Πώς θα πράξει ο Ταγίπ ενώπιόν μιας λύσης;

ΑΠΟΨΗ /ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ
Οι επόμενοι πέντε μήνες δεν θα είναι κρίσιμοι μόνο για την Κύπρο, αναφορικά με την επίτευξη ή μη μιας λύσης, αλλά και για την Τουρκία.

Οι επόμενοι πέντε μήνες δεν θα είναι κρίσιμοι μόνο για την Κύπρο, αναφορικά με την επίτευξη ή μη μιας λύσης, αλλά και για την Τουρκία, η οποία εισέρχεται σε μια πολύ ενδιαφέρουσα φάση, εσωτερικά και εξωτερικά, σε σχέση με τα μεγάλα ανοικτά ζητήματα στο ευρύτερο διεθνές περιβάλλον της. Πέραν της συνταγματικής μεταρρύθμισης που θα καθορίσει το μέλλον του Ταγίπ Ερντογάν ως de jure απόλυτου ρυθμιστή των πολιτικών πεπραγμένων της Τουρκίας, οι εξελίξεις διεθνώς τρέχουν. Και τρία ίσως είναι τα σημεία που θα διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο ο Ερντογάν θα επανέλθει δυναμικά στο διεθνές γίγνεσθαι ή θα παραμείνει περιχαρακωμένος σε μια περαιτέρω φάση διεθνούς απομονωτισμού με άγνωστες συνέπειες: α) η εξέλιξη του συριακού εμφυλίου και δη σε σχέση με τις κουρδικές επιδιώξεις για αυτοδιάθεση – στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας, β) Η έκβαση των επιμέρους ρωσοτουρκικών και ισραηλινοτουρκικών σχέσεων και γ) η αλλαγή παραδείγματος στις ΗΠΑ μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου.

 

 

Success story

 

 

Όπως αναφέρουν στον «Π» ξένοι διπλωματικοί συνομιλητές, με γνώση των τουρκικών πραγμάτων, ο Ερντογάν δείχνει να εξακολουθεί να αντιλαμβάνεται το Κυπριακό με το «πνεύμα του 2004». Με μια σημαντική διαφοροποίηση. Αυτήν τη φορά η τουρκική εξωτερική πολιτική, παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, προχωράει κανονικά με μια δυναμική διαδικασία ενσωμάτωσης των κατεχομένων – σε περίπτωση αποτυχίας ή δημοψηφίσματος με «όχι» των Ελληνοκυπρίων. Ωστόσο, όπως αναφέρει στον «Π» ξένη διπλωματική πηγή, «ο Ερντογάν, αν βρεθεί απέναντι σε ένα σχέδιο λύσης, δύσκολα θα το μποϊκοτάρει». Και η ερμηνεία σε αυτό εδράζεται στο γεγονός ότι από την πολυεπίπεδη και γεμάτη δυσκολίες τράπουλα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής το Κυπριακό μπορεί να βγει ως «μπαλαντέρ» επιτυχίας που θα προσδώσει στον Τούρκο Πρόεδρο θετικό πρόσημο. «Βίζα δεν πρόκειται να πάρει η Τουρκία τον Ιούνιο» ανέφερε στον «Π», κοφτά ξένη διπλωματική πηγή με γνώση των ευρωτουρκικών. Η ίδια πηγή πρόσθεσε πως στο τέλος του έτους «μια συντριβή του ISIS στη Ράκα θα έχει επισυμβεί με την καθοριστική συμβολή των Κούρδων της Συρίας και με την πανηγυρική είσοδο –για λόγους γοήτρου– των δυνάμεων του Άσαντ στην πόλη». Μια τέτοια εξέλιξη, αν επαληθευτεί, θα θάψει οριστικά τα σχέδια του Ερντογάν για απομάκρυνση του Άσαντ επανακαθορίζοντας έναν πάγιο στόχο της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής τα τελευταία χρόνια.

 

 

Πριν από τη Χίλαρι

 

 

Μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση, που συνδέεται με το χρονοδιάγραμμα λύσης του Κυπριακού, είναι η αλλαγή παραδείγματος στις ΗΠΑ και η νέα διάδραση του Τούρκου Προέδρου με τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου. Η Χίλαρι Κλίντον αναμένεται να πιέσει πολύ τον Ερντογάν για πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων με το Ισραήλ και για σημαντική βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία, όπως αναφέρει στον «Π» πηγή που γνωρίζει. Ξένες διπλωματικές πηγές θεωρούν πως επίλυση του Κυπριακού «με ταυτόχρονη αποκατάσταση των σχέσεων Άγκυρας – Τελ Αβίβ» θα δημιουργούσαν μια δυναμική προσέγγιση συνεργασίας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, που μακροπρόθεσμα θα εξασφάλιζε την ενεργειακή διασφάλιση της Τουρκίας, «ιδίως όταν η Αίγυπτος προστεθεί στον μεγάλο χάρτη της περιοχής». Ως εκ τούτου, η εξομάλυνση των σχέσεων Αιγύπτου – Τουρκίας περνάει και μέσα από το Ισραήλ, προσθέτουν στον «Π» οι ίδιες πηγές.

 

 

Στόχος το Χαλέπι

 

 

Διπλωματική πηγή από αραβική χώρα ανέφερε στον «Π» μια σημαντική εξέλιξη που συνδέεται με τα όσα λαμβάνουν χώρα στον συριακό εμφύλιο. Τον Ερντογάν φαίνεται να τον απασχολεί ιδιαιτέρως η περίπτωση της ανάπτυξης στη μεταπολεμική Συρία και δη η ανοικοδόμηση του Χαλεπίου. Επί τούτου μάλιστα φαίνεται να έχουν υπάρξει, σε διεθνές διπλωματικό πεδίο, σοβαρές ενέργειες εκ μέρους της Τουρκίας προκειμένου να διασφαλίσει τα σχετικά συμβόλαια σε περίπτωση διπλωματικής επίλυσης του Συριακού εντός των αρχών του 2017 – με την συναίνεση μάλιστα «μεγάλων διπλωματικών δυνάμεων», όπως προσθέτει στον «Π» η ίδια πηγή. Μια τέτοια εξέλιξη δεν πρέπει να θεωρείται άσχετη με το Κυπριακό, μιας και σε περίπτωση λύσης η Τουρκία θα απορροφήσει μεγάλο μερίδιο κεφαλαίων της στην ανάπτυξη μιας χώρας που βγαίνει από τη σύγκρουση σε σχέση με την οικονομική π.χ. αφομοίωση της λεγόμενης «ΤΔΒΚ», αφήνοντας έτσι την οικονομική ανάπτυξη π.χ. της Αμμοχώστου σε «κυπριακής ιδιοκτησίας» πρωτοβουλίες.

 

 

Ρωσοτουρκική διάσταση

 

 

Η πρόσφατη δημόσια δήλωση του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για «μη ματαίωση της ιδέας του αγωγού Turkish Stream» δεν πρέπει να θεωρηθεί άσχετη με την προσπάθεια εξομάλυνσης των ρωσοτουρκικών σχέσεων που –σε αντίθεση με την περίπτωση του Ισραήλ– ποτέ δεν διαρρήχθηκαν στον ίδιο βαθμό με το συμβάν του Mavi Marmara το 2010. «Η Ρωσία επιδιώκει μέσω Τουρκίας να μετριάσει τυχόν επαναφορά του Ιράν σε μια δυναμική παρουσία στην εξαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου» ανέφερε στον «Π» ξένη διπλωματική πηγή. Ωστόσο, ο Ερντογάν, ενόψει μιας αλλαγής παραδείγματος στην προεδρία των ΗΠΑ, θα πρέπει να σταθμίσει δύο πράγματα: α) τη σημαντική βελτίωση των ρωσοτουρκικών σχέσεων σε σχέση με την τουρκική οικονομία, β) τη διασφάλιση μιας νέας πολιτικής προσέγγισης εξαιτίας και του «βεβαρημένου» ρόλου, εντός του ΝΑΤΟ, που διαδραματίζει η χώρα του σε σχέση με το υποσύστημα της Μαύρης Θάλασσας. Στο τελευταίο διαγράφεται ξεκάθαρα πως η πλήρης αποκατάσταση των σχέσεων Ρωσίας – Τουρκίας –ιδίως μετά το συμβάν με την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού στη Συρία– θα έχει κατεξοχήν εργαλειακή σχέση.

 

 

Αντί επιλόγου

 

 

Το κλισέ περί κλειδιών της λύσης του Κυπριακού που βρίσκονται στην Άγκυρα επανέρχεται κάθε φορά μπροστά μας. Η Τουρκία δείχνει να ασκεί μια πολυδιάστατη προσέγγιση απέναντι στο Κυπριακό. Από τη μια θέλει να ενσωματώσει τα κατεχόμενα στην Τουρκία –πράγμα που μάλλον της κοστίζει και μερικά εκατομμύρια τον χρόνο– κι από την άλλη το αντιλαμβάνεται ως ένα θέμα διεθνές, που υπό το βάρος των αστοχιών της στην εξωτερική της πολιτική αλλά και των δύσκολων προκλήσεων που έχει μπροστά της θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μια επιτυχία που θα την έβγαζε από ένα συγκεκριμένο, χρονικά και ποιοτικά, κλίμα απομονωτισμού. Σε κάθε περίπτωση, η επίλυση του Κυπριακού θα έχει τη συναινετική γνώμη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε σχέση με το status του εκείνη τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Στο εσωτερικό, ο Τούρκος Πρόεδρος θα μπορούσε να «κάψει» το ζήτημα της λύσης για σκοπούς συσπείρωσης των εθνικιστών ψηφοφόρων του. Στο διεθνές όμως μετερίζι οι πραγματικότητες είναι πιο πολύπλοκες για τον Τούρκο Πρόεδρο. Κι αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Εκτός από τακτικιστής, ο Ερντογάν παραμένει βαθύτατα ρεαλιστής.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Μίσος και συγκάλυψη...Του Μιχάλη Θεοδώρου

ΜΙΧΑΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ, 16.11.2018

ΑΠΟΨΗ

O Καραγκιόζης - θεατής. Και ο σκέτος

ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, 16.11.2018

ΑΠΟΨΗ

Η επανάσταση της υπομονής...Του Γιώργου Κακούρη

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ, 15.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή