Προστασία επενδυτών: Εντατικό πρόγραμμα ελέγχων της Επ. Κεφαλαιαγοράς

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράλληλα με τους εποπτικούς ελέγχους, συνεχείς είναι οι προσπάθειες της ΕΚΚ για εκσυγχρονισμό του ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει την κεφαλαιαγορά

*Της Δήμητρας Καλογήρου

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίστηκε το 2017 το εποπτικό πρόγραμμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ), με στόχο τη συμμόρφωση των εποπτευόμενων οργανισμών με τις νομικές τους υποχρεώσεις και την προστασία των επενδυτών. Μεταξύ άλλων: 

-  Το Τμήμα Εποπτείας της ΕΚΚ, στο πλαίσιο του ελέγχου συμμόρφωσης των Κυπριακών Εταιρειών Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών, διενήργησε 24 επιτόπιους ελέγχους και σειρά ελέγχων επί εγγράφων. Ως αποτέλεσμα των πιο πάνω ελέγχων, επιβλήθηκαν σε ΚΕΠΕΥ και σε ανώτατους αξιωματούχους τους διοικητικές κυρώσεις που ξεπερνούν τα 1,3 εκατ. ευρώ. Επίσης, η ΕΚΚ προχώρησε σε αναστολή της άδειας λειτουργίας τεσσάρων ΚΕΠΕΥ και στην πλήρη ανάκληση της άδειας λειτουργίας τριών ΚΕΠΕΥ.

-  Το Τμήμα Εποπτείας διενήργησε επίσης επιτόπιους ελέγχους σε τρεις Διαχειριστές Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων για να διαπιστώσει τη συμμόρφωσή τους με τις οργανωτικές απαιτήσεις και τις απαιτήσεις σύγκρουσης συμφερόντων. Εξ αποστάσεως έλεγχοι διενεργήθηκαν και στις εκθέσεις που υποβάλλονται στην ΕΚΚ από τους ΔΟΕΕ και στις εκθέσεις λειτουργού συμμόρφωσης, εσωτερικού ελέγχου και διαχείρισης κινδύνων.

- Το Τμήμα Παρεμπόδισης Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες διενήργησε 14 επιτόπιους ελέγχους σε ΚΕΠΕΥ, με σκοπό την αξιολόγηση της επάρκειας και της καταλληλότητας των σχετικών μέτρων και διαδικασιών που εφαρμόζουν.

Το τμήμα διενήργησε επίσης αριθμό επιτόπιων και εξ αποστάσεως ελέγχων σε Εταιρείες Παροχής Διοικητικών Υπηρεσιών που βρίσκονται υπό την εποπτεία της ΕΚΚ. Επίσης εξέτασε στοιχεία που υπέβαλαν οι ΕΠΔΥ στο πλαίσιο του συστήματος εποπτείας βάσει κινδύνων και αξιολόγησε στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από εποπτευόμενους οργανισμούς, οι οποίοι ανέφεραν ότι έχουν πελάτες που είχαν ή έχουν επιχειρηματική σχέση με την εταιρεία Mossack Fonseca ή περιλαμβάνονται στα Panama Papers.

Σε όλες τις περιπτώσεις που εντοπίστηκαν κενά και αδυναμίες, πέραν των διοικητικών κυρώσεων, ζητήθηκε από τους εποπτευόμενους οργανισμούς να λάβουν σειρά διορθωτικών μέτρων εντός προθεσμίας που τους έθεσε η ΕΚΚ, στο τέλος της οποίας η επιτροπή θα ελέγξει εκ νέου τη συμμόρφωσή τους.

Τραπεζικός τομέας

Το 2017, η ΕΚΚ έλαβε τελικές αποφάσεις σε δύο ακόμη υποθέσεις που αφορούσαν τον τραπεζικό τομέα, η διερεύνηση των οποίων ήταν πολύπλοκη και απαιτούσε τη διερεύνηση μεγάλου όγκου εγγράφων και μαρτυριών. Και στις δύο υποθέσεις, οι οποίες αφορούσαν την περίοδο πριν το bail in, επιβλήθηκαν συνολικές διοικητικές κυρώσεις 1,74 εκατομμυρίων ευρώ.

Για τις πλείστες υποθέσεις που αφορούσαν τον τραπεζικό τομέα, για τις οποίες η διερεύνηση έχει ολοκληρωθεί, η ΕΚΚ έχει αποστείλει τα πορίσματα, τις εκθέσεις γεγονότων και άλλα στοιχεία στη Νομική Υπηρεσία, για να διερευνηθεί κατά πόσο προκύπτουν και ποινικά αδικήματα. Εντός του 2018 αναμένεται να ολοκληρωθούν ακόμη τρεις υποθέσεις που αφορούν τον τραπεζικό τομέα, με τις οποίες θα ολοκληρωθεί ο κύκλος των ερευνών που διεξήγαγε η ΕΚΚ για την τραπεζική κρίση.
Από τις υποθέσεις που διερεύνησε η ΕΚΚ από το 2011 μέχρι σήμερα έχουν επιβληθεί συνολικές διοικητικές κυρώσεις 18,24 εκατ. ευρώ.

Από τα πρόστιμα αυτά, μέχρι το τέλος του 2017 είχαν εισπραχθεί 4,9 εκατ. ευρώ εκ των οποίων οι 548.000 ευρώ αφορούσαν τον τραπεζικό τομέα. Η ΕΚΚ έχει προχωρήσει στην καταχώρηση αγωγών για την είσπραξη των υπόλοιπων ποσών.

Εκσυγχρονισμός ρυθμιστικού πλαισίου

Παράλληλα με τους εποπτικούς ελέγχους, συνεχείς είναι οι προσπάθειες της ΕΚΚ για εκσυγχρονισμό του ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει την κεφαλαιαγορά, εμπλουτίζοντάς το με σειρά νέων νομοθετικών ρυθμίσεων, ώστε να διασφαλίζονται, η προστασία των επενδυτών και η απρόσκοπτη λειτουργία και ανάπτυξη της αγοράς.

Εντός του 2018 θα πρέπει να ετοιμαστούν από την ΕΚΚ ή με τη συμβολή της, σειρά σημαντικών νομοθετημάτων, για υιοθέτηση ευρωπαϊκών οδηγιών και εφαρμογή ευρωπαϊκών κανονισμών. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται τα νομοσχέδια, για τροποποίηση του Νόμου περί Δημόσιας Προσφοράς και Ενημερωτικού Δελτίου, για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των ΚΕΠΕΥ, για το Ταμείο Αποζημίωσης Επενδυτών και το Τροποποιητικό Νομοσχέδιο για τον Νόμο Διαφάνειας.

*Προέδρου Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πομπηΐα: Μοναδική αναπαράσταση της Λήδας και του κύκνου-Δία

Πολίτης News, 09:37 (τελευταία ενημέρωση 09:37)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επ. Αμμοχώστου: Πολίτης βοήθησε στη σύλληψη τεσσάρων προσώπων

Πολίτης News, 09:13 (τελευταία ενημέρωση 09:13)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βαρκελώνη: Ένας νεκρός, πέντε τραυματίες εξαιτίας εκτροχιασμού τρένου

Πολίτης News, 09:04 (τελευταία ενημέρωση 09:04)

Επιστροφή
στην αρχή