Πώς σχολιάζει o Moody’s τη συμφωνία με τη ΣΚΤ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Έκτακτη γενική συνέλευση και ομαλή απορρόφηση εργασιών και περιουσιακών στοιχείων αποτελούν τις δύο σημαντικές προκλήσεις για την Ελληνική

Ο οίκος Moody’s αποτιμά θετικά όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει από τη διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας για την προκαταβολική κάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, μετά και τη συμφωνία με την Emma Alpha Holding Ltd για την καταβολή έως και 50 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, ο οίκος υπογραμμίζει και δύο σημαντικές προκλήσεις για την τράπεζα.

1ον-Η έκτακτη γενική συνέλευση της Ελληνικής Τράπεζας, η οποία θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τετάρτη, 22 Αυγούστου, να αποφασίσει την αύξηση κεφαλαίου ύψους 150 εκατ. ευρώ. Ο οίκος, σε σχόλιο που κυκλοφόρησε με αφορμή τη συμφωνία με την Emma Alpha Holding αναφέρει ότι μέχρι στιγμής η διοίκηση έχει λάβει δεσμεύσεις από περίπου το 66% των μετόχων, αλλά για να εγκριθεί η αύξηση πρέπει να πει «ναι» το 75%. Στην περίπτωση, πάντως, που υπάρξει εμπλοκή στη γενική συνέλευση, κάτι που δεν θεωρείται πιθανό, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει τη δυνατότητα να την επιβάλει, με τη λήψη εποπτικών μέτρων.

2ον-Να διαχειριστεί την απορρόφηση εργασιών και περιουσιακών στοιχείων ύψους 10,3 δισ. ευρώ.


O Moody’s στο σχόλιο του τονίζει ότι η Ελληνική καλείται να ταιριάξει τον ισολογισμό της με αυτόν της Συνεργατικής. Αυτό σημαίνει μια ομαλή απορρόφηση του νέου προσωπικού και της νέας πελατειακής βάσης, χωρίς να επηρεαστούν οι υφιστάμενες εργασίες. Η συμφωνία προβλέπει ότι η Ελληνική Τράπεζα θα απορροφήσει έως και 1.100 εργαζομένους της ΣΚΤ, οι περισσότεροι από τους οποίους θα απασχοληθούν στα περίπου 75 υποκαταστήματα της ΣΚΤ που θα ενσωματωθούν στο δίκτυο της Ελληνικής.

Οι καταθέσεις


Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα η Ελληνική Τράπεζα και η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα δημοσιεύουν στον Τύπο (δείτε διπλανή σελίδα) ανακοινώσεις με τις οποίες ενημερώνουν τους πελάτες τους ότι μετά τη γνωστοποίηση της απόκτησης από την Ελληνική Τράπεζα ορισμένων περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων από τη Συνεργατική, οι καταθέτες θα έχουν τρίμηνη προθεσμία να αποσύρουν ή να μεταφέρουν σε άλλο τραπεζικό ίδρυμα χωρίς κόστος και προμήθειες, εφόσον αυτές υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ, το όριο κάλυψης από το Σύστημα Εγγύησης των Καταθέσεων και Εξυγίανσης Πιστωτικών και άλλων Ιδρυμάτων.

Η επίδραση


Η ανακοίνωση του οίκου Moody’s χαρακτηρίζεται από αισιόδοξο πνεύμα, καθώς απαριθμεί μια σειρά επιδράσεις από την υλοποίηση της συμφωνίας: η Ελληνική θα μετατραπεί στη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στην Κύπρο με μερίδιο αγοράς στο 32% στις καταθέσεις, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων θα μειωθεί στο 25% από 52% που ήταν τον Μάρτιο του 2018, οι προβλέψεις αναμένεται να παραμείνουν σε σταθερό επίπεδο στο 62%, οι συνέργειες θα περιορίσουν τον λόγο εσόδων προς - κόστος. Όλα τα παραπάνω καθιστούν πιθανή την αύξηση της κερδοφορίας.

Κοντά στον στόχο η εθελούσια έξοδος

Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για συμμετοχή στο σχέδιο εθελούσιας εξόδου της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, το οποίο έχει ως στόχο την αποχώρηση 900 από τους 2.660 εργαζομένους της ΣΚΤ. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της ιστοσελίδας www.stockwatch.com.cy, δύο 24ωρα πριν να εκπνεύσει η προθεσμία σχεδόν 750 υπάλληλοι είχαν πατήσει το κουμπί της αποχώρησης, οι περισσότεροι από τους οποίους μπορούν να λάβουν το μέγιστο της χαριστικής αποζημίωσης που ανέρχεται στις 180.000 ευρώ. Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος της Συνεργατικής, ο στόχος που είχε τεθεί, οι 900 αποχωρήσεις, ενδέχεται να ξεπεραστεί με βάση τη δυναμική που αναπτύσσεται συνήθως τις δύο τελευταίες μέρες σε σχέδια εθελούσιας εξόδου.

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Υπηρεσία Ανθρώπινου Δυναμικού της ΣΚΤ, μέχρι την περασμένη Τρίτη περίπου 600 εκ των 750 υπαλλήλων που είχαν ενταχθεί στο σχέδιο, δικαιούνται να λάβουν το μέγιστο της αφορολόγητης αποζημίωσης ενώ, οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους 150 μπορούν να λάβουν αποζημίωση μεταξύ 100.000-170.000 ευρώ. Οι περισσότεροι υπάλληλοι που έχουν δηλώσει συμμετοχή στο σχέδιο εθελούσιας εξόδου είναι πέραν των 50 ετών (γι’ αυτό και δικαιούνται την οροφή της αποζημίωσης), με τις γυναίκες να είναι περισσότερες από τους άνδρες.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεν κρινόμαστε από κανέναν ξένο πρέσβη, δηλώνει στον «Π» ο ΥΠΟΙΚ

ΑΔΑΜΟΣ ΑΔΑΜΟΥ, 16:50 (τελευταία ενημέρωση 16:50)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ούτε για μια γυναίκα που στραγγαλίστηκε δεν γρηγορεί η δικαιοσύνη

ΣΟΦΗ ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ, 16:50 (τελευταία ενημέρωση 16:50)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Win-win για Freshfields - Αθώος ο Χάρης,ο ΓΕ δικαιολόγησε τον Οδυσσέα

ΜΙΧΑΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ, 16:50 (τελευταία ενημέρωση 16:50)

Επιστροφή
στην αρχή