Πουλά την καμήλα του για να εξαγοράσει τη στρατιωτική θητεία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Ο Εμρέ Μποσταντζί, ένας 28χρονος αγρότης από την επαρχία Τσορούμ, έβαλε την καμήλα του για πώληση στο Διαδίκτυο. Στόχος του; Ένας

Ο Εμρέ Μποσταντζί, ένας 28χρονος αγρότης από την επαρχία Τσορούμ, έβαλε την καμήλα του για πώληση στο Διαδίκτυο. Στόχος του; Ένας. Να βγάλει αρκετά χρήματα για να εξαγοράσει τη στρατιωτική θητεία του.

«Αυτό είναι το αγαπημένο μου ζώο, αλλά πρέπει να το πουλήσω. Χρειάζομαι μετρητά για πάρω απαλλαγή από τη στρατιωτική θητεία» δηλώνει ο Μποσταντζί στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο πατέρας του αγόρασε για αυτόν την εξάχρονη λευκή αραβική καμήλα, σ' ένα τοπικό παζάρι, πριν από πέντε χρόνια.

Ο Μποσταντζί είναι ένας από τους εκατοντάδες χιλιάδες Τούρκους που περίμεναν εδώ και καιρό ένα κυβερνητικό πρόγραμμα για να απαλλαγούν από την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία.

Με βάση την τουρκική νομοθεσία, όλοι οι άνδρες 19 έως 45 ετών έχουν υποχρέωση να υπηρετήσουν στον Στρατό για 12 μήνες.

Σύμφωνα, όμως, με πρόσφατο νόμο, οι άνδρες που έχουν γεννηθεί πριν την 1η Ιανουαρίου 1994, μπορούν να υπηρετήσουν μόλις 21 ημέρες, καταβάλλοντας 15.000 τουρκικές λίρες (περίπου 2.463 ευρώ).

Περίπου 200.000 Τούρκοι έχουν υποβάλλει αιτήσεις τις τελευταίες δύο μέρες για το πρόγραμμα μείωσης της στρατιωτικής τους θητείας, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Νέοι άνδρες πουλάνε τα πάντα. Από αυτοκίνητα και σπίτια μέχρι καμήλες και βουβάλια για να βρουν τα χρήματα για την εξαγορά.

Η τιμή που έχει βάλει ο Μποσταντζί την καμήλα του; 20.000 τουρκικές λίρες. Και σύμφωνα με τον ίδιο το ενδιαφέρον είναι μεγάλο.

«Κάποιες τοπικές ενώσεις θέλουν να την αγοράσουν για τουριστικούς σκοπούς. Άλλοι για να την ανταλλάξουν με ένα αυτοκίνητο. Μέχρι τώρα οι προσφορές είναι πολύ χαμηλές, θα περιμένω για μια καλύτερη προσφορά» λέει.

«Η στρατιωτική θητεία μπορεί να είναι ένα πραγματικό χάσιμο χρόνου και σε πάει πίσω στη ζωή σου. Θα στείλω αίτηση για ένα διδακτορικό μετά από αυτές τις 21 μέρες» προσθέτει ο Μποσταντζί, που κάνει σήμερα το μεταπτυχιακό του στο πανεπιστήμιο Χιτίτ στο Τσορούμ.

Άλλοι φτάνουν να βάζουν για πώληση και τα διαμερίσματά τους. Ο 30χρονος γυμναστής Ερμάν Τιμουρλένκ από την Κωνσταντινούπολη έβαλε το σπίτι που διαμένει για πώληση για να μπορέσει να πληρώσει για την μειωμένη στρατιωτική θητεία.

«Η υποχρεωτική θητεία με έκανε για καιρό να αναβάλω τα σχέδιά μου, τώρα μπορώ να αδράξω αυτή την ευκαιρία» λέει στο γερμανικό πρακτορείο ο Τιμουρλένκ.

Όπως τονίζει, θα μετακομίσει στο σπίτι της μητέρας και θα ανοίξει το δικό του γυμναστήριο με τα χρήματα από την πώληση του διαμερίσματός του.

«Τουλάχιστον δεν θα χρειαστεί να ανησυχήσω ποτέ ξανά για τη στρατιωτική μου θητεία» σκέπτεται.


Επιστροφή
στην αρχή