Πρόσω ολοταχώς για τη σύγκρουση-Δεν διαφαίνεται διέξοδος στην κρίση

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Αγεφύρωτο φαντάζει το χάσμα που χωρίζει τις πλευρές - Κρίσιμη και η αυριανή συνάντηση υπουργού Παιδείας - εκπαιδευτικών οργανώσεων

Δύο περίπου βδομάδες πριν κτυπήσει το πρώτο κουδούνι και η νέα σχολική χρονιά βρίσκεται στον αέρα. Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις παρουσιάζονται έτοιμες για διάλογο, το ίδιο δηλώνει κι ο υπουργός Παιδείας, ωστόσο οι αποκλίσεις που χωρίζουν τις δύο πλευρές ακόμη και στα πιο ουσιώδη ζητήματα δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για εκτόνωση της κρίσης. Σήμερα οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ανεβαίνουν το κατώφλι, για άλλη μια φορά, του Υπουργείου Παιδείας, με τον Κώστα Χαμπιαούρη να παίρνει στα χέρια του την κοινή τους απαντητική επιστολή επί του εγγράφου που τους είχε παραδώσει και στο οποίο επεξηγούσε ενδελεχώς τις θέσεις και τις προτάσεις του, ενώ παρουσίαζε σωρεία ερευνών και μελετών τα αποτελέσματα των οποίων δεικνύουν τις απογοητευτικές αποδόσεις των μαθητών, την ίδια ώρα που η Κύπρος κατατάσσεται στην 6η θέση διεθνώς ως προς το μερίδιο των δαπανών της εκπαίδευσης στο ΑΕΠ.

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, όπως ο «Π» πληροφορείται, στην επιστολή τους απορρίπτουν ένα προς ένα τα στοιχεία που ο υπουργός Παιδείας επικαλείται στο εν λόγω έγγραφο. ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ, αντιπαραβάλλοντας τα δεδομένα που παραθέτει ο υπουργός με άλλα στοιχεία όπως αυτά πηγάζουν μέσα από εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ευρωπαϊκό δίκτυο πληροφόρησης για εκπαιδευτικά ζητήματα «Ευρυδίκη« και άλλων οργανισμών.

Στην ίδια επιστολή οι εκπαιδευτικές οργανώσεις εκφράζουν εκ νέου την αποφασιστικότητά τους για διάλογο με στόχο την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Επιμένουν σε διάλογο από μηδενική βάση, ωστόσο, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης, δεν απορρίπτουν τη συζήτηση των προτάσεων που έχουν ως στόχο τη βελτίωση του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Αυτό το οποίο, όπως διαμηνύουν, έχει για τις ίδιες ουσία και σημασία είναι η αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου, γι’αυτό και είναι ανοικτές για συζήτηση της όποιας πρότασης τίθεται στο τραπέζι και εξυπηρετεί αυτό τον σκοπό. Να υπενθυμίσουμε ότι ο υπουργός έχει ήδη εκφράσει ετοιμότητα για μερική διαφοροποίηση των εγκριθεισών από το Υπουργικό Συμβούλιο προτάσεων, με τις οργανώσεις να έχουν ενημερωθεί από τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ για αυτή του την πρόθεση. Οι πληροφορίες, όπως έφτασαν στις εκπαιδευτικές οργανώσεις, έχουν αξιολογηθεί, όμως αναμένουν περαιτέρω ενημέρωση από τον ίδιο τον υπουργό. Αύριο Πέμπτη, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ και Κώστας Χαμπιαούρης θα βρεθούν γύρω από το ίδιο τραπέζι σε μια εξαιρετικά κρίσιμη και καθοριστική για τη νέα σχολική χρονιά συνάντηση.

Οξύνθηκαν οι σχέσεις

Στο μεταξύ, παρά την ετοιμότητα που δηλώνεται και από τις δύο πλευρές (υπουργείο και οργανώσεις) για άρση του αδιεξόδου, η πραγματοποίηση της πορείας διαμαρτυρίας της 28ης Αυγούστου, η οποία θα καταλήξει έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, θεωρείται σίγουρη. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ από τηλεοράσεως χθες κάλεσε τους οργανωμένους γονείς, και δη τον πρόεδρο της ομοσπονδίας μέσης εκπαίδευσης Κυριάκο Νικηφόρου, να στηρίξει με την παρουσία του τον εκπαιδευτικό κόσμο.

Οι σχέσεις οργανωμένων γονέων και εκπαιδευτικών τις τελευταίες μέρες έχουν οξυνθεί ακόμη περισσότερο και χθες, από τηλεοράσεως, Φίλιος Φυλακτού και Κυριάκος Νικηφόρου αντάλλαξαν «πυρά», ενώ παρενέβη και εκπρόσωπος της ΟΕΛΜΕΚ, ο Θέμις Πολυβίου, για να υπενθυμίσει στον κ. Νικηφόρου ότι είναι «στα γραφεία της ΟΕΛΜΕΚ που διατράνωνε ότι δεν θα δεχόταν σε καμία περίπτωση τη μείωση των ωρών υπευθύνου τμήματος, προβάλλοντας μάλιστα την ωφελιμότητα του θεσμού». Ο κ. Πολυβίου κάλεσε τον κ. Νικηφόρου να αναφερθεί στα παραπλανητικά, όπως τα χαρακτήρισε, στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός και να δηλώσει εάν συμφωνεί με αυτά. Ο Φίλιος Φυλακτού, έντονα ενοχλημένος από την τοποθέτηση του κ. Νικηφόρου ότι οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί που βρίσκονται για χρόνια εκτός σχολείων ενδεχομένως να μην είναι επαρκείς, δήλωσε πως «η αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών έχει ποδοπατηθεί». Ο κ. Νικηφόρου πάντως επανέλαβε και χθες ότι οι οργανωμένοι γονείς μέσης δεν πρόκειται να δεχθούν καμία πρόταση που θα υποβαθμίζει τη δημόσια εκπαίδευση.

«Προσπαθούν να επηρεάσουν»

Να καλέσουν τους εκπαιδευτικούς να σταματήσουν να προσπαθούν να επηρεάζουν τους τοπικούς Συνδέσμους Γονέων καλεί την ΟΕΛΜΕΚ και την ΟΛΤΕΚ η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης.

«Μια τέτοια πράξη είναι κατάφωρη ανάμειξη στα εσωτερικά των γονιών και αποτελεί κατακριτέα πράξη», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η συνομοσπονδία, επικαλούμενη επιβεβαιωμένες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες «έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό μία προσπάθεια εκ μέρους των εκπαιδευτικών να επηρεάσουν τους συνδέσμους γονέων των σχολείων τους ή στους οποίους οι ίδιοι είναι μέλη, ούτως ώστε να εκδώσουν ανακοίνωση στήριξης των εκπαιδευτικών στη συνεχιζόμενη διαφορά τους με το Υπουργείο Παιδείας».

Η πίεση που ασκείται στους συνδέσμους γονέων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, είναι πολλές φορές έντονη και επίμονη, φέρνοντας τους γονείς, μέλη του συνδέσμου, σε πάρα πολύ δύσκολη θέση.

Η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, ως το ανώτατο θεσμικό όργανο όλων των συνδέσμων γονέων, «θεωρεί ότι δεν χρειάζονται μεμονωμένες ανακοινώσεις στήριξης από τους συνδέσμους γονέων προς τους εκπαιδευτικούς του σχολείου τους» και καλεί τους συνδέσμους να εμπιστευτούν τα θεσμικά όργανα των οργανωμένων γονιών που εργάζονται με μόνο κριτήριο το συμφέρον των μαθητών.

Διαβεβαιώνει, τέλος, ότι στις επόμενες μέρες, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του υπουργείου με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και τους οργανωμένους γονείς, «οι ομοσπονδίες και η συνομοσπονδία θα προβούν σε πλήρη ενημέρωση των συνδέσμων γονέων για τις εξελίξεις και τις θέσεις των οργανωμένων γονέων».

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στις 25 Ιανουαρίου στα κατεχόμενα ο Τσαβούσογλου

Πολίτης News, 16:22 (τελευταία ενημέρωση 16:22)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα ευφυή δίκτυα στην υπηρεσία της Πολιτείας και της κοινωνίας

ΜΙΡΑΝΤΑ ΛΥΣΑΝΔΡΟΥ, 16:09 (τελευταία ενημέρωση 16:09)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πνίγηκε στην θάλασσα η 69χρονη Ελένη Πλακίδη σύμφωνα με την νεκροτομή

Πολίτης News, 16:00 (τελευταία ενημέρωση 16:00)

Επιστροφή
στην αρχή