Προβληματισμός για Αφροδίτη: Δεν είπαν το ναι

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Η κυβέρνηση ενημέρωσε για δεύτερη φορά σε μια εβδομάδα τα κόμματα για την πώληση του κοιτάσματος Αφροδίτη και τις νέες αξιώσεις των εταιρειών.

Για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα η κυβέρνηση ενημέρωσε χθες τα κόμματα για τις πρόσθετες αξιώσεις της κοινοπραξίας Noble-Shell-Delek επί των εσόδων από την ανάπτυξη του κοιτάσματος Αφροδίτη αλλά είναι σαφές ότι η ίδια έλαβε ήδη τις αποφάσεις της: Θα εισέλθει σε διαπραγμάτευση με την κοινοπραξία, το πιθανότερο αρχές Σεπτεμβρίου, με στόχο να υπάρξει κατάληξη σε μια νέα συμφωνία περί τα τέλη του 2018.

Όπως κατέστη και πάλι σαφές κατά τη χθεσινή ενημέρωση εκπροσώπων των κομμάτων από τον γενικό διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας Στέλιο Χειμώνα και διευθυντικά στελέχη της ΕΥΚ (Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου), η κυβέρνηση απορρίπτει την αρχική πρόταση των εταιρειών, η οποία όπως ξαναγράψαμε… αντιστρέφει τα ποσοστά εσόδων που προβλέπει για το κράτος και τις εταιρείες το υφιστάμενο συμβόλαιο (περίπου 60-40%), για να αυξήσουν σημαντικά τα κέρδη τους οι εταιρείες εις βάρος του κράτους.

Το αλλάζει


Η ετοιμότητα της κυβέρνησης να ξεκινήσει αμέσως μετά τις διακοπές διαπραγματεύσεις με τις Noble-Shell-Delek σημαίνει αυτόματα ότι αποδέχθηκε το αίτημα των εταιρειών για τροποποίηση του υφιστάμενου συμβολαίου προς όφελος των εταιρειών, κατανοώντας εν μέρει τη θέση τους ότι χωρίς αλλαγές στο συμβόλαιο δεν εξασφαλίζεται ικανοποιητική απόδοση των επενδύσεών τους για το κοίτασμα Αφροδίτη. Ωστόσο, ούτε κατά την ενημέρωση του συμβουλίου αρχηγών την περασμένη Τρίτη, ούτε και κατά τη χθεσινή ενημέρωση εμπειρογνωμόνων των κομμάτων δεν αναφέρθηκαν -για ευνόητους λόγους- οι διαπραγματευτικοί στόχοι της κυβέρνησης, πλην της γενικόλογης επιδίωξης για σημαντική μείωση της απώλειας εσόδων (σχεδόν 2,5 δισ. ευρώ) που προβλέπει για τη Δημοκρατία η αρχική πρόταση των εταιρειών.

Τα κόμματα ωστόσο δεν φέρονται πρόθυμα να αναλάβουν μέρος της ευθύνης για τη μεγάλη απόφαση χωρίς να έχουν πλήρη και γραπτή ενημέρωση επί όλων των πτυχών της προωθούμενης συμφωνίας.

Οι πληροφορίες του «Πολίτη» αναφέρουν πως ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας θέλησε χθες να εκμαιεύσει τις θέσεις των κομμάτων επί της προοπτικής έναρξης διαπραγματεύσεων προς αναζήτηση συναινετικής φόρμουλας για τροποποίηση του υφιστάμενου συμβολαίου, αλλά δεν υπήρξε η ανταπόκριση που θα ήθελε από τα κόμματα. Με εξαίρεση, ίσως, τον ΔΗΣΥ και την ΕΔΕΚ, εκπρόσωπος της οποίας φέρεται να δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις για επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατό, οι εμπειρογνώμονες που εκπροσώπησαν τα υπόλοιπα κόμματα κατέστησαν σαφές πως αν η κυβέρνηση θέλει να μοιραστεί μαζί τους την ευθύνη για τη λήψη της απόφασης για πώληση ή όχι του κοιτάσματος Αφροδίτη στην Αίγυπτο θα πρέπει να μοιραστεί μαζί τους και την ίδια ενημέρωση. Και μάλιστα γραπτή. Εν ολίγοις, εκπρόσωποι των πλείστων κομμάτων ανέφεραν στον κ. Χειμώνα πως ζητούν πρόσθετα γραπτά στοιχεία και λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των μέχρι τώρα διαβουλεύσεων με την κοινοπραξία του Αφροδίτη, το περιεχόμενο της πρότασης των εταιρειών για τροποποίηση του συμβολαίου και το περιεχόμενο της αντιπρότασης που θα υποβάλει το υπουργείο.

Πρόσθετα στοιχεία


Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι πριν ολοκληρωθεί η χθεσινή -τρίωρη και βάλε- σύσκεψη έγινε ξεκάθαρο πως για τα περισσότερα κόμματα δεν είναι αρκετά τα στοιχεία που δόθηκαν προφορικά και ότι για να μπορέσουν να τοποθετηθούν επίσημα θα πρέπει νεότερα και περισσότερα στοιχεία να τεθούν υπόψη τους. Πληροφορούμαστε ότι η χθεσινή ενημέρωση των εμπειρογνωμόνων των κομμάτων ήταν σχεδόν πανομοιότυπη της ενημέρωσης της οποίας έτυχαν οι αρχηγοί των κομμάτων την περασμένη Τρίτη από τον υπουργό Ενέργειας. Υποβλήθηκαν ωστόσο αρκετές τεχνοκρατικής φύσης ερωτήσεις στον Στέλιο Χειμώνα και δόθηκαν απαντήσεις. Υπάρχει όμως πρόθεση να σταλεί και γραπτώς ενημέρωση από το υπουργείο, ενώ κάποια κόμματα θα επιδιώξουν κατ’ ιδίαν συνάντηση και με τον κ. Λακκοτρύπη, για πιο ενδελεχή συζήτηση όλων των πτυχών του θέματος, περιλαμβανομένης και της πολιτικής.

Επιπλέον, επισημάνθηκε από κάποιους παριστάμενους ότι το γεγονός πως οι διαπραγματεύσεις δυνατό να κρατήσουν μέχρι το τέλος του 2018 ίσως επιτρέψει στην κυβέρνηση να γνωρίζει έως τότε τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της γεώτρησης της ExxonMobil στον στόχο Δελφίνη, τα οποία αν είναι θετικά θα δώσουν την ευχέρεια για εναλλακτικές επιλογές, όπως για παράδειγμα ένα χερσαίο τερματικό αποϋγροποίησης στο οποίο να καταλήγουν τα αποθέματα της Αφροδίτης, της Καλυψούς και της Δελφίνης. Προς την κατεύθυνση της συνολικής εξέτασης των δεδομένων φαίνεται να στρέφεται και το ΑΚΕΛ.

Floor price τα 60 δολ.

Όπως αναφέρουμε πιο πάνω, ο γ.δ. του Υπουργείου Ενέργειας Στέλιος Χειμώνας παρείχε χθες σε εμπειρογνώμονες των κομμάτων περίπου την ίδια ενημέρωση που παρείχε την περασμένη Τρίτη ο υπουργός Ενέργειας προς τους αρχηγούς των κομμάτων. Τα όποια νέα στοιχεία κατάφεραν να αντλήσουν οι εμπειρογνώμονες προήλθαν από εξειδικευμένες ερωτήσεις που υποβλήθηκαν. Από τα όσα λέχθηκαν χθες επιβεβαιώνονται τα όσα έγραψε ο «Πολίτης» την 1η Αυγούστου: Οι νέες αξιώσεις της κοινοπραξίας Noble - Shell - Delek στην ουσία αποσκοπούν... στην ανταλλαγή των εσόδων που προβλέπει το υφιστάμενο συμβόλαιο αναλογικού καταμερισμού. Η προκαταρκτική συμφωνία που επιτεύχθηκε με το τερματικό Ίντκου στην Αίγυπτο θεωρητικά μπορεί να αποφέρει συνολικά 19 δισεκατομμύρια δολάρια σε βάθος 18 χρόνων, εκ των οποίων ποσό 7,7 δις θα ανακτηθούν από τις εταιρείες ως έξοδα έρευνας και εκμετάλλευσης, κατασκευής υποδομών, λειτουργικού κόστους, κ.λπ. Βάσει του συμβολαίου, ποσό περίπου 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα καθαρά έσοδα αναλογεί στην ΚΔ και ποσό 4,3 δις στις εταιρείες. Ωστόσο, με την πρόταση των εταιρειών (που απορρίπτει το κράτος) τα έσοδά τους αυξάνονται σε 6,8 δις και τα έσοδα του κράτους μειώνονται σε 4,5 δις, αν το αργό πετρέλαιο πωλείται το 2022 σε τιμή brent 60 δολ. το βαρέλι. Βάσει της φόρμουλας που προτείνουν οι εταιρείες, όσο ανεβαίνει η τιμή πώλησης του πετρελαίου πάνω από τα 60 δολ, θα αυξάνονται και τα έσοδα του κράτους. Εκπρόσωποι κομμάτων ζήτησαν να συμφωνηθεί ως floor price (κατώτατη τιμή) τα 60 δολ. το βαρέλι.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η απάντηση της ΟΕΛΜΕΚ στις εξετάσεις τετραμήνου

Πολίτης Sports, 02:10 (τελευταία ενημέρωση 02:10)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεν ήρθε ακόμα η ώρα του τραμ στη Λευκωσία

Πολίτης News, 02:00 (τελευταία ενημέρωση 02:00)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πέθανε σε ηλικία 113 ετών ο γηραιότερος άνδρας στον κόσμο

Πολίτης News, 20.01.2019

Επιστροφή
στην αρχή