Προτεραιότητα η ενίσχυση του μηχανισμού της ΕΕ για κατάσβεση πυρκαγιών

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΔΙΕΘΝΗ
Ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, που ενεργοποιείται για τον συντονισμό της βοήθειας στην κατάσβεση πυρκαγιών

Η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, που ενεργοποιείται μετά από αίτημα των κρατών μελών για τον συντονισμό της βοήθειας στην κατάσβεση πυρκαγιών και στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων του Ευρωπαίου Επιτρόπου Χρήστου Στυλιανίδη. Φέτος το καλοκαίρι, τον μηχανισμό ενεργοποίησαν πέντε χώρες, ζητώντας την αρωγή άλλων κρατών για την κατάσβεση πυρκαγιών στις επικράτειές τους, με την Πορτογαλία να τυγχάνει μέχρι στιγμής της μεγαλύτερης αλληλεγγύης.
 
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου στην Ευρώπη, ο μηχανισμός ενεργοποιήθηκε δύο φορές από την Πορτογαλία και την Ιταλία, καθώς και μια φορά από τη Γαλλία, το Μαυροβούνιο και την Αλβανία, ανέφερε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ο Κάρλος Μαρτίν Ρουίθ ντε Γκορδεχουέλα, Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, η Κομισιόν αντέδρασε άμεσα και ήταν σε θέση να κινητοποιήσει γρήγορα βοήθεια από τα άλλα συμμετέχοντα κράτη στο μηχανισμό, υπό τη μορφή πυροσβεστικών αεροσκαφών τύπου Canadair, ελικοπτέρων, πυροσβεστών και εξοπλισμού, πρόσθεσε ο κ. Ρουίθ ντε Γκορδεχουέλα.
 
Αναφέρθηκε επίσης στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών (ERCC) της Κομισιόν, που λειτουργεί σε 24ωρη βάση και παρακολουθεί την εξέλιξη φυσικών καταστροφών σε όλο τον κόσμο. Ο Επίτροπος Στυλιανίδης, αρμόδιος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, είναι σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο «δεσμευμένος να συνεχίσει να ενισχύει τις δυνατότητές του».
 
Ο κ. Ρουίθ ντε Γκορδεχουέλα είπε ότι ο Επίτροπος έχει συχνές επαφές με τους αρμόδιους Υπουργούς στα κράτη μέλη. «Το μήνυμά του είναι καθαρό και απλό: μαζί είμαστε πιο δυνατοί. Είμαστε σε καλύτερη θέση να ανταποκριθούμε σε καταστροφές» συμπλήρωσε.
 
Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο της Κομισιόν, μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο αίτημα για παροχή πυροσβεστικών αεροσκαφών προήλθε φέτος από την Πορτογαλία, όταν η χώρα ήταν αντιμέτωπη με τις καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουνίου, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο πάνω από 60 ανθρώπων. Στην περίπτωση αυτή, ο μηχανισμός κατάφερε να κινητοποιήσει 7 πυροσβεστικά αεροπλάνα από τρεις χώρες, ενώ η Ισπανία προσέφερε επιπρόσθετα 135 πυροσβέστες και 29 οχήματα.
 
Τις τελευταίες εβδομάδες, η Γαλλία και η Ιταλία, δύο μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες με ισχυρό στόλο, επίσης αιτήθηκαν τη συνδρομή της ΕΕ μέσω του μηχανισμού. Ο κ. Ρουίθ ντε Γκορδεχουέλα είπε ότι αυτό καταδεικνύει την αξία μιας πανευρωπαϊκής δύναμης για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών καθώς «ακόμη και οι μεγαλύτερες χώρες μπορεί να χρειαστούν επιπρόσθετη βοήθεια από την ΕΕ».
 
«Γενικά, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας αποτελεί ένα απτό παράδειγμα της αλληλεγγύης της ΕΕ στην πράξη. Για αυτό, μια από τις προτεραιότητες του Επιτρόπου Στυλιανίδη είναι η ενίσχυσή του» είπε ο Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 
Παράλληλα, αναφέρθηκε στις καταστροφικές πυρκαγιές πέρυσι το καλοκαίρι στην περιοχή της Σολέας, υπενθυμίζοντας την κινητοποίηση μέσω της Κομισιόν, πυροσβεστικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων από την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ιταλία. «Φυσικά ο Επίτροπος Στυλιανίδης επέδειξε έντονο προσωπικό ενδιαφέρον στο να διασφαλίσει την κινητοποίηση επαρκούς βοήθειας» είπε ο κ. Ρουίθ ντε Γκορδεχουέλα.
 
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας ιδρύθηκε το 2001, προωθώντας τη συνεργασία μεταξύ των εθνικών αρχών πολιτικής προστασίας στην Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει και τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και την Ισλανδία, το Μαυροβούνιο, τη Νορβηγία, τη Σερβία, την πΓΔΜ και την Τουρκία.
 
Σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο, τον Μάρτιο του 2017, το 90% των ερωτηθέντων είπε ότι στηρίζει τον συντονισμό ενεργειών σε επίπεδο ΕΕ για την αντιμετώπιση καταστροφών που συμβαίνει σε οποιοδήποτε από τα άλλα κράτη μέλη.
 
Το ERCC έτοιμο για δράση σε όλη την υφήλιο με την εθελοντική συνδρομή 20 κρατών
----------------------------------------------
Από τον Οκτώβριο του 2014 μέχρι σήμερα, 20 κράτη έχουν δεσμευτεί να συνεισφέρουν ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, δημιουργώντας μια «εθελοντική βάση» από 82 αρχές πολιτικής προστασίας, έτοιμη να αναλάβει άμεση δράση υπό τη διαχείριση του ERCC. «Αυτό είναι κάτι που ο Επίτροπος Στυλιανίδης ενίσχυσε από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του» σημείωσε ο κ. Ρουίθ ντε Γκορδεχουέλα.
 
Οι αρχές αυτές περιλαμβάνουν και πυροσβεστικές δυνάμεις και θα είναι διαθέσιμες για επιχειρήσεις της ΕΕ ανά το παγκόσμιο, μετά από την υποβολή σχετικού αιτήματος δια μέσω του ERCC, πρόσθεσε.
 
Οι χώρες που συνεισφέρουν σε αυτή την εθελοντική βάση μπορούν να επωφεληθούν από την οικονομική βοήθεια της ΕΕ για την αναβάθμιση των δυνατοτήτων τους σε εθνικό επίπεδο, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε διεθνείς αποστολές. Επίσης, συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές ασκήσεις και μπορούν να καλύψουν μέχρι και το 85% του κόστους μεταφοράς των ομάδων τους και του εξοπλισμού τους στις περιοχές όπου εκδηλώνονται οι φυσικές καταστροφές.
 
Ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε τέλος στο ΚΥΠΕ ότι τα κράτη μέλη αντιλαμβάνονται πως ο συντονισμός είναι προς το συμφέρον όλων. «Η συνεργασία μας υπήρξε εξαιρετική όλα αυτά τα χρόνια» και τα κράτη μέλη «αναγνωρίζουν την προστιθέμενη αξία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας» κατέληξε.
 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κλίμα όξυνσης στα χωράφια της Δένειας

Πολίτης News, 02:55 (τελευταία ενημέρωση 02:55)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κοινό μέτωπο εξήγγειλαν Νίκος-Προκόπης

Πολίτης News, 02:45 (τελευταία ενημέρωση 02:45)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΚΕ για απειλές Τουρκίας: Το ενεργειακό πρόγραμμα της ΚΔ συνεχίζεται

Πολίτης News, 18.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή