Προσπάθεια στην ΕΕ να κηρυχθεί η Κύπρος ανομβριόπληκτη

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /H ΕΥΡΩΠΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ

Η Κύπρος είναι η μόνη από τις χώρες-μέλη της ΕΕ η οποία αντιμετωπίζει σε όλη της την επικράτεια πρόβλημα ξηρασίας και ανομβρίας εδώ και χρόνια.

Τις προσπάθειες που καταβάλλει ώστε η ΕΕ να κηρύξει την Κύπρο ανομβριόπληκτη εξήγησε στην εκπομπή «Πρωινή Επιθεώρηση» του ΠΟΛΙΤΗ 107,6 ο ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου.

Ο κ. Χριστοφόρου, έχει ήδη εγείρει το θέμα, ενώ θα το θέσει και ενώπιον της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Σεπτέμβριο, αιτούμενος επιπλέον στήριξη από το Ταμείο Αλληλεγγύης για ευρωπαϊκά κονδύλια τα οποία να μπορούν να διατεθούν με στόχο την δημιουργία μονάδων αφαλάτωσης.

Ήδη η Κύπρος λαμβάνει ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους ενός δις για την περίοδο 2014-2020, ωστόσο η προσπάθεια του κ. Χριστοφόρου έγκειται στο να αποδειχθεί ότι η Κύπρος, είναι στην ολότητά της ανομβριόπληκτη περιοχή, ως επακόλουθο φυσικής καταστροφής και όχι ως μιας μεμονωμένης περίστασης.

Ο κ. Χριστοφόρου, σημείωσε πως μπορεί και οι άλλες χώρες της ΕΕ να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, ωστόσο αποδεδειγμένα η χώρα μας είναι η μόνη από όλες τις υπόλοιπες στην ΕΕ που αντιμετωπίζει πρόβλημα ανομβρίας, ξηρασίας και λειψυδρίας για πολλά χρόνια με αποτέλεσμα να έχουν ήδη προκληθεί προβλήματα στην άρδευση, αλλά και στην επιβίωση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων.

Ενώπιον της Επιτροπής Προϋπολογισμού θα κατατεθούν όπως είπε πολύ συγκεκριμένα στοιχεία, καθώς και μια εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη μελέτη από τον υπουργό Γεωργίας και Περιβάλλοντος Κώστα Καδή, ευελπιστώντας όπως είπε σε θετική ανταπόκριση.

Η επιτυχής έκβαση της προσπάθειας, θα εξαρτηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα έχει και τον τελευταίο λόγο για το κατά πόσον θα υιοθετήσει το αίτημα να κηρυχθεί η Κύπρος ανομβριόπληκτη.    

 

#OurEuropeOurFuture
#ΗΕυρώπηΕίναιΤοΜέλλονΜας


Επιστροφή
στην αρχή