«Πόλεμος» κατά του Κάπερνικ στο NFL

ΑΘΛΗΤΙΚΑ /NFL

Παρότι θεωρείται από τους κορυφαίους στη θέση του, καμιά από τις 32 ομάδες δεν ενδιαφέρεται να τον εντάξει στο δυναμικό της

Ο πολιτικός πόλεμος κατά του Κόλιν Κάπερνικ συνεχίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο 29χρονος διάσημος αθλητής του αμερικάνικου ποδοσφαίρου ψάχνει να βρει ομάδα στο πρωτάθλημα του NFL, αλλά καμιά δεν θέλει να τον προσλάβει!

Ο Κάπερνικ έλυσε, το καλοκαίρι, το συμβόλαιο του με τους Σαν Φρανσίσκο 49ers, και θεωρείται ένας από τους καλύτερους του αθλήματος στη θέση του, αλλά καμιά από τις 32 ομάδες δεν ενδιαφέρεται να τον εντάξει στο δυναμικό της.

«Πληρώνει» έτσι τη διαμαρτυρία του, τους τελευταίους μήνες της περασμένης σεζόν, στην ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Ο Κάπερνικ πριν από κάθε έναρξη αγώνα του πρωταθλήματος του αμερικάνικου φούτμπολ της ομάδας του, αρνείτο να σηκωθεί όρθιος κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου της χώρας. Όπως συνηθίζεται πριν από κάθε αγώνα, παίκτες, προπονητές και θεατές σηκώνονται κατά την ανάκρουση του ύμνου, με το πρόσωπο στραμμένο προς τη σημαία, σε ένδειξη πατριωτισμού.

Ο Kάπερνικ, όμως, φορώντας κάλτσες που απεικόνιζαν γουρούνια να φορούν το αστυνομικό πηλήκιο (!), έμενε στον πάγκο της ομάδας του και τηρούσε, παρά τη θύελλα των αντιδράσεων, την ίδια στάση, θέλοντας να διαμαρτυθεί για τις δολοφονίες αφροαμερικανών από την αστυνομία και τις φυλετικές και ταξικές διακρίσεις.

Το πολιτικοοικονομικό κατεστημένο των ΗΠΑ αντέδρασε και από το καλοκαίρι ο Κάπερνικ είναι άνεργος, βάζοντας τον σε καθεστώς μιας ιδιότυπης καραντίνας. Οι ατζέντες του είχαν επαφές με τις διοικήσεις όλων των ομάδων του πρωταθλήματος, αλλά μάταια. Καμιά δεν θέλησε να συνεργαστεί μαζί του, καθώς, μάλιστα, εδώ και έξι εβδομάδες έχει ξεκινήσει η νέα σεζόν.

Έτσι ο Αμερικανός αθλητής, εμβληματική, πλέον, φυσιογνωμία των καταπιεσμένων στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, αποφάσισε να καταθέσει αγωγή κατά της εκτελεστικής επιτροπής του NFL:

«Μπορώ να επιβεβαιώσω πως καταθέσαμε αγωγή κατά του πρωταθλήματος, καθώς υπάρχει μια σιωπηρή συμφωνία όλων των ομάδων να αποκλείσουν τον Κάπερνικ», δήλωσε σχετικά ο δικηγόρος του, Μαρκ Τζεράγος και συμπλήρωσε: «Είναι μια σημαντική στιγμή για τη χώρα μας, γιατί ένας αθλητής αποκλείεται από το πρωτάθλημα, λόγω της πολτικής του στάσης. Γίνεται ένας βρώμικος πόλεμος εις βάρος του και το NFL πρέπει να πάρει θέση».

Στο πλευρό του Κάπερνικ έχουν σταθεί αρκετές μεγάλες προσωπικότητες των ΗΠΑ, ενώ πολλοί έχουν αποδοκιμάσει τη στάση του, μεταξύ αυτών ήταν και ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει «αηδιαστική» την πράξη διαμαρτυρίας του αθλητή και τον προέτρεψε να «αναζητήσει μια χώρα που θα του ταιριάζει καλύτερα...»

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Επιστροφή
στην αρχή