Πλώρη για «κόκκινα» από την Τράπεζα Κύπρου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η δυνατότητα πώλησης δανείων κατέστη εφικτή χάρη στην αύξηση των προβλέψεων και στην αύξηση της κάλυψης των προβληματικών δανείων στο 48%

Με την ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας για αύξηση των προβλέψεων κατά 500 εκατ. ευρώ, η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου προεξόφλησε ένα ζημιόγονο 2017, αλλά άνοιξε και την πόρτα για μια πιο δυναμική διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Αυτό που υπονοείτο το προηγούμενο διάστημα, χθες, στη γενική συνέλευση της Τράπεζας Κύπρου, ειπώθηκε ξεκάθαρα: πώληση δανείων.

Ο διευθύνων σύμβουλος του συγκροτήματος, Τζον Χούρικαν, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες για το υπόλοιπο της χρονιάς και για το 2018, σημείωσε ότι
«είναι αναγκαία η εξέταση λύσεων πώλησης χαρτοφυλακίων δάνειων και δομημένων λύσεων για το χαρτοφυλάκιο δανείων και ακινήτων της τράπεζας».
Η δυνατότητα πώλησης δανείων κατέστη εφικτή χάρη στην αύξηση των προβλέψεων και στην αύξηση της κάλυψης των προβληματικών δανείων στο 48%, ποσοστό που θα ανέβει στο 50% μέχρι το τέλος της χρονιάς. Οι προβλέψεις αποτελούν αναγνώριση μελλοντικών ζημιών από τη μη είσπραξη δανείων. Οσο υψηλότερα βρίσκονται οι προβλέψεις τόσο πιο εύκολο είναι για μια τράπεζα να προχωρήσει σε κινήσεις που υπό άλλες συνθήκες θα απέφευγε, όπως η πώληση δανείων κάτω από την αξία τους στα βιβλία της τράπεζας. Όταν όμως μια τράπεζα έχει υπολογίσει (και έχει πληρώσει γι’ αυτό με αναγνώριση ζημιών) ότι δεν θα εισπράξει τα μισά μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τότε μπορεί να προχωρήσει στην απομάκρυνσή τους από τον ισολογισμό της, πουλώντας και με ζημιά.


Στην Τράπεζα Κύπρου, λαμβάνοντας υπόψη τις εμπράγματες εξασφαλίσεις σε εύλογη αξία, τα δάνεια σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών καλύπτονται πλήρως, ενώ το ποσοστό κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών με προβλέψεις, λαμβάνοντας υπόψη τα συμβατικά υπόλοιπα των δανείων, ανέρχεται σε 73% στις 30 Ιουνίου 2017.
«Μέχρι σήμερα, το επίπεδο των προβλέψεων στον ισολογισμό της τράπεζας έχει αποδειχθεί απόλυτα επαρκές για την επίτευξη εννέα τριμήνων ουσιαστικής μείωσης του κινδύνου στον ισολογισμό», εξήγησε ο κ. Χούρικαν. «Ωστόσο», προσέθεσε, «πιστεύουμε ότι η αύξηση των επιπέδων κάλυψης των ΜΕΔ από προβλέψεις σε σχεδόν 50% θα μας επιτρέψει να εξετάσουμε άλλους τρόπους για τη μείωση του κινδύνου στον ισολογισμό. Εκτός από τις λύσεις που έχουμε στη διάθεσή μας μέχρι σήμερα για μείωση των ΜΕΔ, σκοπεύουμε να επιδιώξουμε με περισσότερη έμφαση άλλους τρόπους κινδύνων που δεν ήταν εύκολα διαθέσιμοι προηγουμένως», επεσήμανε ο κ. Xούρικαν.


«Εργαζόμαστε», γνωστοποίησε, «με έναν αριθμό εξωτερικών συνεργατών για εξέταση ορισμένων επιλογών μείωσης των κινδύνων στον ισολογισμό. Αν και εργαζόμαστε ενεργά πάνω σε αυτές τις ιδέες, θα ήταν πρόωρο να δώσουμε περαιτέρω λεπτομέρειες σε αυτό το στάδιο», κατέληξε.


H δημοσιοποιήση των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου -ζημιές 554 εκατ. ευρώ μετά την αναγνώριση πρόσθετων προβλέψεων 500 εκατ. ευρώ- συνοδεύεται με τη γνωστοποίηση ότι θα συνεχιστεί η πολιτική ενίσχυσης των προβλέψεων. Το 2018 θα είναι κερδοφόρο, αλλά δεν θα διανεμηθεί μέρισμα. Ο Τζον Χούρικαν υπογραμμίζει ότι τα ΜΕΔ μειώνονται για εννιά συνεχόμενα τρίμηνα και ότι αναμένει η μείωση αυτή να συνεχιστεί τα επόμενα τρίμηνα. Συνολικά, τα ΜΕΔ της Τραπεζας Κύπρου μειώθηκαν κατά 12% ή 1,3 δισ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017. Από το τέλος του 2014 η Τράπεζα Κύπρου μείωσε τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά της κατά 5,2 δισ. ευρώ ή 35% του συνόλου.


Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνάντηση ΟΠΕΚ με Μουσταφά Ακιντζί

Πολίτης News, 09:21 (τελευταία ενημέρωση 09:21)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνάντηση Σπέχαρ με ΓΓ ΟΗΕ στην Ουάσιγκτον

Πολίτης News, 09:12 (τελευταία ενημέρωση 09:12)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Bill Gates περιμένει στην ουρά για ένα μπέργκερ

Πολίτης News, 08:29 (τελευταία ενημέρωση 08:29)

Επιστροφή
στην αρχή