Προβλήματα των ημερών μας (και όχι μόνο αυτών)

ΑΠΟΨΗ /ΚΑΤΑ ΒΑΡΒΑΡΩΝ
Είναι πολλά τα προβλήματά μας σ' αυτή τη χώρα. Τόσα που κάποτε ξεκινούν και από τη διατροφή. Δεν οφείλονται όμως σ' αυτήν. Δυστυχώς. Είναι πιο σοβαρό.

Άντεξα κάτι μέρες αλλά, σόρι, δεν αντέχω άλλο… Θα το πω!

Με όλα τα άλλα που έχει, αυτός ο τόπος καταγράφει και το εξής φοβερό: όταν ο μέσος Κυπραίος ακούσει ότι σταμάτησες να τρως κρέας διότι θεωρείς πως δεν χρειάζεται να υποφέρει και να σφάζεται ένα ζώο, με αντίληψη κιόλας, για να το φας και πως η φύση σού δίνει ένα σωρό άλλες επιλογές, πολύ πιο υγιεινές επίσης, αντιδρά μειδιώντας στην καλύτερη περίπτωση και στη χειρότερη σε κοιτάζει σαν να έχεις κάποιο πρόβλημα και μάλιστα σοβαρό στο κεφάλι.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχεις, να εξηγούμαστε. Εγώ λ.χ. έχω άλλα πολλά και σοβαρότερα. Αλλά αυτό το συγκεκριμένο δεν το θεωρώ πρόβλημα. Απεναντίας.

Την ίδια ώρα, ο μέσος Κυπραίος είναι αυτός που θεωρεί σωστό να μην τρώει κρέας, για ένα διάστημα, έως και τρεις φορές τον χρόνο, διότι οι εδώ «αντιπρόσωποι» μιας αόρατης –με βάση έναν εβραϊκό θρύλο– δύναμης η οποία (ο Κυπραίος πιστεύει ότι) τον παρακολουθεί από τον ουρανό, εάν είναι, λέει, καλός θα τον αναστήσει μια μέρα για να ζήσει αιώνια…

… και εάν δεν κάνει ό,τι «του λέει» θα τον στείλει (ενωρίτερα) σε καζάνια να καίγεται πάλι αιώνια –επειδή τον αγαπά– και η οποία έστειλε σε κάποια φάση εδώ τον γιο της (!) για να τον σκοτώσει ο άνθρωπος ώστε να γίνει καλύτερος (παρότι έγινε χειρότερος στα περισσότερα), αυτοί λοιπόν οι «αντιπρόσωποι» θέλουν να το κάνει για να είναι πιο σωστός έναντι του θρύλου.

Αλλά το πρόβλημα το έχω εγώ; Ε μα, σόρι κιόλας.

Πόσω δε μάλλον όταν ο μέσος Κυπραίος συχνά πιστεύει πως μπορεί να περιπαίζει τη φανταστική δύναμη του ουρανού, καταναλώνοντας υποκατάστατα αντί να στερείται κάτι: από γάλα και τυρί σόγιας μέχρι και φυτικά υποκατάστατα που παραπέμπουν σε κρέας, από αυτά που τρώνε οι… παράξενοι χορτοφάγοι και vegans και τον υπόλοιπο χρόνο!

Ας πάμε σε κάτι άλλο: Εσείς ξέρατε γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έπιασε τον Ερντογάν από το αφτί μετά τις τελευταίες ιστορίες που κάνει στην ΑΟΖ μας; Εάν νομίζετε πως η απάντηση είναι το αυτονόητο, ότι δηλαδή, όλα τα κράτη –όπως και εμείς άλλωστε– διαμορφώνουν την εξωτερική τους πολιτική επί τη βάσει συμφερόντων…

… και πως και εμείς στη θέση τους, αντί να τουμπάρουμε τις σχέσεις μας με την όποια χώρα ταραχοποιό, ειδικά εάν μιλούσαμε για μια τόσο σημαντική χώρα όσο η Τουρκία, θα πιέζαμε για να βρεθεί μια πολιτική λύση η οποία θα ευνοούσε όχι μόνο τα ενεργειακά αλλά και τα δικά μας συμφέροντα, πλάνην οικτράν πλανάστε!

Με ανακοίνωσή της, η ανανήψασα Καμένη (μελλοντικά για την Ένωση) εξήγησε τι... πραγματικά συμβαίνει. Η παρέμβαση είχε τίτλο: «Ποιος έχει ενημερώσει στελέχη και αξιωματούχους της ΕΕ ότι το πρόβλημα στην κυπριακή ΑΟΖ είναι απλώς θέμα επανέναρξης των συνομιλιών και όχι ζήτημα κλιμάκωσης της τουρκικής επεκτατικής πολιτικής;».

Και η τρικυμία του συλλογισμού, αν και αρκούντως φοητσιάρικη, ήταν απλή στην κατανόηση, ακόμη και για μη ειδικούς.

«Δεν αντιλαμβάνομαι», έγραψε η Ελένη με τις πηγές στο State Department που της είχαν πει ότι ο Αναστασιάδης δεν θα ξαναβγεί Πρόεδρος, «γιατί προ ολίγων ημερών η ύπατη εκπρόσωπος της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Άμυνας κ. Φεντερίκα Μογκερίνι αντί να επιβάλει στους Τούρκους να αποχωρήσουν από την κυπριακή ΑΟΖ χωρίς καθυστέρηση, προέβη σε χλιαρές και ανούσιες δηλώσεις των οποίων το τελικό συμπέρασμα είναι η επανέναρξη των συνομιλιών, χωρίς να καθορίζει τους όρους και τις προοπτικές».

Μετά, μάλλον, το… αντιλήφθηκε: «Προφανώς ημέτεροι, και στις Βρυξέλλες και στη Λευκωσία, που απεργάζονται έκνομα σχέδια επίλυσης του Κυπριακού και επιθυμούν την άνευ όρων παράδοσή μας, ωθούν τον διεθνή παράγοντα να ασκεί πιέσεις στον Πρόεδρο της ΚΔ αντί στην επιτιθέμενη και παρανομούσα Τουρκία, η οποία πάντοτε γι’ αυτούς επιθυμεί λύση, ενώ οι ξεροκέφαλοι απορριπτικοί δεν επιθυμούν».

Αυτός λοιπόν είναι ο λόγος που η Μογκερίνι δεν κλότσησε τον Ερντογάν έξω από την ΑΟΖ μας –πώς αλήθεια– και έκανε απλώς δηλώσεις. Διότι οι εδώ και στις Βρυξέλλες… πεμπτοφαλαγγίτες οι οποίοι σε αντίθεση με την Ελένη δεν κοιμούνται και δεν ξυπνούν με το όραμα της «διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας» και η οποία με βάση το ίδιο όραμα θα διαλυθεί μετά για να γίνει επαρχία της Ελλάδας, όλοι αυτοί λοιπόν, ωθούν τη Μογκερίνι και τον πλανήτη σε αυτή τη στάση αντί σε… μονομαχία με τον Ερντογάν.

Tο έχω ως αρχή: βλέπω την κάθε κατάσταση και κρίνοντας από τη σοβαρότητά της κάποτε συνεχίζω να σχολιάζω και κάποτε όχι. Εδώ νομίζω ότι επιβάλλεται να βάλω μια τελεία. Και να είναι απόλυτη και οριστική! Δεν βρίσκετε;


Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Μίσος και συγκάλυψη...Του Μιχάλη Θεοδώρου

ΜΙΧΑΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ, 16.11.2018

ΑΠΟΨΗ

O Καραγκιόζης - θεατής. Και ο σκέτος

ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, 16.11.2018

ΑΠΟΨΗ

Η επανάσταση της υπομονής...Του Γιώργου Κακούρη

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ, 15.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή