Πότε υποχωρεί η σκόνη και γιατί τα φαινόμενα παρουσιάζονται συχνότερα;

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μιλώντας στον «Πολίτη 107.6», ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ανέφερε πως λόγω της σκόνης, η χθεσινή μαθητική παρέλαση δεν έπρεπε να διεξαχθεί

Ως ένα από τα σοβαρότερα επεισόδια που έχουμε αντιμετωπίσει χαρακτήρισε το κύμα σκόνης που επηρεάζει εδώ και μέρες την Κύπρο, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Ποιότητας Αέρα στο Υπουργείο Εργασίας Χρύσανθος Σαββίδης.

Σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο, ο κ. Σαββίδης έκανε λόγο για ένα πολύ σοβαρό φαινόμενο, καθώς όπως είπε, αν και τις προηγούμενες ημέρες οι μέσες τιμές σωματιδίων στην ατμόσφαιρα ήταν από 50 μέχρι 100 μικρογραμμάρια, εντούτοις χθες ο αριθμός εκτοξεύθηκε μέχρι και τα 720. Πρόσθεσε ακόμη ότι και σήμερα η κατάσταση θα είναι δύσκολη, καθώς στις κυριότερες επαρχίες καταγράφονται οι ακόλουθες τιμές:

  • Λευκωσία: 300 μg/m3
  • Λεμεσός: 224 μg/m3
  • Πάφος: 387 μg/m3
  • Λάρνακα: 178 μg/m3

Ο κ. Σαββίδης σημείωσε ακόμη ότι αυτό δεν είναι το χειρότερο φαινόμενο που έχει καταγραφεί, καθώς τον Σεπτέμβριο του 2015, οι τιμές σκόνης στην ατμόσφαιρα κυμάνθηκαν από 8.000 μέχρι 10.000 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Υπενθυμίζεται ότι η οριακή τιμή, η οποία και καθορίζεται στη σχετική νομοθεσία, είναι 50 μg/m3.

Η πορεία της σκόνης πάνω από την Κύπρο από τις 19 Μαρτίου

Φταίει η κλιματική αλλαγή

Από την πλευρά του ο διευθυντής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κύπρου, Κλεάνθης Νικολαΐδης, εξήγησε πως το φαινόμενο παρατηρείται καθώς ανάλογα με τη διεύθυνση του αέρα, μεταφέρεται πυκνότερη ή αραιότερη σκόνη. Ο κ. Νικολαΐδης σημείωσε παράλληλα, πως αν και παλαιότερα το φαινόμενο ήταν πιο σπάνιο στην Κύπρο, εντούτοις λόγω της κλιματικής αλλαγής που παρατηρείται σε ολόκληρο τον πλανήτη, τα φαινόμενα είναι όλο και πιο συχνά, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν μηχανισμοί αντιμετώπισής τους.

Όσο για το πότε θα υποχωρήσει η σκόνη, ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε ότι την Τετάρτη και την Πέμπτη θα έχουμε βροχές, με αποτέλεσμα η σκόνη να πέσει στη γη ως λασπόνερο.

«Δεν έπρεπε να γίνει η παρέλαση»

Μιλώντας στον «Πολίτη 107.6» ο βουλευτής των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, τόνισε ότι τα επεισόδια αυξάνονται συνεχώς, ενώ παλαιότερα σημειώνονταν μία φορά κάθε 4-5 χρόνια. Πρόσθεσε ακόμη πως πλέον έχουμε αρχίσει να βλέπουμε τις αλλαγές στις κινήσεις των αέριων μαζών ατμόσφαιρας και αυτό ήταν κάτι που είχαν προβλέψει οι επιστήμονες.

Πριν μερικά χρόνια, ανέφερε, ο Παγκόσμιος Οργανισμός μας είχε προειδοποιήσει για τη σκόνη, υπογραμμίζοντας ότι μαζί της ενδεχομένως να μεταφέρονται και μικρόβια, τα οποία δεν υπήρχαν παλαιότερα στην Κύπρο.

Απαντώντας στις επικρίσεις πολιτών για τη διεξαγωγή της χθεσινής μαθητικής παρέλασης, ο κ. Θεοπέμπτου συμμερίστηκε την άποψή τους ότι η παρέλαση λόγω της σκόνης δεν θα έπρεπε να διεξαχθεί, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να γίνει κάτι άλλο.


Επιστροφή
στην αρχή