Πού οφείλονται οι φετινές υψηλές θερμοκρασίες;

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΔΙΕΘΝΗ
Έρευνα Ευρωπαίων επιστημόνων έδειξε πως η περίοδος 2018-2022 θα είναι «ανώμαλα θερμή», με πολύ αυξημένη πιθανότητα ακραίων θερμοκρασιών

«Η Ευρώπη ζεσταίνεται», «Καύσωνας χωρίς προηγούμενο», «Θερμοκρασίες-ρεκόρ σε όλη την Ευρώπη». Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους τίτλους με τους οποίους τα ΜΜΕ παρουσίασαν τις τελευταίες εβδομάδες το κύμα καύσωνα που έπληξε πολλές χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, προκαλώντας τεράστια προβλήματα, στοιχίζοντας παράλληλα τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους. Μάλιστα, αναφέρεται στα δημοσιεύματα ότι φέτος είναι πιθανόν να καταρριφθεί και το ρεκόρ θερμοκρασίας που σημείωσε η Αθήνα το 1977, με τον υδράργυρο τότε να φτάνει τους 48 βαθμούς Κελσίου.

Πού οφείλεται;

Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα «Guardian», o καθηγητής Κλιματικής του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ Λεν Σόφρι δίνει τη δική του εξήγηση για τα πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα στην Ευρώπη. Όπως είπε, οφείλονται εν μέρει στο γεγονός ότι τα ρεύματα αέρα από τα δυτικά προς τα ανατολικά, τα οποία είναι αυτά που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις καιρικές συνθήκες των ευρωπαϊκών χωρών, φέτος κατευθύνθηκαν βορειότερα απ’ ό,τι συνήθως. «Για παράδειγμα, η Ισλανδία είναι αντιμέτωπη με καταιγίδες, κάτι που συνήθως συμβαίνει πιο νότια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης: Καίγεται η Λευκωσία: Πάμε για ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών το 2018

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το γεγονός αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κλιματική αλλαγή και στην ανθρώπινη δραστηριότητα, ωστόσο δεν είναι ακόμη σε θέση να γνωρίζουν με ποιον τρόπο ακριβώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την πορεία των ρευμάτων. Ένα σενάριο που επικρατεί μεταξύ των επιστημόνων είναι ότι τα ρεύματα του αέρα επηρεάστηκαν από τις θερμοκρασίες στο βόρειο τμήμα του Ατλαντικού, οι οποίες ήταν σχετικά θερμές στα υποτροπικά και ψυχρότερα νότια τμήματα της Γροιλανδίας.

Οι μέσες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν τον Ιούνιο σε όλο τον κόσμο ήταν κατά μέσο όρο 0,78 ψηλότερες του κανονικού.

Ο ένοχος

Πάντως, σύμφωνα με τον καθηγητή Μάιλς Άλεν του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ο πλανήτης είχε και στο παρελθόν τεθεί αντιμέτωπος με κύμα καύσωνα. Ωστόσο, με την κλιματική αλλαγή τα φαινόμενα αυτά θα είναι ακόμη πιο συχνά και πολύ πιο έντονα. Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα, εκπρόσωπος της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Βρετανίας ανέφερε πως η επέκταση του καύσωνα σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική, Ασία και Αφρική δείχνει ότι η παγκόσμια υπερθέρμανση (global warming) είναι ο «ένοχος». «Το μοτίβο αυτό δεν θα ήταν υπαρκτό αν δεν υπήρχε η κλιματική αλλαγή», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Αρνητικές επιπτώσεις

Μεγάλη είναι η ανησυχία των επιστημόνων για τα αποτελέσματα από την κλιματική αλλαγή, αλλά και τις μακροχρόνιες επιπτώσεις στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Ήδη στην Ευρώπη καταγράφηκαν τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιές, οι οποίες οφείλονται κυρίως στις υψηλές θερμοκρασίες, ενώ αρκετοί άνθρωποι κυρίως σε Ισπανία και Πορτογαλία, οι περισσότεροι από αυτούς ηλικιωμένοι, έχασαν τη ζωή τους από θερμοπληξία. Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου 20.000 άνθρωποι πέθαναν σε όλη την Ευρώπη κατά τη διάρκεια του καύσωνα το 2003.

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι βραχυπρόθεσμα οι υψηλές θερμοκρασίες θα δημιουργήσουν πρόβλημα στις συγκοινωνίες, και ειδικότερα στα τρένα, καθώς οι ράγες συστέλλονται. Ακόμη, οι γεωργοί θα βρεθούν αντιμέτωποι με μεγάλες δυσκολίες λόγω της ξηρασίας, κάτι που θα οδηγήσει σε έλλειψη προϊόντων από την αγορά και κατ’ επέκταση σε αύξηση των τιμών των αγαθών. Ήδη στη Γερμανία οι αγρότες έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας, ζητώντας οικονομική ενίσχυση από την κυβέρνηση. Άλλωστε και οι φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος αποδεικνύουν του λόγου το αληθές, καθώς η Γηραιά Ήπειρος έχει γίνει πλέον... καφέ.

Φέτος στη Σουηδία λόγω των υψηλών θερμοκρασιών η νότια κορυφή του βουνού Κεμπνεκάιζε έχασε τον τίτλο της «υψηλότερης κορυφής» στη χώρα, καθώς έχασε τέσσερα μέτρα σε ύψος από το λιώσιμο των χιονιών. Σύμφωνα με το Σουηδικό Κέντρο Μετεωρολογίας, στις μέρες μας «η υπερβολική ζέστη είναι 100 φορές πιο κοινή απ' ό,τι ήταν στις δεκαετίες του '50, του '60 και του 1970». Χαρακτηριστικό ήταν και το σχόλιο του Αμερικανού καθηγητή Κλιματικής Στοτ Μάικλ, ο οποίος όταν ρωτήθηκε για την κλιματική αλλαγή ανέφερε πως «σε κάποιες δεκαετίες αυτό που σήμερα αποκαλούμε καύσωνας, θα είναι απλώς... καλοκαίρι». 

Συγκριτικοί πίνακες με την εξάπλωση του καύσωνα το 1976 και το 2018, με δορυφορικές λήψεις από τη NASA.

«Ανώμαλα θερμή» η περίοδος μέχρι και το 2022

Την ίδια στιγμή, έρευνα Ευρωπαίων επιστημόνων έδειξε πως η περίοδος 2018-2022 θα είναι «ανώμαλα θερμή», με πολύ αυξημένη πιθανότητα ακραίων θερμοκρασιών.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα στατιστικό μοντέλο πρόβλεψης για τις μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες στην επιφάνεια της ξηράς και της θάλασσας. Το νέο μοντέλο PROCAST λαμβάνει υπόψη τους διάφορους παράγοντες, όπως εκτιμήσεις για τις μελλοντικές εκπομπές «αερίων του θερμοκηπίου» και τις μελλοντικές συγκεντρώσεις αερολυμάτων στην ατμόσφαιρα, με βάση διαφορετικά κοινωνικοοικονομικά «σενάρια», καθώς επίσης και τις πολύ πιο απρόβλεπτες και χαοτικές φυσικές διακυμάνσεις του «θερμομέτρου» της Γης.

Διαβάστε επίσης: Μας απειλεί σκόνη μακράς διάρκειας

Οι ερευνητές προβλέπουν έως το 2022 -ίσως και ακόμη παραπέρα- ότι η σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας θα έχει ως συνέπεια την αυξημένη (έως 400%) πιθανότητα των ακραίων υψηλών θερμοκρασιών σε διάφορα μέρη του πλανήτη. Αντίθετα, την ίδια περίοδο, μειωμένη εκτιμάται ότι θα είναι η πιθανότητα των ακραίων χαμηλών θερμοκρασιών.

Παραγωγοί αερίων

Όπως ανέφεραν και οι ειδικοί, ο ανθρώπινος παράγοντας διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο στις αλλαγές που υφίσταται ο πλανήτης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός αερίων θερμοκηπίου στον κόσμο, μετά την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ ακολουθούν η Ινδία, η Βραζιλία και η Ρωσία (2012). Εντός της ΕΕ, οι έξι μεγαλύτεροι ρυπαντές το 2015 ήταν η Γερμανία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πολωνία.

Ο κλάδος της ενέργειας ήταν υπεύθυνος για το 78% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ το 2015, ενώ η βιομηχανία για το 8,7%. Το 2008, η ΕΕ έθεσε ως στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 20% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Τα στοιχεία είναι πολύ θετικά σχετικά με την επίτευξη αυτού του στόχου: το 2015 το ποσοστό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ΕΕ αντιπροσώπευε πτώση της τάξης του 22%, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Το 2014, η ΕΕ έθεσε νέο στόχο για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά τουλάχιστον 40% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος αναφέρει ότι οι προβλεπόμενες μειώσεις βάσει της τρέχουσας κατάστασης των μέτρων της ΕΕ το 2017 θα υπολείπονται του στόχου, υπολογίζοντας μείωση γύρω στο 30% έως το 2030.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επαναπατρίζονται με έξοδα του κράτους οι εργαζόμενοι στην J&P

Πολίτης News, 18:08 (τελευταία ενημέρωση 18:08)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σκότωσαν γάιδαρο στην Καρπασία- κατακραυγή στα κατεχόμενα

Πολίτης News, 17:57 (τελευταία ενημέρωση 17:57)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έφυγε ο θρύλος του κυπριακού ποδοσφαίρου Σεβίμ Εμπέογλου

Πολίτης News, 17:37 (τελευταία ενημέρωση 17:37)

Επιστροφή
στην αρχή