Πολεμικά παιχνίδια από τη Βόρεια Κορέα - Νέα εκτόξευση πυραύλου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΔΙΕΘΝΗ

Ο πύραυλος πέταξε πάνω από τη νήσο Χοκάιντο και έπεσε στη θάλασσα στις 07:16 (01:16 ώρα Κύπρου) περίπου 2.000 χλμ. ανατολικά του ακρωτηρίου Ερίμο

Σε νέα εκτόξευση πυραύλου προχώρησε λίγο μετά τα μεσάνυχτα η Βόρεια Κορέα, ο οποίος μάλιστα πέρασε και πάλι, όπως και ο προηγούμενος, πάνω από ιαπωνικό έδαφος.

Συγκεκριμένα, ο πύραυλος πέταξε πάνω από τη νήσο Χοκάιντο και έπεσε στη θάλασσα στις 07:16 (01:16 ώρα Κύπρου) περίπου 2.000 χλμ. ανατολικά του ακρωτηρίου Ερίμο.

Διαβάστε επίσης: Χοκάιντο: Οι σειρήνες που ήχησαν και το sms για τον πύραυλο (βίντεο)

Μέχρι στιγμής, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Νότια Κορέα, δεν είναι σε θέση να δώσουν περισσότερα στοιχεία για τον πύραυλο, ωστόσο η νέα πρόκληση από πλευράς Πιονγκιάνγκ έφερε τις έντονες αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας, με την Ουάσινγκτον και τη Σεούλ να συγκαλούν εκτάκτως συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο θα συνεδριάσει απόψε στις 10 κεκλεισμένων των θυρών.

Σε απάντηση της νέας εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, η Νότια Κορέα προχώρησε λίγα λεπτά αργότερα σε ασκήσεις με πραγματικά πυρά με την κινητοποίηση ενός βαλλιστικών πυραύλων στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της χώρας. Παράλληλα, ο Πρόεδρος Μουν Τζε-ιν σχολιάζοντας το γεγονός, σημείωσε με τη νέα της ενέργεια η Πιονγκιάνγκ, το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να προκαλέσει περαιτέρω διπλωματική και οικονομική απομόνωσή της.

Μέτρα από Κίνα και Ρωσία ζητά ο Τίλερσον

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον τόνισε την ανάγκη για λήψη δραστικότερων μέτρων από τη Ρωσία και την Κίνα κατά της Βορείου Κορέας. Ο Τίλερσον σημείωσε πως η Ρωσία είναι η είναι ο βασικός εργοδότης των Βορειοκορεατών που δουλεύουν καταναγκαστικά, ενώ η Κίνα προμηθεύει το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου που καταναλώνει η Βόρεια Κορέα. 

Από την πλευρά του ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να μην δείξει καμία ανοχή στις «σκανδαλώδεις ενέργειες» της Πιονγκιάνγκ, καλώντας παράλληλα όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να εφαρμόσουν αυστηρά τις κυρώσεις που ψηφίστηκαν την περασμένη εβδομάδα. 

 


Επιστροφή
στην αρχή