Πλήθος αυθαιρεσιών για σκιάδα, τζαμαρίες και επιγραφές

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Η διευθύντρια της Πολεοδομίας τοποθετείται στα ερωτήματα που υπέβαλε η τοπική αρχή και ουσιαστικά ανοίγει τον ασκό του Αιόλου.

Εκατοντάδες κέντρα αναψυχής, εστιατόρια και εμπορικά καταστήματα σε όλη την Κύπρο δεν θα μπορούν να εξασφαλίσουν άδεια λειτουργίας αν εφαρμοστούν χωρίς παρεκκλίσεις οι πρόνοιες της νομοθεσίας, όπως αυτές ερμηνεύονται από το Τμήμα Πολεοδομίας. Όπως πληροφορείται ο «Πολίτης», σε πρόσφατη επιστολή της προς τον Δήμο Πάφου, η διευθύντρια της Πολεοδομίας τοποθετείται στα ερωτήματα που υπέβαλε η τοπική αρχή και ουσιαστικά ανοίγει τον ασκό του Αιόλου.
Μέχρι τώρα οι δήμοι, που είναι και πολεοδομικές αρχές (Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου), εφάρμοζαν πολιτικές κατά το δοκούν για σκιάδια και τζαμαρίες, με συνέπεια τη χαώδη κατάσταση που επικρατεί σήμερα, ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές. Η επιστολή του δήμου στάλθηκε στο Τμήμα Πολεοδομίας μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να καθορίσει πολιτική για τα σκιάδια και τις τζαμαρίες στο πλαίσιο και της προσπάθειας πάταξης των αυθαιρεσιών και αναβάθμισης της εικόνας της πόλης, ιδιαίτερα στην τουριστική περιοχή.

Παραδοχές και επισημάνσεις


Το Τμήμα Πολεοδομίας συμφωνεί απόλυτα με τον καθορισμό πλαισίου για αδειοδότηση σκιαδίων στις προσόψεις κτηρίων και παραδέχεται ότι σε τουριστικές αλλά και εμπορικές περιοχές, λόγω και των κλιματολογικών συνθηκών, ωθούνται ιδιοκτήτες και ενοικιαστές στην κατασκευή συχνά ακαλαίσθητων προσθηκών από ευτελή ή ακατάλληλα υλικά. Επίσης, σημειώνεται ότι ο τύπος και το μέγεθος των επιγραφών συχνά αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία ολόκληρων των περιοχών. Ενδεχομένως, όπως αναφέρεται, ο δήμος να μπορούσε να προκηρύξει και σχετικό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό με συγκεκριμένες προδιαγραφές ώστε να εξευρεθούν οι βέλτιστες λύσεις.

Σκιάδια


Σε ό,τι αφορά τα σκιάδια, η Πολεοδομία σημειώνει ότι αυτά είναι δυνατόν να ανεγείρονται σε χώρο τον οποίο ο αιτητής έχει την κυριότητα ή το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης ή σε χώρο που είναι κοινόχρηστος. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, «η τοποθέτηση σκιαδίων επηρεάζει το σύνολο της οικοδομής και συνεπώς τυχόν αίτηση θα πρέπει να υπογράφεται σε όλες τις περιπτώσεις από όλους τους συνιδιοκτήτες και όχι μόνο τον ιδιοκτήτη του συγκεκριμένου καταστήματος. Επιπλέον, η διευθύντρια της Πολεοδομίας θεωρεί ότι δεν είναι δυνατή η χρήση των προνοιών του άρθρου 90 του περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμου εφόσον είναι αδύνατον να αποδειχθεί ότι δεν επηρεάζονται οι ανέσεις ή τα νόμιμα ιδιοκτησιακά συμφέροντα και η άνεση, νόμιμη και εύλογη κάρπωση της ιδιοκτησίας αυτών που δεν υπόγραψαν λόγω επηρεασμού της εξωτερικής όψης και του συνόλου της οικοδομής.

Εμπορικά καταστήματα

Σε ό,τι αφορά τα εμπορικά καταστήματα και την πρόταση του Δήμου Πάφου για σκιάδια με τη μορφή προβόλου στην πρόσοψη, χωρίς υποστυλώματα και ρολά με βάθος προεξοχής 2 μέτρα και με ελάχιστη απόσταση 1 μέτρου από το οδικό σύνορο, αυτό, όπως τονίζει η Πολεοδομία, δεν είναι σύμφωνο με τις πρόνοιες της εντολής 1/2017. «Στέγαστρο υπό μορφή προβόλου μπροστά από είσοδο οικοδομής είναι δυνατόν να προέχει 1,20 μέτρα εντός της ελάχιστης καθορισμένης απόστασης, ενώ αρχιτεκτονική προεξοχή είναι δυνατόν να προεξέχει επίσης 1,20 μέτρα εντός της ελάχιστης καθορισμένης απόστασης, αναφέρεται χαρακτηριστικά. Η Πολεοδομία απορρίπτει την εισήγηση του δήμου για ελάχιστη απόσταση ενός μέτρου από το οδικό σύνορο, σημειώνοντας ότι αυτό δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί. Αναφέρεται επίσης ότι το θέμα μεμονωμένων αποστάσεων, ειδικά για διευκόλυνση κατασκευής σκιαδίων, σε περιπτώσεις καταστημάτων είναι δυνατόν να μελετηθεί κατά την επικείμενη διαδικασία τροποποίησης της σχετικής εντολής. Συνεπώς προστίθεται, και μέχρι να τύχει τροποποίησης, καλεί τον δήμο όπως εφαρμόζει τις προαναφερόμενες πρόνοιες, εκτός από τις περιπτώσεις όπου ο δήμος κρίνει ότι είναι δυνατόν να εφαρμοστούν οι πρόνοιες της εντολής για μείωση των καθορισμένων αποστάσεων και εφόσον διαπιστωθεί ότι με την προσθήκη αυτή δεν επηρεάζεται ουσιωδώς η εξωτερική όψη της οικοδομής ή οι ανέσεις της περιοχής και των περιοίκων.

Η θέση της Πολεοδομίας

Η εισήγηση του Δήμου Πάφου, όπως αυτή διαμορφώθηκε από την πλειοψηφία, για κατασκευή σκιαδίων με βάθος προεξοχής 5.00 μέτρα, με δυνατότητα να εφάπτεται του οδικού συνόρου και με δυνατότητα κάθετων προεξοχών και με περίφραξη από γυαλί ύψους μέχρι 1,60 μέτρα, επίσης δεν είναι σύμφωνη με τις πρόνοιες της εντολής και δεν υπάρχει πρόθεση για τέτοιας κλίμακας και σημασίας τροποποίηση των προνοιών της. Τέτοια ρύθμιση, προστίθεται στην επιστολή της διευθύντριας του Τμήματος Πολεοδομίας προς τον Δήμο Πάφου, ενδεχομένως να δημιουργήσει συνθήκες ανασφάλειας και κινδύνου για τους χρήστες, ενώ παράλληλα επηρεάζει θέματα οδικής ασφάλειας και επιπλέον δημιουργεί μη αποδεκτή εικόνα στο όλο συγκρότημα.
Νοείται, όπως αναφέρεται, ότι η δημιουργία σταθερών κάθετων στοιχείων εντός των 3,00 μέτρων από το οδικό σύνορο δεν είναι δυνατή. Όσον δε αφορά τη γυάλινη περίφραξη κατά μήκος του οδικού συνόρου, η Πολεοδομία θεωρεί ότι δεν είναι δυνατόν να έχει ύψος μεγαλύτερο του καθορισμένου (1,20 μέτρα). Ωστόσο κρίνεται σκόπιμο αυτό να μην υπερβαίνει τα 1,40-1,50 μέτρα ώστε να μην δημιουργείται ένα συνεχές και συμπαγές μέτωπο επί του δημόσιου δρόμου, έστω και διαφανές. Αναφερόμενη στη χρονική διάρκεια των αδειών που θα εκδίδονται από την πολεοδομική αρχή, εφόσον οι αιτητές συμμορφώνονται με τις σχετικές πρόνοιες, το Τμήμα Πολεοδμίας τάσσεται υπέρ της προσωρινής και η διάρκειΆ τους να μην υπερβαίνει τα 6 χρόνια. Ο Δήμος Πάφου είχε εισηγηθεί η άδεια που θα εκδίδει να έχει διάρκεια 10 χρόνια.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αποστολή «Π»:Πώς οι Φιλανδοί μορφώνουν τα παιδιά τους;

ΜΑΡΙΝΑ ΚΟΥΜΑΣΤΑ, 12:05 (τελευταία ενημέρωση 12:05)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μύθοι και πραγματικότητες του ΓεΣΥ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΗΛΙΑΔΗ, 12:05 (τελευταία ενημέρωση 12:05)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μάλτα:Ταυτοποιήθηκαν τρεις ύποπτοι για τη δολοφονία της Γκαλιζία

Πολίτης News, 11:34 (τελευταία ενημέρωση 11:34)

Επιστροφή
στην αρχή