Πώς προσέχουμε την ακοή μας...

BUZZLIFE /HEALTH
Ο κλινικός ακουολόγος δρ Γιώργος Παναγιώτου μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορούμε να προστατέψουμε την ακοή μας

Είναι πρόδηλο ότι η απώλεια της ακοής έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής του ατόμου. Ο κλινικός ακουολόγος και διευθύνων σύμβουλος των Κέντρων Ακοής Dr George, δρ Γιώργος Παναγιώτου αναφέρεται στους κινδύνους-παράγοντες που αποδυναμώνουν την ακουστική μας ικανότητα, στα συμπτώματα που θα πρέπει να μας οδηγήσουν στον ειδικό, στη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης- αντιμετώπισης, τονίζοντας την αξία της πρόληψης.

Ποιες καθημερινές δραστηριότητες, στις οποίες ίσως να μην δίνουμε σημασία, μπορούν να βλάψουν την ακοή μας;
Καθημερινά είμαστε εκτεθειμένοι σε πάρα πολλούς θορύβους και η συχνή, πολύωρη έκθεσή μας σε υψηλής έντασης θορύβους (άνω των 85dB) μπορεί δυνητικά να βλάψει την ακοή μας. Για παράδειγμα, άτομα που εργάζονται σε εργοστάσια, εργοτάξια και άλλους χώρους με δυνατούς θορύβους. Επίσης, όσοι ασχολούνται με το κυνήγι ή το σκοπευτήριο κάποια στιγμή θα αντιμετωπίσουν κάποιας μορφής απώλεια ακοής, ιδίως αν δεν παίρνουν προληπτικά μέτρα χρησιμοποιώντας ωτοασπίδες. Ακόμη, όσα άτομα επισκέπτονται συχνά νυκτερινά κέντρα, όπου η ένταση του ήχου ξεπερνά τα 110dB. Ιδιαίτερη προσοχή θα ήθελα να επιστήσω στους νέους και στις νέες που ακούνε μουσική από διάφορες συσκευές, όπως mp3 players, ipods ή ακόμα και το κινητό τους τηλέφωνο, χρησιμοποιώντας τα ακουστικά τους σε υψηλή ένταση, αφού κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν απώλεια ακοής κάποια στιγμή στη ζωή τους, ιδιαίτερα με τη συχνή και πολύωρη χρήση αυτών των συσκευών.

Για ποιο λόγο συστήνεται να επισκεφθεί κάποιος έναν ειδικό ακουολόγο, ακόμη και αν δεν έχει κάποιο σύμπτωμα όσον αφορά την ακοή του;
Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Επομένως, όσοι εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα θορύβου είτε στον εργασιακό τους χώρο, είτε σε άλλους χώρους, όπως αναφέραμε προηγουμένως, θα πρέπει να επισκέπτονται έναν κλινικό ακουολόγο για μία αξιολόγηση της ακοής τους σε τακτά χρονικά διαστήματα. Επίσης, όσα άτομα είναι άνω των 60 ετών θα πρέπει, να επισκεφθούν ένα κέντρο ακοής για έλεγχο της ακοής τους. Η βαρηκοΐα δεν είναι άμεσα αντιληπτή γιατί δεν προκαλεί πόνο και σταδιακά αυξάνεται, γι' αυτό η έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση είναι το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για τη σωστή αντιμετώπιση και αποκατάσταση. Εάν, όμως, ένα άτομο παρουσιάζει κάποιες ενδείξεις που σχετίζονται με την απώλεια ακοής θα πρέπει άμεσα να επισκεφθεί ένα κέντρο ακοής για αξιολόγηση της ακοής του.

Ποια προειδοποιητικά σημάδια δεν πρέπει να αγνοούμε;
Υπάρχουν αρκετά προειδοποιητικά σημάδια που δείχνουν ότι κάτι συμβαίνει με την ακοή μας, αλλά συνήθως οι πρώτοι που θα τα αντιληφθούν είναι οι άνθρωποι από το στενό μας περιβάλλον (φιλικό ή οικογενειακό), και όχι το ίδιο το επηρεαζόμενο άτομο. Πολύ συχνά το άτομο που αντιμετωπίζει πρόβλημα ακοής αυξάνει την ένταση της τηλεόρασης ή του ραδιοφώνου, δυσκολεύεται να κατανοήσει τις ομιλίες, ιδιαίτερα όταν υπάρχει και θόρυβος, όπως επίσης και τις παιδικές και γυναικείες φωνές, νιώθει ότι σφυρίζουν ή βουίζουν τα αφτιά του, αισθάνεται ότι οι άλλοι μιλούν μπερδεμένα και ζητάει από τους άλλους να επαναλάβουν αυτό που είπαν και αποφεύγει συζητήσεις και άλλες κοινωνικές δραστηριότητες.

Τι είναι η βαρηκοΐα;
Η βαρηκοΐα κατ' αρχήν να αναφέρουμε ότι δεν είναι ασθένεια. Η βαρηκοΐα είναι η πάθηση κατά την οποία μειώνεται η ακουστική ικανότητα ενός ατόμου με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η επικοινωνία του με το περιβάλλον.

Τι προκαλεί την απώλεια ακοής;
Υπάρχουν αρκετές αιτίες στις οποίες οφείλεται η απώλεια ακοής. Οι πιο κοινές αιτίες είναι η έκθεση σε υπερβολικό θόρυβο, διάφορες λοιμώξεις και ιδιαίτερα αυτές που επηρεάζουν το κεφάλι ή τα αφτιά, διάφορες εκ γενετής ανεπάρκειες, το οικογενειακό ιστορικό απώλειας ακοής, κάποιο ακουστικό τραύμα ή ακόμα και παρενέργειες κάποιων φαρμάκων ή της θεραπείας του καρκίνου και φυσικά η γήρανση.

Πόσο μπορεί να αλλάξει η καθημερινότητα ενός ατόμου που αντιμετωπίζει απώλεια ακοής;
Η απώλεια ακοής αλλάζει σημαντικά την καθημερινότητα του ατόμου. Με την πάροδο του χρόνου, ένα άτομο που αντιμετωπίζει απώλεια ακοής δυσκολεύεται να επικοινωνήσει με τα μέλη της οικογένειάς του και τους φίλους του, είναι πιθανό να αρχίσει να έχει πονοκεφάλους και αυξημένη αρτηριακή πίεση, απομονώνεται, αποξενώνεται και αποσύρεται από διάφορες κοινωνικές δραστηριότητες, αρχίζει να καταβάλλεται από άγχος και νευρικότητα και οδηγείται στην κατάθλιψη. Εάν το άτομο εργάζεται, ενδεχομένως να προκύψουν και εργασιακά προβλήματα.

 

 «Ο Κύπριος δεν προσέχει ιδιαίτερα την ακοή του»

 

Μέσα από την πείρα σας, ο Κύπριος προσέχει την ακοή του;
Λαμβάνοντας υπόψη τα άτομα που επισκέπτονται τα κέντρα μας, μπορούμε να πούμε ότι ο Κύπριος δεν προσέχει ιδιαίτερα την ακοή του, είτε στο εργασιακό του περιβάλλον, είτε κατά τη διάρκεια άλλων δραστηριοτήτων, όπως κυνήγι/σκοπευτήριο και αυτό διότι δεν καλλιεργήσαμε σαν κοινωνία την κατάλληλη παιδεία τα προηγούμενα χρόνια. Εμείς στα Κέντρα Ακοής Dr George επιδιώκουμε να ενημερώσουμε το κοινό για θέματα που αφορούν την ακοή μας με διάφορους τρόπους, έτσι ώστε να συμβάλουμε στη δημιουργία κουλτούρας για προστασία και φροντίδα της ακοής μας.

«Τα ασφαλή επίπεδα έντασης του ήχου είναι τα 85 dB» 

Σε ποιους θορύβους μπορεί να εκτίθεται η ακοή μας, χωρίς να υπάρχει κάποιος κίνδυνος;
Τα ασφαλή επίπεδα έντασης του ήχου, όπως έχουν καθοριστεί διεθνώς, είναι τα 85 dB. Η έκθεσή μας σε υψηλότερης έντασης θορύβους ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στην ακοής μας. Αξίζει, όμως, να αναφέρουμε κάποια ενδεικτικά παραδείγματα για την ένταση του ήχου π.χ. το θρόισμα των φύλλων είναι στα 20 dB, η βροχή στα 40 dB, οι φυσιολογικές συνομιλίες 60 dB, ο φυσιολογικός θόρυβος στον δρόμο 70 dB, ένα θορυβώδες γραφειακό περιβάλλον 80 dB. Ενώ ο θόρυβος σε ένα εργοστάσιου είναι στα 90 dB, η μουσική στα νυκτερινά κέντρα και στα clubs στα 100 dB, η μουσική από mp3 players και ipods σε υψηλές εντάσεις στα 115 dB, η ρίψη πυροτεχνημάτων 120 dB και οι πυροβολισμοί 145 dB.

Όταν τα αφτιά παράγουν πολύ «κερί», συντρέχει κάποια παθολογική αιτία;
Το κερί δημιουργείται από αδένες του δέρματος στο ακουστικό κανάλι και προστατεύει το αφτί από νερό, ακαθαρσίες και βακτήρια. Το αφτί έχει τη δυνατότητα αποκαθαρισμού και σπρώχνει προς τα έξω το κερί, στην πορεία μέχρι να βγει προς τα έξω παρασύρει σκόνες, βακτήρια και άλλες ακαθαρσίες. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε, είναι με μία μαλακή πετσέτα, χαρτομάντιλο ή βαμβάκι να καθαρίζουμε το αφτί μας εξωτερικά. Η χρήση μπατονέτας το μόνο που καταφέρνει είναι να σπρώξει και να στοιβάξει κερί στο εσωτερικό του αφτιού μας προκαλώντας απόφραξη του ακουστικού πόρου, ενώ σε πιο σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει ακόμα και τραύμα στο τύμπανο ή στο ακουστικό κανάλι. Αν πάλι ένα αφτί παράγει τόσο πολύ κερί, τότε το άτομο θα πρέπει να επισκέπτεται έναν ωτορινολαρυγγολόγο μία φορά κάθε έξι μήνες για καθαρισμό των αφτιών του.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ακοής που ήταν στις 3 Μαρτίου, τα Κέντρα Ακοής Dr George προσφέρουν δωρεάν αξιολόγηση ακοής για όλο τον Μάρτιο. Μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα 77776500, 24665551, 22263933.

Τι ελέγχεται σε ένα ακουογράφημα;
Καταρχάς να αναφέρουμε ότι το ακουογράφημα είναι μία ανώδυνη, μη επεμβατική διαδικασία κατά τη διάρκεια της οποίας ελέγχεται η ακοή μας και παίρνει πολύ λίγα λεπτά. Εκπέμποντας ήχους σε συγκεκριμένες συχνότητες και διάφορα επίπεδα έντασης, ελέγχουμε σε ποιο βαθμό ανταποκρίνεται το άτομο και μας δίνει τη δυνατότητα να αξιολογήσουμε την ακοή και να προσδιορίσουμε, αρχικά, εάν υπάρχει ή όχι απώλεια ακοής και αν υπάρχει σε ποιο επίπεδο βρίσκεται. Το ακουογράφημα είναι μία γραφική παράσταση που απεικονίζει το επίπεδο της ακοής μας και με βάση τα αποτελέσματα που λαμβάνουμε μπορούμε να διακρίνουμε τον βαθμό και το είδος της βαρηκοΐας που φέρει ένα άτομο.

Τι είναι οι εμβοές και τι τις προκαλεί; Τι μπορεί να γίνει σε προληπτικό επίπεδο;
Οι εμβοές είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο ακόμη μελετάται από ερευνητές. Με τον όρο εμβοή εννοούμε τους ήχους που αντιλαμβάνεται ένα άτομο οι οποίες τις περισσότερες φορές χαρακτηρίζονται ως «βουητό» ή «κουδούνισμα», χωρίς όμως να υπάρχει κάποια εξωτερική πηγή ήχου. Οι εμβοές από μόνες τους δεν είναι πάθηση, αλλά είναι αποτέλεσμα ότι κάτι άλλο συμβαίνει. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι μπορεί να προκαλεί εμβοές σε ένα άτομο, αλλά οι συχνότερες αιτίες είναι κάποια βλάβη στον κοχλία ή κάποιο άλλο πρόβλημα στα αφτιά, ακουστικό τραύμα, έκθεση σε δυνατούς θορύβους, χρήση κάποιων φαρμάκων (περισσότερα από 200, συμπεριλαμβανομένης και της ασπιρίνης), αυξημένη ποσότητα καφεΐνης ή νικοτίνης, ψυχολογικό άγχος ή, σε σπάνιες περιπτώσεις, κάποιο ακουστικό ανεύρυσμα. Η θεραπεία των εμβοών εξαρτάται από την αιτία και μπορεί να είναι η λήψη φαρμακευτικής αγωγής και η αλλαγή στον τρόπο ζωής (μείωση καφεΐνης, νικοτίνης, ψυχολογικού άγχους και συναισθηματικού στρες).

 

«Το 35% των ατόμων με βαρηκοΐα είναι κάτω από 65 ετών» 

Η βαρηκοΐα έχει ηλικία; Έχετε κάποια στοιχεία για το τι συμβαίνει στην Κύπρο;
Πολύ καλή ερώτηση, γιατί συνήθως η εικόνα που έχουμε για ένα βαρήκοο άτομο είναι η εικόνα μίας γιαγιάς ή ενός παππού, που όσο και να τους φωνάζουν οι δικοί τους, δεν ακούνε ή ακούνε με δυσκολία. Τα στατιστικά στοιχεία παρουσιάζουν μία εντελώς διαφορετική εικόνα. Επιστημονικές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι περίπου το 10% του συνολικού παγκόσμιου πληθυσμού παρουσιάζει κάποιο βαθμό βαρηκοΐας. Συγκεκριμένα, από το σύνολο του παγκόσμιου πληθυσμού, 1 στους 5 άνω των 60, 1 στους 3 άνω των 70 και 1 στους 2 άνω των 80 παρουσιάζουν βαρηκοΐα, γεγονός που καταδεικνύει ότι όσο μεγαλώνουμε αυξάνεται το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουμε βαρηκοΐα. Εντούτοις, δεν είναι μόνο τα άτομα της τρίτης ηλικίας που μπορεί να αντιμετωπίζουν απώλεια ακοής. Σύμφωνα με τις έρευνες, το 35% των ατόμων με βαρηκοΐα είναι κάτω από 65 ετών. Περαιτέρω, 2-3 παιδιά στα 1.000 γεννιούνται με βαρηκοΐα και άλλα τόσα εξελίσσουν βαρηκοΐα τα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Η τελευταία έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έδειξε ότι 1,1 δισεκατομμύρια έφηβοι και νεαροί ενήλικες βρίσκονται σε κίνδυνο να βλάψουν μόνιμα την ακοή τους, λόγω της συχνής έκθεσης σε επιβλαβή επίπεδα θορύβου (σε χώρους διασκέδασης) ή λόγω της κακής, μη ασφαλούς χρήσης διαφόρων συσκευών αναπαραγωγής ήχου και μουσικής (mp3 player/ ipod/ smartphones).

Τέλος, ποιες γενικές συμβουλές θα μας δίνατε για προστασία της ακοής μας, σε όλες τις ηλικίες;
Όπως αναφερθήκαμε και προηγουμένως, όταν παρατηρήσουμε είτε εμείς, είτε κάποιο άτομο από το περιβάλλον μας έστω κάποιες από τις χαρακτηριστικές συμπεριφορές που αποτελούν ενδείξεις ότι αντιμετωπίζουμε απώλεια ακοής, είναι απαραίτητο να επισκεφθούμε έναν ακουολόγο για μία εξέταση της ακοής μας. Βέβαια, καλύτερα είναι να δρούμε προληπτικά και εάν συνηθίζουμε να βρισκόμαστε σε χώρους με υψηλής έντασης θορύβους να λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία της ακοής, όπως επίσης και μετά το 65 έτος να επισκεπτόμαστε ένα κέντρο ακοής μία φορά ετησίως για έλεγχο, ακόμα και αν δεν αντιμετωπίζουμε κάποιο σύμπτωμα που να καταδεικνύει απώλεια ακοής.

 

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

BUZZLIFE

Η Ήβη Αδάμου έβαλε το μίνι της... (vid)

BUZZLIFE , 19.11.2018

BUZZLIFE

Τ. Ζαχαράτος: «Η Βίκυ Καγιά είναι η Τασώ Καβαδία του 2018»

BUZZLIFE , 19.11.2018

BUZZLIFE

Πλούταρχος: Μπήκε σε ρύθμιση για τα χρέη του στην Εφορία

BUZZLIFE , 19.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή