Πρόεδρος και διοικητής

ΑΠΟΨΗ /ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας προκαλεί βαθιά θλίψη και μεγάλες ανησυχίες. Είναι μια αντιπαράθεση που επιβάλλεται να τερματισθεί χωρίς καμιά καθυστέρηση. Τα πείσματα και οι συναισθηματισμοί πρέπει να παραμεριστούν και να πρυτανεύσει η λογική. Δεν θα εξετάσω το ποιος ευθύνεται για τη ζημιογόνο αυτή κατάσταση. Θα πω όμως ότι η ευθύνη για να ξεπεραστούν τα προβλήματα βαρύνει και τις δύο πλευρές.

Η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας προκαλεί βαθιά θλίψη και μεγάλες ανησυχίες. Είναι μια αντιπαράθεση που επιβάλλεται να τερματισθεί χωρίς καμιά καθυστέρηση. Τα πείσματα και οι συναισθηματισμοί πρέπει να παραμεριστούν και να πρυτανεύσει η λογική. Δεν θα εξετάσω το ποιος ευθύνεται για τη ζημιογόνο αυτή κατάσταση. Θα πω όμως ότι η ευθύνη για να ξεπεραστούν τα προβλήματα βαρύνει και τις δύο πλευρές.

 

Το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης βεβαίως πέφτει στους ώμους του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος έχει ως εκ της θέσεώς του την υποχρέωση να είναι μεγαλόψυχος έναντι όλων, ακόμη και των αντιπάλων του. Οφείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να συμπεριφερθεί στο συγκεκριμένο θέμα ως ηγέτης και όχι ως ηγεμόνας. Ο πυρήνας της έννοιας του ηγέτη είναι η άσκηση επιρροής πάνω σε άλλους ανθρώπους, ούτως ώστε να τον ακολουθούν αυτοβούλως, δηλαδή εθελοντικά και πρόθυμα, όπου τους καλεί. Όπως έχω ξαναγράψει, ο ηγέτης «μιλά» στην ψυχή και στο μυαλό των ανθρώπων. Κερδίζει την εμπιστοσύνη τους και τους οδηγεί σ? ένα καλύτερο αύριο. Ο ηγέτης είναι ο δάσκαλος που διδάσκει τους ανθρώπους αξίες και αρχές, ακόμη και το πώς να αποβάλουν κακές συνήθειες και ελαττώματα. Ο ηγέτης πριν πάρει μιαν απόφαση για ένα σημαντικό θέμα προβαίνει σε αξιολόγηση των εναλλακτικών λύσεων και επιλέγει την καλύτερη.

 

Θεωρώ ότι η επιλογή που έκαμε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο με αίτημα την παύση του διοικητή ως τη χείριστη. Οι πιθανότητες να κριθεί ο διοικητής ένοχος πειθαρχικού αδικήματος από το Ανώτατο Δικαστήριο είναι παρά πολύ μικρές, αν όχι ανύπαρκτες. Έχω πρώτα απ? όλα ισχυρότατες επιφυλάξεις αν ο νέος γενικός εισαγγελέας κ. Κώστας Κληρίδης, με το ήθος που τον διακρίνει, θα δεχθεί να θέσει την υπογραφή του κάτω από μια τέτοια προσφυγή. Αλλά και να ξεπεραστεί το εμπόδιο αυτό, η προσφυγή είναι καταδικασμένη, κατά την ταπεινή μου άποψη, σε αποτυχία. Μέχρι όμως την τελική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου η κρίση θα βαθαίνει, η εμπιστοσύνη του κόσμου προς το τραπεζικό σύστημα θα εξανεμισθεί, οι σχέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλους ευρωπαϊκούς οργανισμούς θα διασαλευθούν και θα τεθεί σε άμεσο κίνδυνο και αυτή ακόμη η περαιτέρω χρηματοδότησή μας από τους ξένους δανειστές μας.

 

Με άλλα λόγια, μια προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο θα βάλει την Κύπρο σε περιπέτειες, με το ενδεχόμενο πολύ δυσάρεστων συνεπειών. Και οι δύο αντιμαχόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η βασική προϋπόθεση για τον αποτελεσματικό χειρισμό των σχέσεών μας με τους άλλους είναι η αμοιβαία κατανόηση. Αυτή, από τη μια, μας επιτρέπει να προβλέψουμε αλλά κυρίως να εξηγήσουμε τις στάσεις και τις συμπεριφορές του άλλου και, από την άλλη, να τις χειριστούμε αποτελεσματικά για αμοιβαίο όφελος. Η ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία μεταξύ δύο ανθρώπων αποτελεί την πρώτη βασική λειτουργία για την αμοιβαία κατανόηση. Μια δεύτερη βασική έννοια για την αμοιβαία κατανόηση είναι να βλέπουμε τα πράγματα όχι μόνο από τη δική μας σκοπιά, αλλά ταυτόχρονα και από τη δική τού άλλου. Για να ακούμε καλά και να κατανοούμε τους άλλους πρέπει να μπαίνουμε στη θέση τους.

 

Τέλος, σημαντικό στοιχείο της αμοιβαίας κατανόησης και θεμέλιο των ανθρώπινων σχέσεων είναι ο σεβασμός της διαφορετικότητας: των χαρακτήρων, των αντιλήψεων, των αναγκών, των πιστεύω και των αξιών. Πρόεδρος και διοικητής πρέπει να αντιληφθούν ότι είναι βασικό μας δικαίωμα να είμαστε διαφορετικοί. Ο σεβασμός της διαφορετικότητας αποτελεί κρίσιμη παράμετρο στη διαμόρφωση καλών σχέσεων στην προσωπική και επαγγελματική μας ζωή, που συμβάλλουν στο αμοιβαίο όφελος. Δύο άνθρωποι μορφωμένοι είναι τόσο δύσκολο να επιτύχουν μια σχέση που να βασίζεται στην αμοιβαία κατανόηση για το καλό των ιδίων αλλά και του τόπου;

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Μίσος και συγκάλυψη...Του Μιχάλη Θεοδώρου

ΜΙΧΑΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ, 12:28 (τελευταία ενημέρωση 12:28)

ΑΠΟΨΗ

O Καραγκιόζης - θεατής. Και ο σκέτος

ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, 10:05 (τελευταία ενημέρωση 10:05)

ΑΠΟΨΗ

Η επανάσταση της υπομονής...Του Γιώργου Κακούρη

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ, 15.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή