Πώς μετράμε την πίεση στο σπίτι;

WEB TV /ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο καρδιολόγος, δρ Κυριάκος Παπαδόπουλος, μας δίνει χρήσιμες και πρακτικές συμβουλές για τη σωστή μέτρηση της πίεσης στο σπίτι.

Η αρτηριακή υπέρταση είναι μια χρόνια πάθηση κατά την οποία η πίεση στις αρτηρίες είναι αυξημένη. Η αρτηριακή πίεση περιλαμβάνει δύο μετρήσεις, τη συστολική (η πίεση κατά τη φάση της συστολής της καρδιάς) και τη διαστολική (η πίεση κατά τη φάση της διαστολής της καρδίας). Φυσιολογική αρτηριακή πίεση σε κατάσταση ηρεμίας θεωρείται η συστολίκη

Σε συνάρτηση με την αιτιοπαθογένεια της αρτηριακής υπέρτασης αυτή μπορεί χωριστεί σε πρωτογενή (χωρίς πρωφανές αίτιο-95%) και δευτεροπαθή (π.χ. νεφρική νόσος, παθήσεις θυρεοειδούς κτλ).

Η αρτηριακή υπέρταση, σπάνια παρουσιάζει συμπτώματα και η διάγνωσή της γίνεται συνήθως σε τυχαίο έλεγχο. Μερικές φορές αναφέρονται συμπτώματα όπως πονοκεφάλοι, ζαλάδα, ίλιγγος, εμβοές και λιποθυμικά επεισόδια.

Η αρτηριακή υπέρταση αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικά επεισόδια, έμφραγμα μυοκαρδίου, αιφνίδιο θάνατο, καρδιακή ανεπάρκεια και νεφρική βλάβη.

Η διάγνωση της αρτηριακής υπέρτασης γίνεται όταν ο ασθενής παρουσιάζει επίμονα υψηλή αρτηριακή πιέση. Η διάγνωση απαιτεί τρεις ξεχωριστές μετρήσεις σε διάστημα ενός μήνα.

Για τη μέτρηση της πίεσης πρέπει ο ασθενής να είναι σε καθιστή θέση για περίπου 5 λεπτά. Το χέρι από το οποίο θα γίνει η μέτρηση πρέπει να είναι χαλαρά ακουμπισμένο σε σταθερή επιφάνεια. Η περιχειρίδα τοποθετείται έτσι ώστε να εφαρμόζει καλά κατευθείαν πάνω στον βραχίονα και να βρίσκεται περίπου στο ύψος της καρδιάς. Η άκρη του ακουστικού τοποθετείται στην εσωτερική επιφάνεια του αγκώνα χωρίς να καλύπτεται τελείως από την περιχειρίδα. Ακολούθως φουσκώνεται το πιεσόμετρο μέχρι το 200-220 mmHg και στη συνέχεια ξεφουσκώνεται με ρυθμό περίπου 10 mmHg κάθε 5 δευτερόλεπτα. Συστολική πίεση είναι το σημείο που εμφανίζεται ο ρυθμικός χτύπος, όσο αδύνατος και να είναι. Διαστολική πίεση είναι το σημείο όπου ο ρυθμικός ήχος παύει να ακούγεται.

Η αρχική θεραπεία της αρτηριακής υπέρτασης συνίσταται σε αλλαγές στον τρόπο ζωής, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν ρύθμιση της διατροφής, απώλεια βάρους και σωματική άσκηση. Εφόσον η φαρμακευτική αντιμετώπιση κριθεί απαραίτητη, γίνεται επιλογή από τις πέντε κύριες κατηγορίες αντιυπερτασικών φαρμάκων.

Συνήθως θα χρειαστεί συνδυασμός δύο ή και περισσότερων φαρμάκων για τη σωστή ρύθμιση της πίεσης.

Διαβάστε επίσης:

WEB TV

«Παγώνουν» οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας (Video)

Πολίτης News, 22.03.2017

WEB TV

Στιγμιότυπα Ερμής-Καρμιώτισσα 3-1 (28η αγων.)

Πολίτης Sports, 19.03.2017

WEB TV

Στιγμιότυπα Εθνικός-Νέα Σαλαμίνα 0-2 (28η αγων.)

Πολίτης Sports, 19.03.2017

Επιστροφή
στην αρχή