Πρόγραμμα Ανακύκλωσης Ρουχισμού ΠΑΣΥΚΑΦ

BUZZLIFE /HEALTH
Τα έσοδα του προγράμματος ανακύκλωσης ρουχισμού από τον Οκτώβριο του 2013 μέχρι και το τέλος Μαΐου του 2018 έχουν φτάσει το 1 εκατομμύριο ευρώ

Η αρχική ιδέα του προγράμματος ανακύκλωσης ρουχισμού ΠΑΣΥΚΑΦ προήλθε από την ανάγκη για επιπλέον οικονομική ενίσχυση των πολλαπλών προγραμμάτων στήριξης ασθενών με εμπειρία καρκίνου, χωρίς επιπρόσθετη επιβάρυνση του κοινωνικού συνόλου αλλά και από την ανάγκη διάθεσης του ανακυκλώσιμου ρουχισμού που πρόσφεραν δωρεάν συμπολίτες μας και τα οποία συσσωρευόταν στα έξι φιλανθρωπικά καταστήματα που διατηρεί ο Σύνδεσμος Παγκύπρια.

Τα άμεσα οφέλη από την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος ανακύκλωσης ρουχισμού είναι η οικονομική ενίσχυση των προγραμμάτων ΠΑΣΥΚΑΦ, η συμβολή σε ένα καθαρότερο περιβάλλον με την μείωση του ρουχισμού που κατέληγε σε χιλιάδες τόνους στις χωματερές, η εργοδότηση νέων ανέργων για την συλλογή ρουχισμού από τους κάδους Παγκύπρια αλλά και έμμεσα οικονομικά οφέλη προς το κράτος από την χρήση του λιμανιού της Λεμεσού με την εξαγωγή   εμπορευματοκιβωτίων με ανακυκλώσιμο ρουχισμό προς χώρα της Μέσης Ανατολής.

Το πρόγραμμα ανακύκλωσης ρουχισμού ξεκίνησε πιλοτικά στο τέλος του 2013 με την αρχική τοποθέτηση 25 κάδων στην επαρχία Λεμεσού και στην συνέχεια το 2014 με επιπλέον 140 κάδων στην επαρχία Λευκωσίας και 80 κάδων στην επαρχία Λεμεσού. Το 2015 τοποθετήθηκαν επιπλέον 80 κάδοι στις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου και 20 κάδων στην επαρχία Πάφου. Φέτος έχουμε τοποθετήσει επιπλέον 45 κάδους στην επαρχία Πάφου φθάνοντας στους 390 κάδους Παγκύπρια καλύπτοντας αρκετούς δήμους και κοινότητες της  ελεύθερης Κύπρου.

Η λειτουργία του προγράμματος γίνεται με την χρήση τεσσάρων εμπορικών αυτοκινήτων τα οποία συλλέγουν καθημερινά τον ρουχισμό από τους κάδους και τον οποίο συγκεντρώνουν σε  κεντρική αποθήκη στην Λεμεσό. Ο διαχωρισμός και κατηγοριοποίηση γίνεται από ένα δίκτυο εθελοντών και συνεργατών όπου μέρος από τα ελαφρός μεταχειρισμένο ρουχισμό δίνετε δωρεάν σε άπορες οικογένειες καρκινοπαθών και στα έξι φιλανθρωπικά καταστήματα του ΠΑΣΥΚΑΦ Παγκύπρια όπου πωλούνται σε πολύ χαμηλές τιμές. Ο ρουχισμός ο οποίος δεν μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί τοποθετείτε σε εμπορευματοκιβώτια και αποστέλλετε για ανακύκλωση στο εξωτερικό.

Μέσα στους κάδους ανακύκλωσης ρουχισμού ρίχνουμε είδη ένδυσης και Υπόδησης (Ανδρικά, Γυναικεία και Παιδικά), Λευκά Είδη, Τσάντες, Ζώνες και όλα εντός δεμένης σακούλας. Δεν ρίχνουμε βρεγμένα ρούχα, παιχνίδια, βιβλία και χαλιά .

Τα έσοδα του προγράμματος ανακύκλωσης ρουχισμού από τον Οκτώβριο του 2013 μέχρι και το τέλος Μαΐου του 2018 έχουν φτάσει το 1 Εκατομμύριο Ευρώ και αυτό αποδεικνύει έμπρακτα ότι η κοινωνία αγκάλιασε και επέλεξε να συνεισφέρει στην ανακύκλωση ρουχισμού του ΠΑΣΥΚΑΦ παρ’ όλο που στον ίδιο χώρο της ανακύκλωσης ρουχισμού δραστηριοποιούνται και άλλες ιδιωτικές εταιρίες.

Σήμερα, ανοίγουμε μια νέα σελίδα στην ανακύκλωση ρουχισμού ΠΑΣΥΚΑΦ…

Με νέο σχεδιαστικό των κάδων ανακύκλωσης, των οχημάτων συλλογής ρουχισμού αλλά και την ετοιμασία νέου ενημερωτικού υλικού το οποίο θα διανεμηθεί σε νοικοκυριά, σελίδα κοινωνικής δικτύωσης στο Facebook έτσι ώστε να έχουμε άμεση επαφή με το κοινό και στην οποία πολύ εύκολα κάποιος θα μπορεί να ενημερωθεί για τα σημεία κάδων συλλογής ρουχισμού, Παγκύπριο τηλεφωνικό αριθμό άμεσης βοήθειας καθώς επίσης και ραδιοφωνικής διαφήμισης με στόχο την περαιτέρω ευαισθητοποίηση του κοινού.

Στο διετές πλάνο 2018 – 2019 εντάσσετε και η τοποθέτηση επιπλέον 50 νέων κάδων σε δήμους και κοινότητες που υπάρχει ανάγκη και ζήτηση από τους πολίτες. Η συνέχιση της εφαρμογής του νέου οπτικού σε όλους τους κάδους Παγκύπρια αλλά και η τοποθέτηση μικρόν κάδων σε εσωτερικούς χώρους μεγάλων εταιριών οι οποίες θα εκδηλώσουν ενδιαφέρων να συμβάλουν στην προσπάθεια μας. 

Παγκόσμια ο τομέας ανακύκλωσης ρουχισμού δημιουργεί μεγάλη αξία στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. Η βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ρυπαίνουσα στον κόσμο. Το 2017 δημιουργήθηκαν περίπου 17 εκατ. τόνοι υφαντουργικά απόβλητα, εκ των οποίων τα 14 εκατ. κατέληξαν στα σκουπίδια. Μόνο στην Ε.Ε απορρίπτονται 6-7 εκατ. τόνοι ρουχισμού το χρόνο!

Σε πρόσφατη έρευνα έχει αναφερθεί ότι ο κάθε ευρωπαίος αποσύρει Μ.Ο από την ντουλάπα του περίπου 15-20 κιλά ρουχισμού το χρόνο! Αν αυτό το αποτέλεσμα ανταποκρίνεται και στην Κυπριακή κοινωνία τότε μιλάμε για περίπου 11 εκ. τόνους το χρόνο. Μια τεράστια ποσότητα που αν ο κάθε κύπριος πολίτης αντιληφθεί την σημαντικότητα της προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και τις προσφοράς στον συνάνθρωπο χωρίς κανένα οικονομικό κόστος μέσα από την υπηρεσία ανακύκλωσης ρουχισμού ΠΑΣΥΚΑΦ τότε θα βοηθήσει άμεσα και αποτελεσματικά χιλιάδες συνανθρώπους μας που χρειάζονται άμεση βοήθεια και στήριξη μέσα από τα πολλαπλά προγράμματα που παρέχει εντελώς δωρεάν ο ΠΑΣΥΚΑΦ.          

Ό,τι δεν φοράτε για μας έχει αξία…. Στηρίξτε το έργο του ΠΑΣΥΚΑΦ για να συνεχίσει να προσφέρει ακόμη περισσότερα σε ασθενείς με εμπειρία καρκίνου και τις οικογένειες τους.

Μαρίνος Σάκκου,

Διευθυντής Υπηρεσίας Ανακύκλωσης Ρουχισμού

& Charity Shops ΠΑΣΥΚΑΦ  

 

Τηλ.     25747750

Fax.     25747668

Email   marinos@pasykaf.org

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

BUZZLIFE

Όταν ο Στέφανος Τσιτσιπάς νοσταλγεί τα παιδικά του χρόνια...

BUZZLIFE , 11:08 (τελευταία ενημέρωση 11:08)

BUZZLIFE

Γιώργος Λάνθιμος: Άλλα τέσσερα βραβεία για το «The Favourite»

BUZZLIFE , 09:49 (τελευταία ενημέρωση 09:49)

BUZZLIFE

Άννα Βίσση και στο βάθος... Καρβέλας

BUZZLIFE , 09:38 (τελευταία ενημέρωση 09:38)

Επιστροφή
στην αρχή