Πραγματικός υπεύθυνος για την αύξηση των αδέσποτων είναι το κράτος

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Μία διευκρίνιση του Προέδρου του Συνδέσμου Προστασίας και Ευημερίας Γάτων, Ντίνου Αγιομαμίτη, αναφορικά με το χθεσινό ρεπορτάζ μας για τα αδέσποτα ζώα

Είδα το δημοσίευμά σας για τις στειρώσεις. Γενικά είναι καλό και σας ευχαριστώ που το κάνατε, αλλά υπάρχει ένα σημείο που είναι προβληματικό και για το οποίο έχω δεχτεί αρκετά τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας. Αναφέρομαι στην παράγραφο που λέει: «Χιλιάδες γάτες τρέφονται από την καλοσύνη των ανθρώπων, αλλά όπως δηλώνει στον «Πολίτη» η Πρόεδρος της «Φωνής των Ζώων», κ. Αναστάση, «η καλοσύνη αυτή αυξάνει το πρόβλημα γιατί όσο τα ταΐζεις τα γατιά τόσο αυξάνονται…»

Ο τρόπος που είναι διατυπωμένη αυτή η πρόταση αφήνει να εννοηθεί ότι υπεύθυνοι για την αύξηση των αδέσποτων είναι οι εθελοντές που τα ταΐζουν. Αυτό είναι ένα επιχείρημα που οι εθελοντές που φροντίζουν αδέσποτα γατιά το αντιμετωπίζουν πολύ συχνά και με αυτό δέχονται επιθέσεις από όσους δεν θέλουν τα ζώα, «μην τα ταΐζεται να φύγουν» «εσείς φταίτε που τα ταΐζεται και πολλυνίσκουν» και άλλα παρόμοια...

Είμαι σίγουρος ότι δεν εννοείτε αυτό το πράγμα ή θα θέλατε να δώσετε με οποιοδήποτε τρόπο άλλοθι σε όσους επιτίθενται στους εθελοντές που φροντίζουν ζώα και πολύ περισσότερο σε όσους με βάρβαρες μεθόδους όπως τα δηλητήρια και οι κακοποιήσεις τα ξεφορτώνονται. Γι' αυτό πιστεύω ότι χρειάζεται να γίνει μια διορθωτική παρέμβαση ώστε να μην αφήνεται κανένα περιθώριο για τέτοιες παρερμηνείες.

Είναι γεγονός ότι η δήλωση της Μαίρης Αναστάση περιέχει μια δόση αλήθειας. Ούτε περισσότερη ούτε λιγότερη όμως από το γεγονός ότι όσοι βοηθούν τους φτωχούς και τους δυσπραγούντες συνανθρώπους μας συμβάλλουν στην ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθυσμού του πλανήτη. Εδώ χρειάζεται να παρατηρήσω ότι ο άνθρωπος είναι το μόνο ζωντανό πλάσμα στο πλανήτη που αφήνει συνειδητά και εσκεμμένα τα άλλα πλάσματα του είδους του να πεθάνουν.

Και δεν αναφέρομαι βέβαια στους απλούς ανθρώπους αλλά αυτούς που κρατούν την τύχη μας στα χέρια τους, κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμοί, στρατιωτικοί συνασπισμοί και βάλε. Εκατομμύρια άνθρωποι και κυρίως παιδιά πεθαίνουν από έλλειψη τροφής ή των στοιχειωδών ειδών υγιεινής σε ολόκληρο το πλανήτη την ίδια στιγμή που εκατομμύρια τόνοι τροφίμων καταστρέφονται για να κρατήσουν τις τιμές και τα κέρδη των εμπόρων και των επιχειρηματιών ψηλά. Κανείς βέβαια δεν θα τολμούσε ποτέ να θεωρήσει τους εθελοντές που φροντίζουν τους έχοντες ανάγκη που ανάμεσα τους είναι τόσο η Μαίρη όσο και εσυ, σαν υπεύθυνους για την ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθυσμού του πλανήτη.

Μια δεύτερη μεγάλη αλήθεια όμως είναι ότι οι εθελοντές που φροντίζουν αδέσποτα γατιά δεν τα ταΐζουν μόνο, αλλά πολλοί από αυτούς και κυρίως όσοι φροντίζουν μεγάλους αριθμούς γάτων τους παρέχουν και ιατροφαρμακευτική φροντίδα και τα στειρώνουν. Ο Σύνδεσμος μας μέσα από το πρόγραμμα που παρέχει κουπόνια για φτηνές στειρώσεις στους εθελοντές που φροντίζουν αδέσποτα κάνει με αυτό τον τρόπο 800 με 1000 στειρώσεις το χρόνο. Αριθμός που είναι πολλαπλάσιος από όσα έκανε πέρυσι το κράτος και οι Δήμοι μαζί. Επιπλέον πολλοί εθελοντές έχουν κάνει δικά τους προγράμματα στείρωσης μέσα από εράνους και ειδικές συμφωνίες με κτηνιάτρους και έχουν στειρώσει εκατοντάδες γάτες. Μια έρευνα ανάμεσα στους κτηνιάτρους για τον αριθμό των στειρώσεων που κάνουν κάθε χρόνο θα έδειχνε αμέσως την τεράστια συμβολή των εθελοντών στην προσπάθεια να σταματήσει η ανεξέλεγκτη αύξηση του αριθμού των γάτων.

Αν πραγματικά θέλουμε να δούμε τον πραγματικό υπεύθυνο για την αύξηση των αδέσποτων πρέπει να κοιτάξουμε τι κάνει το κράτος. Δίνει μια χορηγία της τάξης των 50,000 ευρώ το χρόνο που διαμοιράζεται ανάμεσα σε 20-25 εγγεγραμμένες και δραστήριες φιλοζωικές οργανώσεις και καταφύγια. Μέχρι το 2011 έδινε κάθε χρόνο άλλες 50,000 ευρώ για στειρώσεις σε όλες τις επαρχίες δηλαδή 1600 – 1700 στειρώσεις. Αν υποθέσουμε ότι από αυτά τα γατιά τα 1200 ήταν θηλυκά και τα πολλαπλασιάσουμε επί 5000 χιλιάδες που είναι τα ζώα που μπορούν να προκύψουν από μια αδέσποτη γάτα σε 5 χρόνια τότε βλέπουμε ότι ευθύνεται για 6 εκατομμύρια αδέσποτα που προέκυψαν τα τελευταία 5 χρόνια που σταμάτησε εκείνο το έστω και μικρό πρόγραμμα στειρώσεων. Ποιος ευθύνεται λοιπόν για την αύξηση των αδέσποτων οι εθελοντές, ή το κράτος και η έλλειψη μιας σοβαρής κρατικής πολιτικής ελέγχου και προστασίας και των ζώων.

Αν το κράτος δεν αναλάβει τις ευθύνες του και να εφαρμόσει σε μια μακρόχονη βάση ένα μαζικό πρόγραμμα στειρώσεων δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα των αδέσποτων. Οι εθελοντές και οι φιλοζωικές οργανώσεις μπορούν με τεράστιες προσπάθειες και κόστος να μειώνουν τις τραγικές συνέπειες αυτού του προβλήματος, υποσιτισμένα ζώα, σκοτωμένα στους δρόμους, δηλητηριάσεις κακοποιήσεις κλπ ή ακόμη καλύτερα να προσφέρουν σε κάποια μια καλύτερη ζωή μέσα από τις υιοθεσίες σε Κύπρο και εξωτερικό αλλά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα χωρίς την ουσιαστική συνδρομή του Κράτους. Προς αυτή τη κατεύθυνση είναι που πρέπει να στρέψουμε όλοι την προσοχή μας και τις πιέσεις μας.

Τους ευχαριστούμε που μας παραχωρούν την αίθουσα εκδηλώσεων του Προεδρικού για τη Συναυλία στις 4 του Οκτώβρη, διεθνή μέρα των ζώων, αλλά αυτό δεν τους απαλλάσσει από την ουσιαστική τους ευθύνη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων προστασίας και ευημερίας των ζώων. Εδώ και καιρό τους έχουμε καταθέσει ως «Φωνή για τα Ζώα της Κύπρου» μια ολοκληρωμένη πρόταση για τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης υπηρεσίας ελέγχου και προστασίας των ζώων. Οργανωμένη κατά επαρχία με καταφύγια, κτηνιατρικές κλινικές, αστυνομία ζώων, προγράμματα στείρωσης, εκπαιδευτικά προγράμματα, πάρκα και μηχανισμούς ελέγχου της ευημερίας των ζώων. Το κόστος από τη δημιουργία μιας τέτοιας υπηρεσίας είναι ελάχιστο και τα οφέλη πολλά.

Φιλικά
Ντίνος Αγιομαμίτης


Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Φρούριο» η Αθήνα για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Πολίτης News, 14:26 (τελευταία ενημέρωση 14:26)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Zητούν από την Amazon να σταματήσει να πουλά σουβενίρ της ΕΣΣΔ

Πολίτης News, 14:23 (τελευταία ενημέρωση 14:23)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βιολογικός σταθμός:Προς ολοταχώς για την υπογραφή συμβολαίων

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΝΕΣΤΟΡΟΣ, 14:12 (τελευταία ενημέρωση 14:12)

Επιστροφή
στην αρχή