Πρόεδρος Κροατίας: Να παραδεχθούμε τα εγκλήματα μας στη Βοσνία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΔΙΕΘΝΗ

Για ανάγκη παραδοχής ότι υπήρξαν εγκλήματα πολέμου από κροατικές δυνάμεις στον πόλεμο στην Βοσνία - Ερζεγοβίνη έκανε λόγο η Πρόεδρος της Κροατίας.

Για ανάγκη παραδοχής ότι υπήρξαν εγκλήματα πολέμου από κροατικές και κροατοβοσνιακές δυνάμεις στον πόλεμο στην Βοσνία - Ερζεγοβίνη μεταξύ 1992 και 1995, έκανε λόγο η πρόεδρος της Κροατίας Κολίντα Γκράμπαρ - Κιτάροβιτς.

Οι δηλώσεις της κ. Κιτάροβιτς έρχονται μία ημέρα μετά την αυτοκτονία του Κροατοβόσνιου πρώην στρατιωτικού Σλόμπονταν Πράλιακ, μέσα στο διεθνές δικαστήριο στη Χάγη, όπου απορρίφθηκε η έφεσή του και διατηρήθηκε η ποινή 20ετούς κάθειρξής του για εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας.

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς είχε δηλώσει την Τετάρτη, μετά την αυτοκτονία Πράλιακ, ότι στο διεθνές δικαστήριο διαπράττεται μια «ιστορική αδικία» εναντίον των Κροατοβοσνίων.

 

Η Κροατία είχε στηρίξει, μεταξύ 1992 και 1994, τη δημιουργία κροατικού κράτους σε εδάφη της Ερζεγοβίνης και της δυτικής Βοσνίας, με τίτλο «Κροατική Δημοκρατία της Ερζέγ-Βοσνίας». Χτύπησε έτσι τους Βόσνιους Μουσουλμάνους από τα δυτικά, ενώ εκείνοι πολεμούσαν με τους Σερβοβόσνιους στα ανατολικά, παρά το γεγονός ότι η Σερβία κατείχε και κροατικά εδάφη.

Έξι πολιτικοστρατιωτικά στελέχη εκείνου του κροατικού αποσχιστικού κρατιδίου έχουν καταδικαστεί σε πολύχρονες ποινές φυλάκισης για εγκλήματα κατά Βόσνιων Μουσουλμάνων, κυρίως στην περιοχή του Μόσταρ, πρωτεύουσας της Ερζεγοβίνης.

Το 1994, με παρέμβαση της Δύσης, Κροατοβόσνιοι και Βόσνιοι Μουσουλμάνοι κήρυξαν εκεχειρία και ενώθηκαν κατά των Σερβοβοσνίων.

Η σημερινή Βοσνία - Ερζεγοβίνη χωρίζεται εσωτερικά σε δύο οντότητες, την Ομοσπονδία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης (γνωστή και ως ΚροατοΜουσουλμανική Ομοσπονδία) και τη Σερβική Δημοκρατία, με ευρύτατες αρμοδιότητες.


Επιστροφή
στην αρχή