Θριαμβευτική επικράτηση Ερντογάν με εθνικιστικά βαρίδια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΔΙΕΘΝΗ
Νικητής αναδείχθηκε ξανά το κόμμα του Ερντογάν,το οποίο ωστόσο είδε απώλειες στα ποσοστά του,με αποτέλεσμα να εξαρτάται περισσότερο από τις ψήφους

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥΡΚΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΡΕΤΑΙΟΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Με μια νίκη για τον Ταγίπ Ερντογάν αλλά και με μια μεγάλη εξάρτηση του ιδίου και του ΑΚΡ από τους εθνικιστές του Κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), η Τουρκία εισέρχεται σε μια νέα περίοδο πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων, με βασικό χαρακτηριστικό τις εξαιρετικά εύθραυστες πολιτικές ισορροπίες, οι οποίες ενδέχεται να ανοίξουν τον δρόμο για μια νέα περίοδο αβεβαιότητας στη χώρα.


Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και κυρίως του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) και του Μουχαρέμ Ιντζέ ήταν ήδη πολύ έντονες χθες βράδυ καθώς έκαναν λόγο για νοθεία, αλλά λίγοι είναι αυτοί στην Τουρκία που θεωρούν ότι οι όποιες ενστάσεις της αντιπολίτευσης θα αλλάξουν την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώθηκε, εκτός αν ο Μουχαρέμ Ιντζέ αποφασίσει να προχωρήσει σε έκκληση για διαδηλώσεις, κάτι που επίσης θεωρείται λίγο πιθανό.

Εξάρτηση από εθνικιστές


Η εξάρτηση του Ταγίπ Ερντογάν και του ΑΚΡ από τους εθνικιστές του ΜΗΡ εκτιμάται ήδη ότι δεν θα επιτρέψει ουσιαστικές αλλαγές στη μέχρι τώρα στάση του Τούρκου Προέδρου στα εθνικά θέματα, κυρίως δηλαδή στο Κουρδικό και στην εξωτερική πολιτική, συμπεριλαμβανομένου και του Κυπριακού.


Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία και με καταμετρημένο σχεδόν το 90% των ψήφων, ο Ταγίπ Ερντογάν επανεξελέγη Πρόεδρος με 53%, το ΑΚΡ έλαβε 43% και το άλλο κόμμα της Λαϊκής Συμμαχίας, το ΜΗΡ, έλαβε 11%, εξασφαλίζοντας συνολικά 346 έδρες στην Εθνοσυνέλευση σε σύνολο 600 εδρών. Το ΑΚΡ μόνο του έχει 292 έδρες και το ΜΗΡ 50, κάτι που σημαίνει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος για οτιδήποτε απαιτεί τη συμφωνία της Εθνοσυνέλευσης θα έχει ανάγκη τη στήριξη των εθνικιστών του ΜΗΡ.


Στις εκλογές του Νοεμβρίου 2015, το ΑΚΡ είχε λάβει 49,5%, χάνοντας έτσι στις χθεσινές εκλογές περίπου 6,5%, ποσοστό καθόλου ευκαταφρόνητο, αλλά που δείχνει ωστόσο ότι το κόμμα έχει ακόμα πολύ σημαντική απήχηση στην τουρκική κοινωνία και σταθερές βάσεις υποστηρικτών. Μεγάλη έκπληξη των χθεσινών εκλογών είναι το ποσοστό του ΜΗΡ, 11%, το οποίο έδειξε να μην έχασε ουσιαστικά καθόλου σε σχέση με το 11,9% που είχε λάβει στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2015. Και αυτό, παρά την απόσχιση από το κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ και πολλών στελεχών του που ίδρυσαν το Καλό Κόμμα (iΥi), το οποίο όλοι εκτιμούσαν ότι θα πλήξει καίρια τη δύναμη του ΜΗΡ.
Το μεγάλο στοίχημα πλέον του Ταγίπ Ερντογάν είναι η οικονομία, όπου θα πρέπει αμέσως να προχωρήσει σε βήματα επανάκτησης της εμπιστοσύνης των επενδυτών και των αγορών, η οποία βρίσκεται στο ναδίρ. Ακόμα, ο Ερντογάν καλείται να διαχειριστεί την τεράστια πόλωση, που όλα δείχνουν ότι θα συνεχιστεί. Οι αντιδράσεις των αγορών σήμερα καθώς και η πορεία της τουρκικής λίρας σε σχέση με το δολάριο και το ευρώ αναμένονται με αγωνία καθώς θα δείξουν αν και κατά πόσο οι αγορές είναι έτοιμες να δώσουν χρόνο στον Ταγίπ Ερντογάν.
Τεράστιο ερωτηματικό αποτελεί πλέον η ομάδα με την οποία θα κυβερνήσει ο Τούρκος Πρόεδρος, ενώ σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις που γίνονται στην Τουρκία θεωρείται βέβαιο ότι το κυβερνητικό σχήμα θα αλλάξει ριζικά. Στην Τουρκία δεν αποκλείουν την «υπουργοποίηση» μελών του ΜΗΡ ή ακόμα και την τοποθέτηση του αρχηγού του ΜΗΡ Ντεβλέτ Μπαχτσελί στη θέση του αντιπροέδρου.

Κατήγγειλε χειραγώγηση ο Μ. Ιντζέ

Ο Ταγίπ Ερντογάν νίκησε οριακά στην Κωνσταντινούπολη με 50,12% και στην Άγκυρα με 51,7%, ενώ έχασε, όπως αναμενόταν άλλωστε, στη Σμύρνη με 32,9%.
Κανονική θεωρείται ότι ήταν η συμμετοχή στις εκλογές, 82%, ενώ εντύπωση προκάλεσαν τα υψηλά ποσοστά του Ταγίπ Ερντογάν σε ορισμένες κουρδικές περιοχές που θεωρούνται προπύργια του HDP.


Ο Ταγίπ Ερντογάν «σάρωσε» στη Γιάλοβα, την περιοχή από όπου εκλέγεται συστηματικά ο Μουχαρέμ Ιντζέ, αλλά και στη Ρίζε της Μαύρης Θάλασσας από όπου κατάγεται.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας τα αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης και ορισμένες οργανώσεις μετέδιδαν ειδήσεις, σύμφωνα με τις οποίες σε περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας υπήρξαν πιέσεις και απόπειρες νοθείας, σημειώθηκαν κάποια περιστατικά βίας με δύο νεκρούς, ενώ το Υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι οι χθεσινές εκλογές ήταν οι πιο ήρεμες εκλογές των τελευταίων ετών.


Έξω από το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ οι οπαδοί του Ερντογάν πανηγύριζαν, ενώ τον Τούρκο Πρόεδρο συνεχάρη πρώτος ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος ΜΗΡ Ντεβλέτ Μπαχτσελί με το άνοιγμα του 80% των καλπών. Σημειώνεται ότι η αντιπολίτευση κατηγόρησε το πρακτορείο Αναντολού ότι χειραγώγησε το αποτέλεσμα των εκλογών. Σε δήλωση του Μουχαρέμ Ιντζέ είπε ότι το Αναντολού χειραγωγεί το αποτέλεσμα δίνοντας προτεραιότητα στα κέντρα που ο Ερντογάν παίρνει υψηλά ποσοστά.
Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ Μαχίρ Ουνάλ απέρριψε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης λέγοντας ότι δεν υπήρξε καμία παρατυπία και είναι απαράδεκτο να γίνεται στόχος το Αναντολού.

Αδύναμη η αντιπολίτευση παρά το 30% των κεμαλιστών

 

Από την πλευρα της αντιπολίτευσης, σημαντική νίκη θεωρείται η επιτυχία του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) που κατάφερε να περάσει το όριο του 10%, εξασφαλίζοντας 11% και 62 έδρες. Η επιτυχία αυτή θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική διότι σε διαφορετική περίπτωση οι σχέσεις των Κούρδων με την Τουρκία και την Άγκυρα θα είχαν δεχθεί ένα τεράστιο και πολύ επικίνδυνο πλήγμα. Ο υποψήφιος του κόμματος, ο υπό κράτηση Σελαχατίν Ντεμιρτάς, έλαβε 7%, ένα αναμενόμενο και αξιοπρεπές ποσοστό.


Ο Μουχαρέμ Ιντζέ έλαβε 30%, πολύ πιο πάνω από το 22,5% του CHP, το οποίο έπεσε πιο κάτω και από το 25% που είχε λάβει στις εκλογές του Νοεμβρίου 2015, επιτυγχάνοντας να δώσει μια νέα δυναμική στην αντιπολίτευση αλλά χωρίς τελικά να κάνει τη διαφορά. Δεδομένο θεωρείται ότι τα αποτελέσματα αυτά θα πυροδοτήσουν εξελίξεις στους κόλπους του CHP, με τον Μουχαρέμ Ιντζέ ενδεχομένως να διεκδικεί την ηγεσία του κόμματος.


Η εθνική συμμαχία ανάμεσα στο CHP, το iYi και το μικρό ισλαμικό Κόμμα της Ευδαιμονίας (SP) έλαβε συνολικά 34% και 192 έδρες στην Εθνοσυνέλευση, με το iΥi να λαμβάνει 10% και το SP 1,3%. Το ποσοστό του iΥi δεν εξέπληξε αναλυτές και δημοσιογράφους, αλλά αυτό που εκτιμάται από τις πρώτες αναλύσεις της ψήφου είναι ότι τελικά το iΥi δεν ανέκοψε καθόλου την ισχύ του ΜΗΡ, από το οποίο αποσχίστηκε, αλλά πιθανόν έπληξε το CHP και το ΑΚΡ.


Το μεγάλο μειονέκτημα της αντιπολίτευσης ήταν ότι ενώ κατάφερε να συστήσει την εθνική συμμαχία, δεν συμπεριέλαβε και το HDP, κυρίως λόγω αντιδράσεων εκ μέρους της Μεράλ Ακσενέρ, ενώ το κάθε κόμμα της συμμαχίας είχε τον δικό του υποψήφιο στις προεδρικές. Κάτι που διέσπασε την ισχύ της και κυρίως τη δυναμική του Μουχαρέμ Ιντζέ. Η Μεράλ Ακσενέρ έλαβε 7%, διαψεύδοντας όσους είχαν θεωρήσει ότι θα ήταν η βασική απειλή για τον Ταγίπ Ερντογάν.


Οι εξελίξεις στον χώρο της αντιπολίτευσης αναμένεται να είναι ραγδαίες καθώς η απογοήτευση από το χθεσινά αποτελέσματα ήταν μεγάλη χθες βράδυ.

 

Η επόμενη μέρα
Δύσκολα υπουργοί

Σύμφωνα με το τροποποιημένο Σύνταγμα της Τουρκίας, ένας υπουργός δεν μπορεί να είναι βουλευτής, ενώ αν παραιτηθεί ένας βουλευτής το κόμμα του χάνει την έδρα του. Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι αν ο Ταγίπ Ερντογάν θελήσει να διορίσει υπουργό κάποιον από το μέχρι πρότινος Υπουργικό του Συμβούλιο, το πρόσωπο αυτό πρέπει να παραιτηθεί από την έδρα του και το ΑΚΡ θα είναι ακόμα πιο μακριά από την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. Οι μόνοι υπουργοί που δεν ήταν υποψήφιοι βουλευτές ήταν οι αρμόδιοι για την οικονομία, για τους οποίους οι αγορές ελπίζουν ότι θα ξανατοποθετηθούν στις θέσεις τους.


Ερωτηματικό αποτελεί το μέλλον του γαμπρού του Ταγίπ Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος εξελέγη βουλευτής και θεωρείται ένας από τους πιο έμπιστους ανθρώπους του Τούρκου Προέδρου. Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ θα πρέπει να παραιτηθεί για να αναλάβει υπουργείο, ενώ πολλοί στην Τουρκία εκτιμούν ότι το ενδεχόμενο να γίνει πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης είναι πιθανό.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεξικό: 66 οι νεκροί από την έκρηξη σε πετρελαιαγωγό

Πολίτης News, 16:46 (τελευταία ενημέρωση 16:46)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προδρόμου: Ανεδαφικοί οι ισχυρισμοί του ΑΚΕΛ για το Κυπριακό

Πολίτης News, 16:20 (τελευταία ενημέρωση 16:20)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ουρές και ταλαιπωρία στην αερογέφυρα Μ. Γειτονιάς

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΝΕΣΤΟΡΟΣ, 15:11 (τελευταία ενημέρωση 15:11)

Επιστροφή
στην αρχή