Όταν έρθει το πραγματικό τσουνάμι

ΑΠΟΨΗ /ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ
3 κομματικά αφηγήματα για το Κυπριακό που αλλάζει γοργά και για πάντα. Από τους επόμενους μήνες θα ξεδιπλώνονται τα χαρακτηριστικά των προεδρικών 2023

Διακρίνοντας κανείς τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται, σε επίπεδο δημόσιας σφαίρας, τα κυρίαρχα αφηγήματα των πολιτικών ελίτ στην Κύπρο, διαπιστώνει εύκολα πως αυτό που απασχολεί τους κυριότερους διαμορφωτές πολιτικής είναι η διαχείριση, στο εσωτερικό μέτωπο αλλά και με φόντο τις εκλογές του 2023, των συνεπειών που πιθανόν να προκύψουν από το κλείσιμο ενός ιστορικού κύκλου στο Κυπριακό. Κοινώς, αν τα πράγματα οδηγηθούν σε μια κατάσταση πραγμάτων πολύ πιο κοντά στο σενάριο της παγιοποίησης του status quo -που αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει σε κάποια μορφή ήπιας ή σκληρής διχοτόμησης-, οι πολιτικές δυνάμεις που θα πρωταγωνιστήσουν στις εκλογές του 2023, με προεξέχοντα τα δύο μεγάλα κόμματα του τόπου -ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ- θα πρέπει να έχουν ισχυρά αφηγήματα έτσι ώστε να παίξουν το πολιτικό παιχνίδι με τους καλύτερους δυνατούς όρους.

 

 

Το αφήγημα του ΔΗΣΥ

Για τον Δημοκρατικό Συναγερμό το βάρος της διαχείρισης είναι προφανές λόγω και της κριτικής που ασκείται στον Πρόεδρο Αναστασιάδη μετά το Κραν Μοντανά και τη Νέα Υόρκη. Δεδομένου ότι ο ΔΗΣΥ είναι και στην κυβέρνηση για πέμπτο συνεχόμενο χρόνο αντιλαμβάνεται κανείς γιατί ο πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου παραμένει λαλίστατος και χρησιμοποιεί τον όρο τσουνάμι - και μάλιστα «εθνικό». Οι δηλώσεις του τον τελευταίο καιρό αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον: Από τη μια επισημαίνει το αυτονόητο, ασκώντας μάλιστα κριτική στον ίδιό του τον Πρόεδρο για τυχόν λανθασμένους χειρισμούς κι από την άλλη χτίζει το αφήγημα του 2023, αναλογιζόμενος ότι το παιχνίδι των προεδρικών εκλογών δεν τον αφήνει αδιάφορο. Το 2023, το αφήγημα του «εθνικού τσουνάμι» θα βρίσκει ευήκοα ώτα υπό το βάρος της λογικής του «εγώ σας τα έλεγα». Επιπλέον, για τον Δημοκρατικό Συναγερμό, λόγω και της φθοράς από τη συμμετοχή στην εξουσία, η «αφαίρεση» του Κυπριακού από την εξίσωση της προεκλογικής πίτας και της δημόσιας συζήτησης θα λειτουργήσει δημιουργώντας φαινόμενα υπερχείλισης τις παραμονές του 2023. Οικονομία (Συνεργατισμός κ.ο.κ.), παιδεία, υγεία (ΓεΣΥ) κ.ο.κ. αποτελούν αντικείμενα που επανέρχονται, απόντος του Κυπριακού, στην καθημερινότητα των πολιτών δημιουργώντας μια διαφορετικού είδους πόλωση από αυτήν, διαχρονικά, του Κυπριακού, η οποία έχει άμεσες επιπτώσεις στην καθημερινότητα συγκριτικά με το πώς θα διαμορφώνονταν τα πράγματα με ή χωρίς λύση (ή το περιεχόμενό της στην πρώτη περίπτωση) του Κυπριακού. Απτές συνέπειες με άμεση ισχύ. Για τον ΔΗΣΥ και τον κ. Νεοφύτου το δίλημμα ενόψει του 2023 δεν είναι αν θα διαχειριστούν μια πιθανή διχοτόμηση ή αν θα πείσουν την κοινή γνώμη αν προειδοποίησαν έγκαιρα. Αλλά αν θα μπορούν, αντικειμενικά, μετά από μια δεκαετία να κυβερνήσουν ξανά.

 

 

Το αφήγημα του ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ πολύ εύστοχα και λογικά δείχνει να μπαίνει στη διαδικασία του σκληρού αντιπολιτευτικού ροκ, με φόντο το 2023, στηριζόμενο στο αφήγημα του Κυπριακού για μια σειρά λόγων που συνδέονται όχι μόνο με τις διαχρονικές του θέσεις επί του θέματος αλλά και με τις πιθανές αστοχίες της διακυβέρνησης Αναστασιάδη ολιστικά (σ.σ. και στις δύο θητείες). Από τα F-16 του Καμμένου μέχρι τις μικρές και κατακερματισμένες εστίες αντιπολιτευτικής αντιπαράθεσης, το ΑΚΕΛ στοχεύει στη σκληρή αποδόμηση της διακυβέρνησης Αναστασιάδη με αιχμή του δόρατος το αφήγημα της «απαράδεκτης και προδοτικής στάσης σε ένα ενδεχόμενο λύσης δύο κρατών». Με άλλα λόγια, θέτει στη κυβέρνηση το δίλημμα, ενόψει εξελίξεων κοντά στον χρόνο του 2023, ότι οι επιλογές της μετακύλισης σημαντικών αποφάσεων στην επόμενη διακυβέρνηση είναι non-go, ενώ οποιαδήποτε απόφαση που θα κινηθεί εκτός πλαισίου της ΔΔΟ καθίσταται προδοτική. Στην παρούσα φάση το αφήγημα που χτίζει το ΑΚΕΛ δείχνει να υπερέχει χωρίς όμως αυτό πρακτικά να σηματοδοτεί ότι οι εξελίξεις, τα επόμενα χρόνια, θα δικαιώσουν πλήρως τις θέσεις του.

 

 

Το αφήγημα του ΔΗΚΟ

Για τον Νικόλα Παπαδόπουλο η αμφίσημη στάση της σκληρής γραμμής στο Κυπριακό, σε συνδυασμό με τη σιγή ασυρμάτου σε ζητήματα που αφορούν το σύνολο της πολιτικής Αναστασιάδη, δείχνει να χτίζει ένα πολύ ιδιαίτερο αφήγημα τύπου «wait & see». Το 2023 ωστόσο και δεδομένων κοσμοϊστορικών αλλαγών στο Κυπριακό και στους όρους του, το ΔΗΚΟ, πολύ εύστοχα, θα πατάει κι αυτό στο αφήγημα του «εμείς σας τα λέγαμε» βασιζόμενο στη «Νέα Στρατηγική» της προεκλογικής του 2018 -που κανείς, επί της ουσίας, δεν θα τη θυμάται ή θα μπαίνει στη διαδικασία του ελέγχου εγκυρότητας και αποτελεσματικότητάς της. Το ΔΗΚΟ δείχνει να βγαίνει αλώβητο από την οποιαδήποτε περιπλοκή στο Κυπριακό, ενώ το 2023 θα κεφαλαιοποιήσει με αφορμή αυτό στη λογική του «ΔΗΣΑΚΕΛ», ακόμη κι αν κληθεί να διαχειριστεί, ουσιαστικά, μια τελική παγίωση δεδομένων στο Κυπριακό - σε περίπτωση εκλογής του κ. Παπαδόπουλου στην εξουσία.

 

 

Kings και... kingmakers

Αυτό που καθίσταται σαφές είναι πως στους επόμενους, κρίσιμους για το Κυπριακό, μήνες θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται τα βασικά διαμορφωτικά χαρακτηριστικά της προεδρικής αναμέτρησης του 2023. Είναι μια περίοδος που αξίζει κάποιος να καταγράφει, να περιοδολογεί και να παρακολουθεί προσεκτικά τις δηλώσεις των πολιτικών ελίτ στην Κύπρο έτσι ώστε το 2023 να ελέγξει, αποτελεσματικά, ποιος προσπαθούσε να το παίξει king και ποιος… kingmaker. Η αλλαγή των δεδομένων, σε κάθε περίπτωση, στο Κυπριακό αλλάζει και πολλά από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του πολιτικού συστήματος - πράγμα που εκτός απροόπτου θα αποτελεί και το βασικό συστατικό της δημόσιας σφαίρας την περίοδο 2023-2028. Δέκα χρόνια μετά, το 2028 οι σημερινές δηλώσεις επί δηλώσεων με αφορμή την αντιπαράθεση για το Κυπριακό θα φαντάζουν μακρινές - κομμάτι της ιστορίας του προβλήματος. Η κατάσταση όμως που θα επικρατεί στην Κύπρο είναι το βασικό ζητούμενο για τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, ιδίως σε ένα νησί που θα παραμένει διαιρεμένο. Η συνειδητοποίηση αυτής της πραγματικότητας δεν μπορεί να επαληθευτεί μέσω κανενός αφηγήματος από καμία πολιτική δύναμη. Απαιτεί πολιτικό ρεαλισμό. Και κυριότερα θάρρος. Μακάρι να βρεθεί.

 

*Twitter: @JohnPikpas

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Μπράβο στους ΑΚΕΛ και Μαρκίδη

Πολίτης News, 13:36 (τελευταία ενημέρωση 13:36)

ΑΠΟΨΗ

Μην τον αφήσετε μόνο του... Του Χρύσανθου Μανώλη

ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΜΑΝΩΛΗ, 10:34 (τελευταία ενημέρωση 10:34)

ΑΠΟΨΗ

Η απόδοση ευθυνών δεν λύνει το πρόβλημα

ΜΑΡΙΝΑ ΚΟΥΜΑΣΤΑ, 14.12.2018

Επιστροφή
στην αρχή