτές ενόψει «BlackFriday»

Πολίτης News, 16.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή