Πώς αλλάζει τον χάρτη η συναλλαγή Ελληνικής - Συνεργατισμού

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναμένεται ένταση του ανταγωνισμού. Ταυτόχρονα Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική Τράπεζα έχουν να αντιμετωπίσουν την πίεση μικρότερων παικτών.

Η απορρόφηση των τραπεζικών εργασιών της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας από την Ελληνική Τράπεζα αναμένεται να εντείνει τον ανταγωνισμό στην εγχώρια αγορά, παρά το γεγονός ότι αποχωρεί ένας σημαντικός παίκτης. Το νέο σχήμα θα κοιτά στα «μάτια» την Τράπεζα Κύπρου, εξέλιξη που είναι προς όφελος νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Οι δύο τράπεζες απευθύνονται στο ίδιο κοινό, τη μεγάλη μάζα της λιανικής τραπεζικής και της τραπεζικής μικρών επιχειρήσεων, οπότε αναμένεται η προσφορά πιο ανταγωνιστικών προϊόντων. Επιπλέον στον μεταβαλλόμενο τραπεζικό χώρο, λόγω της τεχνολογίας, αποτελεί στοίχημα για τις τράπεζες να κρατήσουν το πελατολόγιο τους. Αυτό απαιτεί καλύτερα και φθηνότερα προϊόντα. Επίσης, με δεδομένη τη συνεχή συρρίκνωση των εσόδων από τόκους, η διατήρηση μεγάλου πελατολογίου είναι μονόδρομος για την επίτευξη κερδών.

Οι μικροί

Ταυτόχρονα Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική Τράπεζα έχουν να αντιμετωπίσουν την πίεση μικρότερων παικτών. Η Eurobank Κύπρου, με την ώθηση που της δίνει η επιτυχής παρουσία στον εταιρικό τομέα, εισέρχεται στη λιανική τραπεζική (με στεγαστικό προϊόν και έκδοση καρτών), ενώ η AstroBank στοχεύει να χτίσει ένα χαρτοφυλάκιο 100.000 πελατών μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα «sKash».

Τέλος και η RCB Bank συνεχίζει την επέκταση των δραστηριοτήτων της στην εγχώρια αγορά (το 2017 η κυπριακή πελατειακή βάση αυξήθηκε κατά 41%). Βλέπουμε δηλαδή ότι υπάρχει ένας συνωστισμός τραπεζών οι οποίες στοχεύουν στην ίδια κατηγορία πελατών.

Η νέα εικόνα

Η ίδια η Ελληνική δεν έκρυψε ότι με την απόκτηση εργασιών της ΣΚΤ θα επιταχυνθεί η στρατηγική της για ενίσχυση των δραστηριοτήτων της σε όλη την Κύπρο με μια διευρυμένη και διαφοροποιημένη πελατειακή βάση. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας η Ελληνική Τράπεζα αναμένεται ότι θα έχει μερίδιο εξυπηρετούμενων δανείων περίπου 22% και μερίδιο καταθέσεων πελατών περίπου 31% και θα αποκτήσει περίπου 400.000 πελάτες της ΣΚΤ, οι οποίοι σε συνδυασμό με την υφιστάμενη πελατειακή της βάση, θα την οδηγήσουν στην εξυπηρέτηση των περισσότερων κυπριακών νοικοκυριών. Βασικό εργαλείο η άνετη ρευστότητα της τράπεζας.

Μετά την απορρόφηση ο δείκτης καθαρών χορηγήσεων προς καταθέσεις αναμένεται σε περίπου 50%. Σε ό,τι αφορά τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις (ΜΕΧ), θα υποχωρήσουν στο μισό, από 52% σε λιγότερο από 25%. «Το χρηματοοικονομικό προφίλ της αναμένεται να βελτιωθεί σημαντικά, επιτρέποντάς της να επικεντρωθεί στις κύριες στρατηγικές πρωτοβουλίες της», σχολιάζει η Ελληνική και προσθέτει: «Πέραν των συνεργειών σε έσοδα και χρηματοδοτικό κόστος, αναμένεται να προκύψουν και συνέργειες λειτουργικών εξόδων από τον εξορθολογισμό του ενιαίου δικτύου καταστημάτων και από το προγραμματισμένο σχέδιο εξόδου υπαλλήλων, παρέχοντας μεγαλύτερη βεβαιότητα για την πραγματοποίηση συνεργειών κόστους».

Μεσοπρόθεσμος στόχος (με ορίζοντα 3-5 χρόνια) της Ελληνικής, είναι η μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων κάτω του 20%.
Τέλος, η Ελληνική Τράπεζα θα έχει μια σημαντική έκθεση σε Κυπριακά Κυβερνητικά Ομόλογα (θα αποκτήσει ομόλογα αξίας 4,1 δισ. ευρώ) και έχει σχέδιο με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη μείωση της εν λόγω έκθεσης μέσα στα επόμενα χρόνια.

Η Τράπεζα Κύπρου

Η Τράπεζα Κύπρου δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα χέρια. Κατ΄ αρχήν ήδη προχωρά σε νέες χορηγήσεις. Το συγκρότημα είναι ο μεγαλύτερος δανειστής στην Κύπρο, με μερίδιο αγοράς 37,4% και το πρώτο τρίμηνο του 2018 χορήγησε νέα δάνεια ύψους 563 εκατ. ευρώ. Η μεγάλη κίνηση αναμένεται στο μέτωπο των ΜΕΔ με την αγορά να προεξοφλεί μια μεγάλη πώληση δανείων. Το Bloomberg είχε γράψει πρόσφατα ότι η Morgan Stanley και η KPMG συμβουλεύουν την Τράπεζα Κύπρου να προχωρήσει σε πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων έως και 4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η Τράπεζα Κύπρου έχει ήδη αρχίσει να αξιολογεί επενδυτές για το «Project Helix», αν και επίσημα δεν σχολιάζει τις κινήσεις.

Αν πράγματι πωλήσει δάνεια ύψους 4 δισ. ευρώ, τότε το συνολικό επίπεδο των ΜΕΔ στη χώρα θα μειωθεί στο μισό, αν συνυπολογιστούν και τα ΜΕΔ του Συνεργατισμού που θα βγουν εκτός τραπεζικού συστήματος.

 


Επιστροφή
στην αρχή