Πρόεδρος και ΔΗΣΥ

ΑΠΟΨΗ /ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Στην Πινδάρου και στο Προεδρικό δεν είναι λίγοι εκείνοι που ανησυχούν από την κακή εικόνα που συνεχίζουν να έχουν στην κοινή γνώμη οι κυβερνώντες. Για αυτό και κάμνουν συνεχώς συσκέψεις για το θέμα. Αντί όμως να αναζητήσουν τα πραγματικά αίτια της κακής εικόνας, μελετούν επικοινωνιακά τεχνάσματα για να ξεγελάσουν την κοινωνία.

Στην Πινδάρου και στο Προεδρικό δεν είναι λίγοι εκείνοι που ανησυχούν από την κακή εικόνα που συνεχίζουν να έχουν στην κοινή γνώμη οι κυβερνώντες. Για αυτό και κάμνουν συνεχώς συσκέψεις για το θέμα. Αντί όμως να αναζητήσουν τα πραγματικά αίτια της κακής εικόνας, μελετούν επικοινωνιακά τεχνάσματα για να ξεγελάσουν την κοινωνία. Δυστυχώς, επί δεκαετίες τώρα, τα κόμματα και οι εκάστοτε πρόεδροι, αντί για την πλήρη, ειλικρινή και όσο γίνεται πιο αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών, επέλεξαν την προπαγάνδα, με αποτέλεσμα τον αποπροσανατολισμό του λαού από τα ουσιώδη ζητήματα, τον εφησυχασμό, την αλλοτρίωση, την αδιαφορία και την ιδιώτευση των πολιτών.

 

 

Οι ηγεσίες των κομμάτων στην Κύπρο δεν ήθελαν και συνεχίζουν να μην θέλουν υποστηρικτές με ανεξάρτητη άποψη και κρίση. Θέλουν οπαδούς και άκριτους χειροκροτητές. Δαπανούν πακτωλούς χρημάτων σε επικοινωνιολόγους από το εξωτερικό, οι οποίοι επεξεργάζονται σύγχρονες και αποτελεσματικές μεθόδους προπαγάνδας την οποία οι ίδιοι αποκαλούν πολιτική διαφήμιση. Η πολιτική διαφήμιση στόχο έχει τη χειραγώγηση των ψηφοφόρων. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω ψευδών πληροφοριών, της απόκρυψης και διαστρέβλωσης των πληροφοριών, των μισών αληθειών, των φορτισμένων συναισθηματικά λέξεων και συνθημάτων, των διφορούμενων εννοιών και προτάσεων, των κολακειών, της εικόνας, του ήχου, των εντυπώσεων, που μέσω της επανάληψης και του συνδυασμού τους οδηγούν στη χειραγώγηση της ορθολογικής σκέψης και στην «πλύση εγκεφάλου». Οι κυβερνώντες, αντί να προβούν σε αυστηρή αυτοκριτική, αναζητούν βελτίωση της εικόνας τους στις πρακτικές του παρελθόντος.

 

 

Δηλαδή σε άρτια κατασκευασμένα ευχολόγια και σε αθροίσματα ψευδών υποσχέσεων που να ικανοποιούν τις επιθυμίες και τα βραχυπρόθεσμα μικροσυμφέροντα των διαφόρων ομάδων. Οι Νίκος Αναστασιάδης και Αβέρωφ Νεοφύτου και οι γύρω τους, όσα χρήματα και να δαπανήσουν σε επικοινωνιολόγους, όσες μελέτες κι αν εκπονήσουν, όσες συσκέψεις κι αν κάνουν, δεν θα πετύχουν βελτίωση της εικόνας τους αν δεν αντιληφθούν κάποιες απλές αλλά πικρές αλήθειες. Η πρώτη και σημαντικότερη αλήθεια είναι ότι στα ευρύτερα στρώματα του λαού οι κυβερνητικές πολιτικές παρουσιάζονται ανίκανες να συνθέσουν μια συνολική διέξοδο από την κρίση. Οι «συνταγές» εξαντλούνται στη διαχείριση της συμπτωματολογίας, η οποία όμως είναι αδύνατη λόγω της έκτασης που έχουν πάρει τα παθολογικά αίτια. Ακόμη και στις περιπτώσεις σωστών επιμέρους επιλογών και μέτρων, και υπήρξαν τέτοια αρκετά, τα αποτελέσματα θα συνεχίσουν να είναι οριακά, λόγω της δυναμικής των φαύλων κύκλων που κυριαρχούν στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή του τόμου. Ικανές στρατηγικές διεξόδου από την κρίση είναι αυτές που μπορούν να μετατρέψουν τους φαύλους κύκλους σε ενάρετους, εξαλείφοντας τις βασικές αιτίες που τους προκαλούν.

 

 

Το υφιστάμενο σύστημα αξιών που κυριαρχεί στην κυπριακή κοινωνία αποτελεί τη βασική αιτία της κατηφορικής πορείας της χώρας. Το βασικό πρόβλημα σήμερα στην Κύπρο δεν είναι ούτε οι διαθέσιμοι οικονομικοί πόροι, ούτε τα συστήματα, ούτε τα προγράμματα δράσης των κυβερνήσεων και των κομμάτων. Όλα αυτά είναι συμπτώματα. Το πρόβλημα είναι πολιτισμικό. Με το σύστημα αξιών που κυριαρχεί σήμερα, καμία στρατηγική, καμία πολιτική, κανένα πρόγραμμα και ασφαλώς καμία επικοινωνιακή εκστρατεία δεν θα αλλάξει την πορεία των πραγμάτων. Αν πρώτα από όλα δεν αλλάξει το σύστημα των αξιών αυτό καθεαυτό. Για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο σύστημα αξιών, συνεπώς, θα πρέπει να γίνονται συσκέψεις στο Προεδρικό. Αλλά όσες τέτοιες συσκέψεις και να γίνουν, και πάλιν κανένα ουσιαστικό θετικό αποτέλεσμα δεν θα προκύψει αν οι Νίκος Αναστασιάδης και Αβέρωφ Νεοφύτου δεν αρχίσουν να συμπεριφέρονται σαν ηγέτες.

 

 

Και να διδάσκουν με το παράδειγμά τους. Θεμελιώδες συστατικό στοιχείο του ηγέτη είναι ότι οι επιλογές, οι αποφάσεις, οι πράξεις και οι συμπεριφορές του στηρίζονται σε γενικά αποδεκτές ηθικές αξίες και αρχές, όπως η ακεραιότητα, η εντιμότητα, η συνέπεια, ο σεβασμός των άλλων, η σύνεση, η ευγνωμοσύνη και η γενναιοδωρία. Ας αναρωτηθούν και οι δύο πόσες από τις επιλογές, αποφάσεις και πράξεις τους στηρίζονται σε γενικά αποδεκτές ηθικές αξίες και αρχές.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Ναρκωτικά στα σχολεία μας...της Μαρίνας Κουμάστα

ΜΑΡΙΝΑ ΚΟΥΜΑΣΤΑ, 07:49 (τελευταία ενημέρωση 07:49)

ΑΠΟΨΗ

Αλυσοδεμένοι και ηλίθια βολεμένοι

ΚΑΤΙΑ ΣΑΒΒΑ, 22.01.2019

ΑΠΟΨΗ

Ευρωεκλογές: Θα αλλάξουν τα πράγματα αυτή τη φορά

ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ, 22.01.2019

Επιστροφή
στην αρχή