ΠτΔ προς Λουτ: Η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη για επανέναρξη των συνομιλιών

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Ο Πρόεδρος προέβη σε μια εφ` όλης της ύλης ανασκόπηση για το σύνολο της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων,διατύπωσε τις θέσεις της ε/κ πλευράς

Τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς ανέλυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στην ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία είχε μια σχεδόν τρίωρη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη το πρωί της Δευτέρας, στην παρουσία του διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Λουτ δήλωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι βρίσκεται στην Κύπρο για να ακούσει και να μεταφέρει στον ΓΓ του ΟΗΕ τις σκέψεις και θέσεις των δύο πλευρών, ένα χρόνο μετά τη Διάσκεψη στο Κραν Μοντανά.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προέβη σε μια εφ` όλης της ύλης ανασκόπηση για το σύνολο της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, διατύπωσε τις θέσεις της ε/κ πλευράς τεκμηριώνοντάς τις με έγγραφα και εξέφρασε την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, αφού προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία, ώστε να υπάρξει έδαφος που θα οδηγήσει τις συνομιλίες σε μια θετική κατάληξη.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Λουτ ήρθε μόνο να ακούσει και να δώσει τα μαντάτα στον ΓΓ των ΗΕ


Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κ. Λουτ δεν μετέφερε οποιοδήποτε μήνυμα από τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, αρχές Σεπτεμβρίου θα είναι έτοιμη η έκθεση της κ. Λουτ σε σχέση με τις διερευνητικές επαφές που θα έχει τις επόμενες εβδομάδες με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών.

Η κ. Λουτ συναντάται σήμερα το απόγευμα με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Αναμένεται να αναχωρήσει από το νησί αύριο το πρωί καθ` οδόν προς τη Νέα Υόρκη.

Πηγές από τα ΗΕ δήλωσαν στο ΚΥΠΕ ότι μόλις καθοριστούν οι  ημερομηνίες των επαφών της σε Άγκυρα, Αθήνα, Λονδίνο και Βρυξέλλες, η κ. Λουτ θα επιστρέψει στην Ευρώπη. 

Εν συνεχεία, θα συντάξει την έκθεσή της προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη αρχές Σεπτεμβρίου, πριν τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ότι το ψήφισμα  για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν σχετίζεται με τις επαφές Λουτ στην Κύπρο. Η ανοιχτή συνεδρίαση του Συμβουλίου για την υιοθέτηση του ψηφίσματος έχει οριστεί για το πρωί της Πέμπτης 26 Ιουλίου. Η παρούσα εντολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ λήγει στις 31 Ιουλίου 2018.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προεδρεύσει τη Δευτέρα του Συμβουλίου Αρχηγών, τους οποίους και θα ενημερώσει για τη συνάντηση με την κ. Λουτ.

Φωτογραφία: Χρίστος Θεοδωρίδης

ΚΥΠΕ


Επιστροφή
στην αρχή