Πώς η καταχρεωμένη Κύπρος ανταλλάσσει ακίνητα εκατομμυρίων με χρέος

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κάποιοι δίνουν και το κλειδί του σπιτιού τους... Δείτε τον κατάλογο με τα ακριβότερα ακίνητα που βρήκαμε από στη μονάδα REMU της Τράπεζας Κύπρου.

Το μέγεθος της υπερβολής της κυπριακής κοινωνίας, νοικοκυριών κι επιχειρήσεων, τα χρόνια της μεγάλης φούσκας της κτηματαγοράς και της οικονομίας, δεν αντικατοπτρίζεται μόνο στο δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τα οποία ένα χρόνο μετά το κούρεμα ξεπέρασαν τα 27 δισ. ευρώ ενώ πριν από έξι μήνες είχαν μειωθεί μόλις στα 25 εκατ. 

Καθρεφτίζεται στα άδεια κτήρια που γέμισε ο τόπος στα αστικά κέντρα και τα οποία δεν βρίσκουν ενοικιαστές ή αγοραστές, στις εβδομαδιαίες ανακοινώσεις των τραπεζών για τους πλειστηριασμούς ακινήτων –κυρίως εξοχικών και γης- που εκποιούνται, στον εφιάλτη των εκποιήσεων της πρώτης κατοικίας, αν και υπάρχει πλέον ένας εφησυχασμός ότι δεν είναι αυτοσκοπός για τις τράπεζες.

Αντικατοπτρίζεται στις αυτοκρατορίες που έκτισαν κάποιοι με δανεικά στηρίζοντας τις προβλέψεις τους σε υπεραισιόδοξα μοντέλα και τις είδαν σαν χάρτινος πύργος… 

Στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ακινήτων της Τράπεζας Κύπρου, γνωστής ως REMU, μπορεί κανείς να βρει τη λίστα της ματαιοδοξίας πολλών επιχειρηματιών, αλλά και ιδιωτών, οι οποίοι βλέποντας πως τα μεγαλεπήβολα ανοίγματά τους ή παλάτια που έκτισαν για να μένουν αποδείχθηκαν βραχύβια, οδηγώντας τους κατευθείαν στη χρεοκοπία, αποφάσισαν να ανταλλάξουν τα χρέη τους έναντι περιουσιακών στοιχείων.

400 ακίνητα αξίας 1,3 δις.

Τα ακίνητα αυτά, που εύκολα μπορούμε να τα χαρακτηρίσουμε ανάκτορα της εποχής της υπερβολής και σύμβολα της εποχής του υπερκαταναλωτισμού, τα οποία πλέον περιήλθαν στη δικαιοδοσία της Τράπεζας Κύπρου, είναι διαθέσιμα στην εν λόγω ιστοσελίδα και αναζητούν επενδυτές. Απευθύνονται σε ξένους επενδυτές ως επί το πλείστο, μεμονωμένους, ομάδες ή funds, και η συνολική αξία τους σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (Σεπτέμβρης 2016) είχε ανέλθει στο 1,3 δις. Μέχρι τότε είχαν πωληθεί ακίνητα έναντι 110 εκατ. ευρώ. Μεταξύ αυτών και η συμμετοχή της Τράπεζας Κύπρου στις ξενοδοχειακές μονάδες Κέρμια και Aphrodite Hills.  

Στη λίστα αυτή της Τράπεζας Κύπρου περιλαμβάνονται ουσιαστικά τα μεγαλύτερης αξίας ακίνητα τα οποία διατίθενται στην αγορά, τα οποία προέρχονται από μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τα οποία βρήκαν τη λύση της ανταλλαγής χρέους. Σε άλλες τράπεζες δεν υπάρχουν τόσης μεγάλης αξίας ακίνητα και ό,τι υπάρχει που προέρχονται είτε από ανταλλαγή είτε από εκποιήσεις δημοπρατείται. Πληροφορίες μας αναφέρουν πως πλέον στον κατάλογο REMU περιλαμβάνονται και ακίνητα τα οποία διαφημίζονταν στο παρελθόν από τον CIPA ως μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες στην Κύπρο (π.χ. αναπτύξεις γκολφ).

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, κι όπως φημολογείται άλλωστε, μεγάλο μέρος αυτών των ακινήτων ανταλλάχθηκαν με χρέος μεγάλων και γνωστών ονομάτων στο χώρο της ανάπτυξης γης ανά την Κύπρο που δρουν παγκύπρια.

Τα σύμβολα της υπερβολής

Στη λίστα με ακίνητα που συμβολίζει την κατάρρευση της εποχής της υπερβολής υπήρχαν χθες συνολικά κοντά στα 400 ακίνητα, εκ των οποίων για κάποια είχε υποβληθεί προσφορά. Το 40% βρίσκεται στη Λεμεσό, το 27% στη Λευκωσία, το 25% στη Λάρνακα, το 7% στην Πάφο και λιγότερο από 1% στην Αμμόχωστο. 

Πιο κάτω ένας κατάλογος με τα υψηλότερης αξίας ακίνητα που περιλαμβάνονται στη λίστα με τα σύμβολα της υπερβολής μας.  

Στη Λευκωσία:

- Πρώτο στον κατάλογο με τις εμπορικές αναπτύξεις της Λευκωσίας που πωλούνται φιγουράρει το shopping mall του Ορφανίδη στον Στρόβολο. Τιμή πώλησης τα 34 εκατ. ευρώ. Πωλούνται επίσης άλλα δύο κτήρια στα οποία στεγαζόταν η υπεραγορά Ορφανίδης. Το ένα βρίσκεται στο Καϊμακλί (τιμή: 4 εκατ. ευρώ) και το άλλο στο Παλιομέτοχο (1,7 εκατ. ευρώ).

- Το δεύτερο ακριβότερο είναι ένα συγκρότημα εμπορικό κοντά στο Mall στα Λατσιά το οποίο στέγαζε στο παρελθόν αντιπροσωπεία ιαπωνικών οχημάτων. Τιμή πώλησης 18,3 εκατ. ευρώ.

- Πωλείται επίσης το κτήριο που στέγαζε το Holiday Inn στην παλιά Λευκωσία έναντι 15 εκατ. ευρώ. Μέχρι στιγμής υπάρχουν 15 προσφορές για αγορά.

- Έναντι 9 εκατ. ευρώ πωλείται το πολυώροφο κτήριο της πρώην Λαϊκής Τράπεζας επί της Μακαρίου.

- Κτήριο επί της Μακαρίου όπου στεγάζεται το κατάστημα Χαρίλαος Σταυράκης 4,600 τ.μ. έναντι 6 εκατ. ευρώ.

- Κτήριο 2,300 τ.μ. στο οποίο θα στεγαζόταν το College of tourism στα Λατσιά. Τιμή πώλησης 5,4 εκατ. ευρώ.

- Πολυκατάστημα κοντά στη λεωφόρο Μακαρίου στο οποίο ποτέ δεν είχε στεριώσει επιχείρηση, 2,650 τ.μ. έναντι 4,4 εκατ. ευρώ.

- Από χωράφια ξεχωρίζει μία έκταση 72 χιλιάδων τετραγωνικών στη Λακατάμεια που πωλείται για 18 εκατ. ευρώ.

- Φιλέτο στην Έγκωμη επί της Γρίβα Διγενή, 19 χιλιάδων τετραγωνικών με συντελεστή δόμησης 140%, πωλείται έναντι 11.5 εκατ. ευρώ. Μάλλον ανήκει στο Μετόχι Κύκκου και ήταν εκεί όπου υπήρχαν σκέψεις πριν από μερικά χρόνια για τη διαμόρφωση ενός μεγάλου εμπορικού κέντρου, ξενοδοχείου και οικιστικών μονάδων.

- Μία ανάπτυξη 8000 τετραγωνικών που ξεκίνησε η J&P με πολυτελείς οικίες στις όχθες του Πεδιαίου επί της οδού Γλάσθωνος. Τιμή πώλησης 9,7 εκατ. ευρώ.

- Ένα σπίτι στον Στρόβολο (κοντά στο Μακάρειο Στάδιο) περίπου 300 τετραγωνικών, κτισμένο σε γη συνολικού εμβαδού κοντά στις 10 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Τιμή πώλησης 5,1 εκατ. ευρώ.

Στη Λεμεσό

- Εντυπωσιάζει το παραθαλάσσιο σπίτι πέντε υπνοδωματίων επί της λεωφόρου Αμαθούντος έκτασης 452 τετραγωνικών κτισμένο σε συνολική έκταση γης 1000 τετραγωνικών μέτρων. Κτίστηκε από ντιβέλοπερ για να πωληθεί προφανώς σε κάποιο Ρώσο αλλά δεν πουλήθηκε. Η τιμή πώλησής του είναι 9,7 εκατ. ευρώ.

- Από τα ακίνητα Ορφανίδη πωλείται το κτήριο στο Ζακάκι 4800 τετραγωνικών έναντι 6,2 εκατ. ευρώ.

Στην Πάφο

- Πωλείται το σουπερμάρκετ του Ορφανίδη στην λεωφόρο Αθηνών έναντι 3,6 εκατ. ευρώ.

- Ξεχωρίζει φιλέτο γης στην Πόλη Χρυσοχούς πάνω στη θάλασσα έκτασης 64 χιλιάδων τετραγωνικών. Τιμή πώλησης 13 εκατ. ευρώ. 

Λάρνακα και Αμμόχωστος

Στην Αμμόχωστο δεν υπάρχει κάτι ενδιαφέρον πλην ενός τουριστικού οικοπέδου με τιμή μισό εκατομμύριο ευρώ στη Σωτήρα. Στη Λάρνακα το μόνο άξιο αναφοράς ακίνητο προς πώληση είναι ένα εμπορικό ακίνητο 2,800 τετραγωνικών στην περιοχή Χρυσοπολίτισσα που πωλείται για 4,5 εκατ. ευρώ. Καθώς επίσης τουριστική γη 88 χιλιάδων τετραγωνικών στον Μαζωτό που πωλείται έναντι 12 εκατ. ευρώ.  

Στην Αμμόχωστο, ωστόσο, υπάρχουν πολλά εξοχικά τα οποί εκποιούνται λόγω τερματισμού μη εξυπηρετούμενων δανειακών συμβάσεων και μπαίνουν σε δημοπρασίες.  

Κάποιοι δίνουν οικιοθελώς τα κλειδιά του σπιτιού τους

Η λίστα εκτός από τα ακίνητα που πωλούνται έναντι εκατομμυρίων, περιλαμβάνει και πολλά ακίνητα μικρότερης αξίας, όπως διαμερίσματα, οικίες, χωράφια και οικόπεδα τα οποία επίσης περιήλθαν στη δικαιοδοσία της Τράπεζας Κύπρου με τη διαδικασία της ανταλλαγής χρέους. Ένα μεγάλο ποσοστό αφορά σε γη.

Ωστόσο, πληροφορίες μας αναφέρουν ότι είναι αρκετές οι περιπτώσεις που ιδιοκτήτες κατοικιών «πνίγονται» και αποφασίζουν να παραδώσουν στην τράπεζα τα κλειδιά του σπιτιού τους γιατί πλέον δεν μπορούν να τα συντηρήσουν και να αποπληρώσουν τη δόση τους,  κάνοντας την επιλογή να πάνε να ζήσουν σε μικρότερα σπίτια.

Υπήρξε περίπτωση, όπως έχουμε μάθει, που ιδιοκτήτης σπιτιού το παρέδωσε στην τράπεζα και χρηματοδοτήθηκε με νέο στεγαστικό δάνειο για την αγορά ενός διαμερίσματος. Κλείνοντας έτσι τον δικό του προσωπικό κύκλο της υπερβολής.  Η τράπεζα δεν είναι πάντα ο μπαμπούλας, όπως άφησε να νοηθεί ο εκπρόσωπός της που μας μίλησε. Και κάθε ιστορία μη εξυπηρετούμενου δανείου την βλέπει μεμονωμένα. Όπου υπάρχει καλή θέληση, τόνισε, βρίσκονται λύσεις και υπάρχουν φορές που και η τράπεζα υποχωρεί στις διεκδικήσεις της, απορροφώντας μέρος της ζημιάς από ένα μη εξυπηρετούμενο.  

Μόνο χωράφια κι εξοχικά εκποιούνται

Όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει κι από τις λίστες των ακινήτων που περιλαμβάνονται στους πλειστηριασμούς που διεξάγουν οι τράπεζες στις περιπτώσεις που γίνεται τερματισμός δανειακής σύμβασης, οι εκποιήσεις αφορούν κυρίως χωράφια και εξοχικά.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία εκποίηση πρώτης κατοικίας. 

«Είμαστε πολύ προσεκτικοί και φειδωλοί. Έχουμε ένα εργαλείο που βλέπουμε ότι δουλεύει και θέλουμε να το προστατεύσουμε. Δεν είναι αυτοσκοπός οι εκποιήσεις. Εμείς δεν σταματούμε ποτέ να διαπραγματευόμαστε. Σκοπός μας δεν είναι να γεμίσουμε την αγορά με ακίνητα. Όπου βλέπουμε ότι υπάρχει διάθεση για ρύθμιση εμείς είμαστε ανοικτοί», ανέφερε στον «Π» πηγή της Τράπεζας Κύπρου. Επιβεβαιώνοντας πως οι περισσότερες περιπτώσεις εκποιήσεων αφορούν εξοχικά και χωράφια.

Στην τράπεζα Κύπρου κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016, κατά τους πρώτους δηλαδή μήνες της εφαρμογής του νέου νόμου που προνοεί για τα μη εξυπηρετούμενα, έγιναν συνολικά 23 πλειστηριασμοί που αφορούσαν 76 ακίνητα. Από αυτά πωλήθηκαν 13 ακίνητα δηλαδή ένα 17%. Το 70% των ακινήτων αφορά χωράφια και οικόπεδα, το 22% εμπορικά ακίνητα και το 8% εξοχικά, τα πλείστα ατελή στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου.

Η ίδια πηγή πάντως μας είπε πως για το 2017 προβλέπει πως οι εκποιήσεις ακίνητων θα είναι σε πολύ μεγαλύτερους αριθμούς, τονίζοντας πως όπου υπάρχει καλή διάθεση μπορούν να βρεθούν λύσεις πριν καταλήξει μία υπόθεση στον τερματισμό και στην εκποίηση. Οι προσπάθειες εκ μέρους της τράπεζας για διακανονισμό είναι συνεχής, πρόσθεσε. Τονίζοντας πως υπάρχει μια συνεχής πρόοδος στις συμφωνίες αναδιάρθρωσης δανείων.

 Εκούσιες εκποιήσεις πολυτελών αυτοκινήτων

«Όχημα» κύρους και αίγλης τις εποχές της υπερβολής μας ήταν και τα πολυτελή αυτοκίνητα. Το 2015 εκποιήθηκαν, άλλοτε εκούσια κι άλλοτε υποχρεωτικά, δεκάδες οχήματα από όλα τα τραπεζικά ιδρύματα στην Κύπρο και πωλήθηκαν σε δημοπρασίες της εταιρείας Auction Yard της Τράπεζας Κύπρου που ανέλαβε αυτή την εργασία για όλους 554 αυτοκίνητα.

Το 2016 πωλήθηκαν σε δημοπρασίες, οι οποίες γίνονται κάθε μήνα  στη Μοσφιλωτή όπου εδρεύει η Auction Yard, 557 οχήματα. Η διαφορά που σημειώθηκε πέρσι, όπως έχουμε μάθει, είναι πως τα έσοδα των τραπεζών από τις πωλήσεις οχημάτων που εκποιήθηκαν ήταν πολύ καλύτερες. Κι ο λόγος ήταν απλός: Πολλοί παρέδωσαν οικιοθελώς τα αυτοκίνητά τους έναντι χρέους διότι δεν άντεχαν πλέον να πληρώνουν.

Σε αυτές τις περιπτώσεις τα αυτοκίνητα είναι σε καλύτερη κατάσταση και παίρνουν και καλύτερη τιμή. Η μέση τιμή των αυτοκινήτων στις δημοπρασίες είναι 7-12 χιλιάδες ευρώ. Υπάρχουν ωστόσο και αυτοκίνητα πολύ μεγαλύτερης αξίας, που αγγίζουν τις 20-25 χιλιάδες ευρώ. Από την επίσκεψή μας στην Auction Yard είδαμε στη μάντρα των εκποιημένων οχημάτων και Mercedes Ε200 και Range Rover και Jaguar.   

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε απεξάρτηση άτομα τρίτης ηλικίας

ΣΟΦΗ ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ, 15:44 (τελευταία ενημέρωση 15:44)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ντονμέζ: Μη αποδεκτά τα μονομερή βήματα στην Ανατολική Μεσόγειο

Πολίτης News, 15:42 (τελευταία ενημέρωση 15:42)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αντιδράσεις στην Ισπανία: Σκυλιά κυνηγού πέφτουν από γκρεμό (VID)

Πολίτης News, 15:13 (τελευταία ενημέρωση 15:13)

Επιστροφή
στην αρχή