Ψυχροπολεμική απειλή εκτόξευσε το Κρεμλίνο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Ο υπ. Εξωτερικών Ν. Χριστοδουλίδης ζήτησε εξηγήσεις από τον πρέσβη Σ. Οσάτσι και είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογο του Σ. Λαβρόφ.

Ανοικτό εκβιασμό και απειλή κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποτελεί χθεσινή δήλωση της εκπροσώπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα, η οποία προειδοποίησε με επιπτώσεις σε περίπτωση που γίνει αποδεκτή αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο. Η Λευκωσία αντί απάντησης επέλεξε περίπου να απολογηθεί στη Μόσχα και να παραθέσει στοιχεία για τις διευκολύνσεις που δίνει σε διάφορα κράτη. Αυτό που προκαλεί ερωτηματικά, είναι η απειλή της Μόσχας για μια φημολογούμενη αμερικανική παρουσία στην Κύπρο, ενώ η μόνιμη και πολύχρονη παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής δεν οδήγησε ποτέ σε κανενός είδους ρωσική αντίδραση.

Εκβιασμός

Η Μαρία Ζαχάροβα, κατά την ενημέρωσή της προς τους δημοσιογράφους ανέφερε πως «η Ρωσία θα πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην Κύπρο. Περαιτέρω στρατιωτικοποίηση του νησιού και ανάμειξή του στην εφαρμογή των σχεδίων των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ θα έχει, αναπόφευκτα, επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις για την Κύπρο. Η Μόσχα δεν μπορεί παρά να λάβει υπόψη το αντιρωσικό υπόβαθρο αυτών των σχεδιασμών. Θα πρέπει να λάβουμε αντίμετρα σε περίπτωση εφαρμογής τους». Η κ. Ζαχάροβα ανάρτησε τη δήλωση της και στον επίσημο λογαριασμό του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Εμφανώς «στημένο»

Η δήλωση της κ. Ζαχάροβα ήταν η απάντηση σε ερώτηση που της υπέβαλε δημοσιογράφος του ρωσικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων ΤΑΣΣ, με την επίκληση αόριστων πληροφοριών για πρόθεση ενίσχυσης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Κύπρο. Η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, στη βάση αυτών των «πληροφοριών» που «ίσως προέρχονται από την Ουάσιγκτον», προέβη σε μια ιδιαιτέρως αυστηρή και διπλωματικώς άκομψη απειλή κατά της Λευκωσίας. «Οπως ανέφεραν διπλωματικοί κύκλοι, είναι προφανές ότι η α Ζαχάροβα ήθελε να κάνει αυτή τη δήλωση, και απλώς χρησιμοποιήθηκε το ΤΑΣΣ ως το μέσο που θα την προκαλούσε. Η πρεσβεία της Ρωσίας στη Λευκωσία, με δήλωση της εκπροσώπου της Άννα Χανάγιεβα στο ΚΥΠΕ, ανέφερε πως «η κ. Ζαχάροβα έκανε αυτές τις δηλώσεις στη βάση των πληροφοριών από το πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣΣ», και «ίσως το ΤΑΣΣ έλαβε αυτές τις πληροφορίες από αμερικανικές πηγές».

«Υποτακτική» η (μη) αντίδραση της Λευκωσίας

Μετά τις δηλώσεις Ζαχάροβα, ο υπ. Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης επικοινώνησε με τον πρέσβη της Ρωσίας Σ. Οσάτσι και ζήτησε εξηγήσεις, ενώ έστειλε μήνυμα και στον Ρώσο ομόλογο του Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον κ. Χριστοδουλίδη. Στη συνομιλία Χριστοδουλίδη - Λαβρόφ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αναφέρθηκε τίποτα περισσότερο από τις «εξηγήσεις» που είχε δώσει και ο κ. Οσάτσι, ότι δηλαδή η Μ. Ζαχάροβα απαντούσε σε ερώτηση που της υπέβαλε δημοσιογράφος του ΤΑΣΣ επικαλούμενος «κάποιες πληροφορίες» που «ίσως προέρχονται από αμερικανικές πηγές».

Σχεδόν απολογία

Αρχικώς εκδόθηκε μία γραπτή δήλωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Πρόδρομο Προδρόμου, η οποία αντί να απαντά στη ρωσική απειλή, έδινε την εντύπωση της απολογίας για τις σχέσεις που αναπτύσσει η Κύπρος με διάφορα κράτη. Η δήλωση του κ. Προδρόμου ανέφερε: «Σε σχέση με σημερινό δημοσίευμα του Πρακτορείου TASS, διευκρινίζουμε ότι ουδέποτε ήταν στόχος μας, ούτε και τώρα επιδιώκουμε στρατιωτικοποίηση της Κύπρου. Η Κυπριακή Δημοκρατία, αξιοποιώντας τη γεωγραφική θέση της, παρέχει διευκολύνσεις για ανθρωπιστικής φύσεως επιχειρήσεις και αυτό μόνο σε περιπτώσεις που κάποιες χώρες υποβάλουν σχετικό αίτημα ή και έχουν κάποια σχετική με το θέμα αυτό Συμφωνία ή Μνημόνιο (MOU) με την Κυπριακή Δημοκρατία. Ενδεικτικά, και όπως ανέφερε πρόσφατα με δημόσιες δηλώσεις του στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, το 2017 δόθηκαν από τη Δημοκρατία διευκολύνσεις σε αεροδρόμια της χώρας σε 672 περιπτώσεις και διευκολύνσεις ελλιμενισμού σε άλλες 225 στα λιμάνια μας. Στη διάρκεια του φετινού χρόνου, και μέχρι τις 29 Οκτωβρίου, είχαν παραχωρηθεί διευκολύνσεις σε 212 περιπτώσεις στα αεροδρόμια και σε 207 περιπτώσεις στα λιμάνια της Κύπρου». Επίσης, ανακοίνωση του Υυπ. εξωτερικών σε σχέση με την επικοινωνία Χριστοδουλίδη - Λαβρόφ, δεν έκανε καμία αναφορά στο συμβάν με τις δηλώσεις Ζαχάροβα και απλώς ανέφερε ότι οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να συναντηθούν τους επόμενους μήνες.

Ενόχληση Μόσχας

Η δήλωση της κ. Ζαχάροβα, προφανώς και δεν προέκυψε «αυθορμήτως» από την ερώτηση του ελεγχόμενου από το Κρεμλίνο ΤΑΣΣ. Όπως εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι, αποτελούσε ένδειξη της ενόχλησης της Μόσχας για τη σύσφιξη των σχέσεων Λευκωσίας - Ουάσιγκτον, που απομακρύνει τη Ρωσία από τον έλεγχο της Κύπρου μέσω διάφορων πολιτικών - και όχι μόνο - διαύλων. Η αποστολή στρατιωτικού ακολούθου της Κύπρου στις ΗΠΑ, η άφιξη κλιμακίου του αμερικανικού Πενταγώνου, πριν λίγο καιρό, για επιθεώρηση εγκαταστάσεων και η πιθανή συμμετοχή της Ουάσινγκτον στην τριμερή συνεργασία με την Ελλάδα και το Ισραήλ, έχουν ενοχλήσει τη Ρωσία. Ωστόσο, η αντίδραση με απειλές και εκβιασμούς για επιπτώσεις και μέτρα, δεν συνάδουν με τα διπλωματικά θέσμια και απέχουν πολύ από τις μη αντιδράσεις της Μόσχας για την παρουσία δεκάδων χιλιάδων Τούρκων στρατιωτών.

Ένας ακόμη λόγος, είναι η πιθανότητα άρσης του εμπάργκο των ΗΠΑ στις πωλήσεις οπλικών συστημάτων στην Κύπρο, κάτι που θα είχε οικονομικό κόστος για τις ρωσικές αμυντικές βιομηχανίες, που για δεκαετίες αποτελούν την κυριότερη πηγή εξοπλισμού της ΕΦ, τόσο σε συστήματα όσο και σε ανταλλακτικά αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Η Μόσχα αισθάνεται να χάνει πολιτικό έδαφος και ως φαίνεται έδρασε προληπτικά.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρόεδρος ΚΟΤ: Όλα έτοιμα για την μετάβαση στο Υφυπουργείο Τουρισμού

Πολίτης News, 13:37 (τελευταία ενημέρωση 13:37)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρεκόρ τουριστικών αφίξεων τον Νοέμβριο

Πολίτης News, 13:18 (τελευταία ενημέρωση 13:18)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκτός ΓεΣΥ μένουν οι παιδίατροι

Πολίτης News, 13:14 (τελευταία ενημέρωση 13:14)

Επιστροφή
στην αρχή