Πού και ποιες θέσεις ανοίγουν στο Δημόσιο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με την προτεινόμενη αποπαγοποίηση το ΥΠΟΙΚ τονίζει πως εξαντλείται το μεγαλύτερο μέρος του περιθωρίου για προσλήψεις φέτος

Το πράσινο φως που καλείται να δώσει η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για την αποπαγοποίηση των εξαγγελθέντων 740 κενών σήμερα θέσεων πρώτου διορισμού στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα συνεπάγεται επιπλέον 24.263.296 ευρώ ετήσια και επαναλαμβανόμενη επιβάρυνση του κρατικού και ημικρατικού μισθολογίου.


Ωστόσο, όπως σπεύδει να επισημάνει το Υπουργείο Οικονομικών που κατέθεσε τη σχετική πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο, η οποία και εγκρίθηκε στην τελευταία του συνεδρία, «με τη προτεινόμενη αποπαγοποίηση εξαντλείται το μεγαλύτερο μέρος του περιθωρίου για προσλήψεις για το 2018». Κάτι βεβαίως που θα φανεί στην πορεία. Στην ίδια πρόταση, το ΥΠΟΙΚ, που θα επιχειρήσει να πείσει τους βουλευτές για την αναγκαιότητα της μαζικής αυτής αποπαγοποίησης θέσεων, φροντίζει να επισημάνει πως η συνολική απασχόληση στον δημόσιο τομέα έχει μειωθεί από 52.267 υπαλλήλους την 1/1/2012 στις 48.482 την 31/12/2017 (εξαιρουμένων των 3.080 συμβασιούχων οπλιτών που έχουν αντικαταστήσει 3.400 περίπου κληρωτούς οπλίτες). Περαιτέρω, αναφέρεται πως ο συνολικός αριθμός των κενών θέσεων στον δημόσιο τομέα την 31/12/2017 ανήλθε στις 5.273 (περιλαμβανομένου 780 κενών θέσεων ωρομίσθιου προσωπικού).


Δέον να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Οικονομικών, της οποίας η γραπτή συγκατάθεση απαιτείται διά νόμου, μπορεί να μην επιτρέψει τις νέες προσλήψεις ή μέρος αυτών, συνεπώς η μέση ετήσια μακροπρόθεσμη δαπάνη μπορεί να μειωθεί.


Ανά κατηγορία


Από τις 740 θέσεις που το ΥΠΟΙΚ έκρινε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να πληρωθούν, οι περισσότερες (436 θέσεις) αφορούν τη δημόσια υπηρεσία, ενώ οι 56 από αυτές τις 436 αφορούν ειδικά την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Στις θέσεις αυτές περιλαμβάνονται και 100 θέσεις οι οποίες δημιουργήθηκαν με τον προϋπολογισμό του 2018. Το κόστος που θα προκύψει από την πλήρωση των πιο πάνω θέσεων αναμένεται για φέτος στα 8,7 εκατ. ευρώ, ενώ η συνεπαγόμενη μέση ετήσια μακροπρόθεσμη δαπάνη (ΜΕΜΔ) εκτιμάται στα 15 εκατ. ευρώ.
Άλλες 211 θέσεις αφορούν ημικρατικούς οργανισμούς, εκ των οποίων οι 89 την ΑΗΚ (οι 23 είναι κλίμακας Ν3: βοηθοί μηχανικοί δικτύου) και οι 55 τη cyta (25 θέσεις λειτουργού / μηχανικού / λογιστή Β’ και Α’ και 25 θέσεις τεχνικού ΙΙΙ,ΙΙ, Ι και ανώτεροι τεχνικοί). Στις 211 θέσεις περιλαμβάνεται και το άνοιγμα 14 θέσεων λειτουργών (Α8-10-11) για τις ανάγκες του οργανισμού Ασφάλισης Υγείας. Η ΜΕΜΔ που θα προκύψει από την πλήρωση των θέσεων εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 8 εκατ. ευρώ.


Τέλος, το ΥΠΟΙΚ προκρίνει την αποπαγοποίηση 93 κενών θέσεων ωρομίσθιου κυβερνητικού προσωπικού στη δημόσια υπηρεσία, με πρόσθετο ετήσιο συνολικό κόστος για τις εν λόγω θέσεις να αναμένεται να ανέλθει στα 1,2 εκατ. ευρώ.

100 βοηθοί γραμματειακοί λειτουργοί

Το γενικό σύνολο (δημόσιας υπηρεσίας και Πυροσβεστικής) σε κενές θέσεις στις 25 Ιανουαρίου ανερχόταν σε 940. Οι 436 θέσεις που προωθούνται στη Βουλή για πλήρωση- μέσω αποπαγοποίησης- με συνεπαγόμενη μέση ετήσια δαπάνη 15 εκατ. ευρώ, αφορούν ως επί το πλείστον το ΥΠΟΙΚ, αφού σε αυτό εμπίπτει το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης που τροφοδοτεί τα υπουργεία με υποστηρικτικό προσωπικό. Εξ ου και από τις 436 θέσεις οι 100 αφορούν θέσεις βοηθού γραμματειακού προσωπικού (Κλ. Α2, Α5 και Α7ii), ενώ άλλες 30 θέσεις αφορούν διοικητικούς λειτουργούς.


Θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί το γεγονός ότι προωθείται η πλήρωση 14 θέσεων για τις ανάγκες τις δικαστικής υπηρεσίας (8 στενογράφοι, 3 νομικοί λειτουργοί και 3 πρωτοκολλητές) και της Νομικής Υπηρεσίας (14 δικηγόροι, 1 δημόσιος κατήγορος).


Επίσης στελεχώνεται και με επιπλέον 5 θέσεις (ήταν στις εγκεκριμένες θέσεις του προϋπολογισμού και αυτές) η Ελεγκτική Υπηρεσία (3 ελεγκτές και 2 ελεγκτές τεχνικού ελέγχου). Μια θέση γίνεται εισήγηση να πληρωθεί για τις ανάγκες της ΕΠΑ (λειτουργού Α8,10 και Α11) και τρεις για τις ανάγκες του Γραφείου της επιτρόπου Προσωπικών Δεδομένων (λειτουργοί ).
Όσον αφορά στις ανάγκες των υπουργείων (και συνακόλουθα τμημάτων και υπηρεσιών τους), πέραν του ΥΠΟΙΚ που προαναφέρθηκε, ικανοποιούνται περισσότερο οι ανάγκες του ΥΠΕΣ (36 θέσεις, εκ των οποίων 17 λειτουργοί Πολεοδομίας και 10 τεχνικοί στο ίδιο τμήμα) και το Υπουργείου Γεωργίας (29, εκ των οποίων δέκα δασικοί λειτουργοί).
Επτά θέσεις προορίζονται για διασώστες πλήρωμα ασθενοφόρων στο Υπ. Υγείας, ενώ στην Πυροσβεστική και οι 56 θέσεις αφορούν πυροσβέστες κλ. Α3, Α5 και Α7ii.

 

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χρόνο στη διπλωματία δίνουν οι αγρότες-Δεν πάνε αύριο στα χωράφια

Πολίτης News, 12:55 (τελευταία ενημέρωση 12:55)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι αλλάζει με τις εξετάσεις των Αγγλικών για μαθητές του δημοσίου

Πολίτης News, 12:37 (τελευταία ενημέρωση 12:37)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αύξηση επιδόματος σε εθνοφρουρούς αποφάσισε το Υπουργικό

Πολίτης News, 12:35 (τελευταία ενημέρωση 12:35)

Επιστροφή
στην αρχή