Ψήφισαν σταθερότητα, έψεξαν κυβέρνηση. Τέλος στην αβεβαιότητα για ΣΚΤ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Χωρίς αλλαγές πέρασε η νομοθεσία για τις τράπεζες. Διακομματική πλειοψηφία για την παροχή εγγυήσεων στην Ελληνική Τράπεζα.

Η υπερψήφιση της παροχής κρατικών εγγυήσεων προς την Ελληνική Τράπεζα, στο πλαίσιο της συμφωνίας απόκτησης περιουσιακών στοιχείων της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, και η έγκριση των νομοσχεδίων για τις αλλαγές στις νομοθεσίες σχετικά με τη ρύθμιση μη εξυπηρετούμενων δανείων (εγγυήσεις, αφερεγγυότητα και άλλα) επιτρέπουν την εκκίνηση των διαδικασιών για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην Ελληνική Τράπεζα. Ταυτόχρονα, αίρονται οι όποιες αμφιβολίες για την τύχη της συναλλαγής Ελληνικής Τράπεζας - Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, που είχε φέρει τους καταθέτες του Συνεργατισμού στα γκισέ προκαλώντας σημαντικές εκροές καταθέσεων την περασμένη εβδομάδα. Οι εκροές που είχαν φτάσει στα 134 εκατ. ευρώ την περασμένη Τρίτη περιορίστηκαν σε περίπου 60 εκατ. ευρώ την Παρασκευή και σήμερα αναμένεται επιτάχυνση της επιστροφής στην κανονικότητα.

Τα νομοσχέδια


Η πλειοψηφία ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ είχε ως αποτέλεσμα να απορριφθούν και όλες οι τροπολογίες στα πέντε κυβερνητικά νομοσχέδια και να παραμείνει αναλλοίωτη η φιλοσοφία τους. Τα συγκεκριμένα νομοσχέδια επί της ουσίας αποτελούν μέρος της διαδικασίας πώλησης εργασιών της ΣΚΤ. Οι αλλαγές στη νομοθεσία για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ετέθησαν ως όρος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έγκριση της κρατικής στήριξης υπό τη μορφή της κρατικής κατάθεσης προς τον Συνεργατισμό.

Το σκεπτικό


Είναι χαρακτηριστικό ότι το βασικό σκεπτικό ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΛΑΜ, που μαζί με τον ΔΗΣΥ ψήφισαν υπέρ της παροχής των κρατικών εγγυήσεων (32 ψήφοι υπέρ έναντι 20 κατά) ήταν η προστασία των καταθέσεων στον Συνεργατισμό. Στη συζήτηση έγιναν για πρώτη φορά σαφείς δημόσιες αναφορές από επίσημα χείλη για την προσφυγή της χώρας σε νέο πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης, σε νέο μνημόνιο, για να πληρωθούν οι εγγυημένες καταθέσεις ύψους 8,5 δισ. ευρώ του Συνεργατισμού στην περίπτωση που η Βουλή απέρριπτε τις εγγυήσεις και τα νομοσχέδια για τις τράπεζες.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου σχολιάζοντας τη στάση του ΔΗΚΟ ανέφερε ότι παρείχε στήριξη για να βγει η χώρα από τα μνημόνια και αυτό πράττει και σήμερα (σ.σ. για να μείνει η Κύπρος εκτός μνημονίου).

Χίλιες φορές θα αποδεχτεί το κόμμα του το πολιτικό κόστος αν είναι να προστατεύσει τους καταθέτες, ήταν η αναφορά του Νικόλα Παπαδόπουλου.
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, κοιτώντας προς το ΑΚΕΛ, πρόσθεσε ότι δεν έχει ακούσει κάποιο σχέδιο β’ σε περίπτωση που καταψηφιστεί η συμφωνία για τις εγγυήσεις ή τα νομοσχέδια.
Κάτι τέτοιο, είπε, θα οδηγήσει είτε σε κούρεμα καταθέσεων, είτε σε νέο μνημόνιο, με το τελευταίο να είναι η πιθανότερη εξέλιξη, κάτι που θα προκαλούσε νέα προβλήματα στην κυπριακή οικονομία.

«Ψηφίζουμε για να μην καταστραφούμε», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του κ. Παπαδόπουλου.
Η θετική ψήφος της ΕΔΕΚ στις εγγυήσεις αποτελεί ψήφο στήριξης των φορολογούμενων πολιτών και των καταθετών, σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος. Η Βουλή, πρόσθεσε, καλείται να δώσει λύση σε ένα θέμα που δεν έχει εμπλοκή και για το οποίο δεν κατέθεσε τις απόψεις της. Η επιλογή, είπε, γίνεται ανάμεσα σε δύο κακές λύσεις, η μια χειρότερη από την άλλη.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου έκανε λόγο για απόφαση ευθύνης και χαρακτήρισε τη θετική ψήφο του κόμματος ψήφο εμπιστοσύνης προς τους καταθέτες, καθώς η καταψήφιση θα οδηγούσε σε δεύτερο μνημόνιο.


Ευχαριστίες


Το χαρτί της ευθύνης έπαιξε και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νοεφύτου, ο οποίος ευχαρίστησε τα κόμματα που ψήφισαν υπέρ -και ειδικά τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ- για την υπερψήφιση και των νομοσχεδίων όσον αφορά τις τράπεζες.


Σήμερα, σημείωσε, «είναι μια νέα μέρα για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα» και για «το αίσθημα ασφάλειας του Κύπριου καταθέτη», υπογραμμίζοντας ότι με την υπερψήφιση απομακρύνεται το ενδεχόμενο ενός νέου μνημονίου για την κάλυψη των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ, σε 679.000 καταθέτες του Συνεργατισμού.

Γιατί ψήφισαν «όχι»

Στην αντίπερα όχθη, της απόρριψης, το ΑΚΕΛ έκανε λόγο για μια ”κάκιστη και εγκληματική”, όπως τη χαρακτήρισε, συμφωνία που φέρνει το κλείσιμο του Συνεργατισμού. Οι Στέφανος Στεφάνου και Γιώργος Λουκαΐδης μίλησαν για μια εκ προμελέτης ”εκτρωματική, εγκληματική” συμφωνία απορρόφησης των εργασιών της ΣΚΤ από την Ελληνική.

Μάλιστα, ο κ. Στεφάνου τόνισε ότι η αναζήτηση άλλοθι στους προηγούμενους είναι ”βιασμός της νοημοσύνης του λαού”, με την κυβέρνηση να οδηγεί τον κυπριακό λαό σε ένα επικίνδυνο ταξίδι επιστροφής στο παρελθόν. Ο κ. Λουκαΐδης χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα «αποφράδα ημέρα» για τον Συνεργατισμό και στρέφοντας τα πυρά προς την κυβέρνηση σημείωσε ότι σωστά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποκάλεσε τον εαυτό του ”Πρόεδρο της κρίσης”.

O πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης αιτιολογώντας την αρνητική του ψήφο ανέφερε ότι μια θετική ψήφος δεν θα συνέβαλε στη σωτηρία του τραπεζικού συστήματος.
Θα ήταν, είπε, πράξη εγκατάλειψης όσων πιστεύει ότι πρέπει να γίνουν στο κράτος και το τραπεζικό σύστημα, και θα αποτελούσε μια πράξη ενίσχυσης της αδιαφάνειας και της συσκότισης όσων οδήγησαν τη χώρα, διαχρονικά, σε δεινά.

Η Συμμαχία Πολιτών δεν μπορεί κάτω από εκβιασμούς να επιβραβεύσει μια ετεροβαρή συμφωνία για την απορρόφηση των εργασιών του Συνεργατισμού από την Ελληνική Τράπεζα, ήταν η θέση του Γιώργου Λιλλήκα.

Θετική ψήφος στη συμφωνία συνιστά την επιβράβευση των φαύλων, ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης.
Τέλος, ο βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη Μιχάλης Γιωργάλλας χαρακτήρισε κακή τη συμφωνία για τις κρατικές εγγυήσεις, μια συμφωνία που «εμείς δεν είδαμε», αλλά ούτε και η Νομική Υπηρεσία.

 

Αυλαία για την ερευνητική επιτροπή που θα εξετάσει την κατάρρευση του συνεργατικού πιστωτικού συστήματος

Υπογράφουν όρκο και αναλαμβάνουν καθήκοντα

Μπορεί αρκετοί σχολιαστές να έκαναν ήδη κηδείες και μνημόσυνα στον Συνεργατισμό, ωστόσο το ιατροδικαστικό πόρισμα για τον τομέα αναμένεται να γίνει γνωστό μετά και την ολοκλήρωση του έργου της ερευνητικής επιτροπής που διόρισε ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης.

Η τριμελής επιτροπή, που σύμφωνα με το σχετικό διάταγμα που δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας θα εξετάσει την κατάρρευση του συνεργατικού πιστωτικού συστήματος, αναμένεται να υπογράψει σήμερα στη Νομική Υπηρεσία σχετικό όρκο και αμέσως να αναλάβει καθήκοντα.
Οι συνεδριάσεις της ερευνητικής επιτροπής, η οποία έχει διορία τρεις μήνες για να συμπληρώσει και να υποβάλει στον γενικό εισαγγελέα το πόρισμα της έρευνας διατηρώντας δικαίωμα παράτασης για άλλους τρεις μήνες, αναμένεται να είναι δημόσιες.

Πρόεδρος της ερευνητικής επιτροπής θα είναι ο κ. Γεώργιος Αρέστης, πρώην δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κύπρου και τέως δικαστής στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και μέλη ο Γεώργιος Χαραλάμπους, οικονομολόγος, πρώην ανώτερος γενικός διευθυντής της Τράπεζας Κύπρου και τέως πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, και ο Γεώργιος Γεωργίου, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Κύπρου και τέως πρόεδρος του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου.

Σύμφωνα με τους όρους εντολής της ερευνητικής επιτροπής, όπως αυτοί δημοσιεύτηκαν την περασμένη Παρασκευή στην Επίσημη Εφημερίδα του κράτους, η επιτροπή καλείται να προβεί σε πλήρη και ενδελεχή έρευνα με αντικείμενο τη διακρίβωση όλων των γεγονότων, πράξεων ή παραλείψεων που σχετίζονται με τους λόγους και τα αίτια που οδήγησαν το συνεργατικό πιστωτικό σύστημα και τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα στην κατάσταση στην οποία περιήλθαν, περιλαμβανομένων και γεγονότων που ήθελαν προκύψει μετά τον διορισμό της μέχρι και την ημερομηνία υποβολής της έκθεσής της.

Η επιτροπή καλείται να διερευνήσει, μεταξύ άλλων, «το σύνολο των ενεργειών, παραλείψεων, γεγονότων, συνθηκών ή συνδυασμό τούτων, που οδήγησαν το συνεργατικό πιστωτικό σύστημα στην παρούσα κατάσταση» και άλλα συγκεκριμένα γεγονότα που καταγράφονται στους όρους εντολής της, ενώ δύναται να προβεί σε διερεύνηση «οποιωνδήποτε άλλων συναφών πτυχών ή ζητημάτων ή θεμάτων, τα οποία σχετίζονται με τα υπό διερεύνηση θέματα».

 


Επιστροφή
στην αρχή