Προεδρολογία και… διχοτόμηση (Του Χρίστου Γεωργίου)

ΑΠΟΨΗ /ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
Ο Χρίστος Γεωργίου μιλά για τις ενδόμυχες φιλοδοξίες των πολιτικών και πώς η προεδρολογία συνδέεται με το ενδεχόμενο διχότομησης της πατρίδας μας.

Η συμπόρευση της Συμμαχίας Πολιτών με τις προτάσεις του ΑΚΕΛ τις τελευταίες μέρες δεν ξενίζει κανέναν. Αν και στο κόμμα βρίσκονται οι τελικές συζητήσεις με μαραθώνιες συνεδρίες της Κεντρικής Επιτροπής, με τις οποίες ολοκληρώνεται ένας μεγάλος κύκλος προβληματισμού για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, είναι σαφές πως ο Γιώργος Λιλλήκας είναι ένας από τους συνομιλητές του κόμματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Στην εξίσωση θα πρέπει να προστεθούν οι πολλές επαφές Λιλλήκα με την ηγεσία του ΑΚΕΛ στο παρασκήνιο για την εκλογή προέδρου της Βουλής και η πρόθεσή του να στηρίξει τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, αν και στο τέλος έμεινε μόνος, χωρίς τη στήριξη των υπόλοιπων δυο μελών της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Επίσης, στην ίδια εξίσωση θα πρέπει να προστεθεί και το ψήφισμα στήριξης της Ρωσικής Ομοσπονδίας που πέρασε από τη Βουλή με αποχή μόνο του Δημοκρατικού Συναγερμού. Μια πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ, που βρήκε ένθερμους υποστηρικτές κυρίως τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής, πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών, ο οποίος θεωρείται πλέον ως ο κατ’ εξοχήν συνομιλητής της ρωσικής πρεσβείας, η οποία μάλιστα «εκπροσωπήθηκε» στην Ολομέλεια της περασμένης Πέμπτης με αξιωματούχο της…!

Διέξοδος

Αυτά τα πολιτικά δείγματα δεν οδηγούν ασφαλώς στο συμπέρασμα ότι το ΑΚΕΛ αναζητεί διεξόδους πολιτικές ενόψει των προεδρικών του 2018. Ωστόσο, δεν διαγράφει από την ατζέντα της τακτικής του την πιθανότητα να αναζητηθεί ένας υποψήφιος ο οποίος να είναι σε θέση, με τη συνδρομή του κόμματος, να περάσει στον δεύτερο γύρο, ένα σημαντικό ζητούμενο, αλλά ταυτοχρόνως να διαχειριστεί τις συνέπειες της μη λύσης στο Κυπριακό. Αυτό σε περίπτωση αδιεξόδου στον διάλογο. Σε περίπτωση βεβαίως λύσης είναι σαφές ότι το ΑΚΕΛ θα κινηθεί με τις δυνάμεις της επανένωσης και θα δώσει τη μάχη του για να εμπεδώσει στην κοινωνία αυτή την προοπτική.

Οι φιλοδοξίες

Τις ενδόμυχες όμως σκέψεις τους έχουν και οι υπόλοιποι. Τα κόμματα του Κέντρου με επικεφαλής το ΔΗΚΟ επιχειρούν, με δυσκολίες είναι αλήθεια, να βρουν την κοινή πλατφόρμα ώστε να κινηθούν συντεταγμένα προς το 2018. Το εγχείρημα είναι δύσκολο εξαιτίας των προσωπικών ατζέντων των ηγετών αυτού του χώρου. Η πρόσφατη κοινή τους απόφαση για διοργάνωση κοινής επετειακής εκδήλωσης δεν μπορεί να αλλοιώσει τις τεράστιες δυσκολίες της συμπόρευσής τους. Θα χρειαστούν ιδιαίτερες προσπάθειες για να απαλλαγούν από τις προσωπικές φιλοδοξίες, κάτι το οποίο θεωρείται σχεδόν αδύνατο.

Οι δημοτικές

Από το κομματικό ρεπορτάζ προκύπτει βεβαίως πως με ορίζοντα τις δημοτικές εκλογές θα επιχειρηθεί η αναζήτηση κοινής πλατφόρμας. Εκτιμάται ωστόσο πως εκείνο που είναι σε θέση να πράξουν αυτά τα κόμματα είναι μια αρχική ώσμωση συνεργασιών σε αυτό το επίπεδο και εκεί όπου το επιτρέπουν οι δυνάμεις τους. Είτε συλλογικά είτε εμβολιάζοντας δυνατούς υποψήφιους, ανεξαρτήτως από πού προέρχονται.

Στην παράμετρο των συνεργασιών, άτυπων ή και επίσημων, προσανατολίζεται και το ΑΚΕΛ, το οποίο ωστόσο θα επιχειρήσει να προσδώσει στις δημοτικές εκλογές περισσότερο κομματικό χαρακτήρα για να τονώσει και το πληγωμένο του κύρος μετά τη σοβαρή υποχώρηση στις βουλευτικές.

Οι δημοτικές εκλογές, οι οποίες συμπτωματικά διεξάγονται έναν χρόνο περίπου πριν από τις προεδρικές εκλογές, αποτέλεσαν στο παρελθόν βήμα προεδρικών συνεργασιών. Είναι επομένως ενδιαφέρον να παρατηρηθεί αν και αυτή τη φορά τα κόμματα θα αναδείξουν αυτό το στοιχείο στη στρατηγική τους δράση.

Η προεδρολογία

Οι παρασκηνιακές ενδείξεις συζητήσεων για τις προεδρικές του 2018 μόλις βεβαίως έχουν αρχίσει. Μετά το καλοκαίρι είναι σαφές πως αυτές οι συζητήσεις θα ενταθούν. Ταυτόχρονα αυτές οι συζητήσεις θα δώσουν και τα πρώτα ονόματα της προεδρολογίας. Θα διαφανεί, π.χ., αν η Ελένη Θεοχάρους θα κάνει πράξη την εσωτερική της παρόρμηση να είναι υποψήφια Πρόεδρος και πόσο της κόστισε ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε τη βουλευτική της έδρα έναντι της έδρας στο Ευρωκοινοβούλιο. Θα διαφανεί αν ο κομματικά άστεγος, πλέον, Νίκος Κατσουρίδης θα αισθανθεί και θα καταλήξει στο συμπέρασμα πως είναι σε θέση να δημιουργήσει ενοποιητικές συνθήκες σε ένα κεντροαριστερό ακροατήριο με σκεπτικιστικές τάσεις στο Κυπριακό. Μια υποψηφιότητα η οποία δεν θα αφήσει και πολλά περιθώρια στον πρόεδρο του ΔΗΚΟ να κινηθεί προς ολοκλήρωση των αναθεωρημένων, μετά τις βουλευτικές, φιλοδοξιών του να παίξει από τώρα το παιγνίδι του υποψηφίου, ως ο ηγέτης του λεγόμενων κεντρώων.

Η διχοτόμηση

Οι συζητήσεις για τις προεδρικές εκλογές δεν βρίσκονται απλώς στα μυαλά των φιλόδοξων πολιτικών. Είναι κυρίως το αποτέλεσμα ενός διαφαινόμενου αδιεξόδου ή, για την ακρίβεια, μιας διαφαινόμενης εξάντλησης του διαλόγου για λύση του Κυπριακού.

Το αποτέλεσμα της υπό εξέλιξη διαδικασίας θα αναδείξει τελεσιδίκως όχι την πιθανότητα επανόδου στο μέλλον σε μια ακόμη προσπάθεια επανένωσης, αλλά σε μια προσπάθεια διαχείρισης των αδιεξόδων που θα οδηγήσουν στην τελεσίδικη διχοτόμηση. Το κλειδί επομένως των εξελίξεων το κρατεί αυτή τη στιγμή εκείνος που διαχειρίζεται σήμερα το Κυπριακό. Δηλαδή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος αν δεν πετύχει στον διάλογο, τότε οι ενδόμυχες σκέψεις του, οι οποίες δεν αποκλείουν την επαναδιεκδίκησή του, θα μείνουν απλώς σκέψεις. Γιατί ο επόμενος Πρόεδρος που θα προκύψει το 2018 χωρίς τη λύση του Κυπριακού δεν θα έχει περιθώρια αλλαγής του κλίματος, αλλά θα περιοριστεί στη διαχείριση τους στάτους κβο, δηλαδή της διχοτόμησης. Με μια τέτοια ατζέντα είναι βεβαίως ξεκάθαρο πως ο Νίκος Αναστασιάδης δεν πρόκειται να κερδίσει καμία εκλογική αναμέτρηση το 2018.

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Κανένα παζάρι για την κάρτα

ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΜΑΝΩΛΗ, 17.11.2018

ΑΠΟΨΗ

Το μυστηριώδες πορτρέτο του Μεσσία

ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, 17.11.2018

ΑΠΟΨΗ

Φραγμό στις καταστροφικές ιδέες του Προέδρου

Πολίτης News, 17.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή