Πλήγμα η παραξενοδοχία - Ειδικό μητρώο για καταλύματα τύπου Airbnb

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
O ΚΟΤ αναφέρει πως στην Κύπρο, χρόνο με τον χρόνο, αυξάνονται οι κατοικίες και τα διαμερίσματα που διατίθενται διαδικτυακά

Μελετώντας πρακτικές άλλων χωρών, το διοικητικό συμβούλιο του ΚΟΤ αποφάσισε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της διάθεσης κατοικιών και διαμερισμάτων προς ενοικίαση μέσω της διαδικτυακής υπηρεσίας Airbnb, αλλά και μέσω άλλων πλατφορμών (booking.com) ή ιστοσελίδων, που δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό σε ξενοδοχεία και οργανωμένα τουριστικά καταλύματα, ως ένα ζήτημα επιβολής φορολογίας. Ενημερώνοντας σχετικά τη Βουλή για το θέμα, ο οργανισμός εξηγεί πως σε αυτή την περίπτωση, λόγω της φοροδιαφυγής που παρατηρείται, δικαιολογείται (με βάση και τις υποδείξεις της ΕΕ) η υποχρεωτική εγγραφή των παρόχων διαμονής βραχυπρόθεσμης διάρκειας σε ειδικό μητρώο. Ο ΚΟΤ έχει ήδη αποστείλει στο Υπουργείο Οικονομικών επιστολές για το υπό αναφορά θέμα, ζητώντας σύγκληση σύσκεψης όλων των εμπλεκόμενων φορέων, η οποία σύμφωνα με το σχετικό σημείωμα θα προγραμματιζόταν εντός του τρέχοντος μηνός. Όπως πληροφορείται ο «Π», ο ΚΟΤ επεξεργάστηκε και τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας για να εφαρμοστούν τα πιο πάνω.

Το πρόβλημα

Εξηγώντας το μέγεθος του προβλήματος αλλά και τις σχετικές με αυτό δράσεις του στη Βουλή, ο ΚΟΤ αναφέρει πως στην Κύπρο, χρόνο με τον χρόνο, αυξάνονται οι κατοικίες και τα διαμερίσματα που διατίθενται διαδικτυακά, με την ανάπτυξη της πιο πάνω αγοράς να έχει δημιουργήσει ένα είδος παραξενοδοχίας, η οποία συνοδεύεται και με φοροδιαφυγή.

Στο μεταξύ, μπορεί η απαγόρευση της διάθεσης, για τουριστικούς σκοπούς, οποιουδήποτε καταλύματος που στερείται άδειας από τον ΚΟΤ να παραμένει σε ισχύ, εντούτοις δεν απαγορεύεται η ενοικίαση τέτοιας κατοικίας για μη τουριστικούς σκοπούς, είτε σε Κύπριους είτε σε αλλοδαπούς. «Όμως η διάκριση μεταξύ οικιστικής και τουριστικής χρήσης δεν είναι σαφής και η τεκμηρίωση της διάθεσης της κατοικίας για τουριστική χρήση γίνεται με αρκετή δυσκολία, με αποτέλεσμα ο έλεγχος και η εποπτεία τέτοιων καταλυμάτων να είναι ιδιαίτερα δύσκολα έως αδύνατα», προστίθεται.

Οι συνέπειες

Αποτέλεσμα των πιο πάνω είναι η διοχέτευση τουριστών σε μεμονωμένα καταλύματα να οδηγεί σε αθέμιτο ανταγωνισμό, με το κράτος να στερείται σημαντικά έσοδα. Την ίδια ώρα, υπάρχει κίνδυνος υποβάθμισης των επιπέδων των παρεχόμενων υπηρεσιών, μειώνεται η κατά κεφαλή δαπάνη τουριστών και επίσης δημιουργούνται προβλήματα σε θέματα ασφάλειας και υγείας, καθότι τα καταλύματα αυτά στερούνται ελέγχου από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Από την άλλη, με ή χωρίς έγκριση, καταλήγει επί τούτου ο ΚΟΤ, η διοχέτευση πελατών σε αυτής της μορφής τα καταλύματα συνεχίζεται και θα συνεχίζεται.

Για το «all inclusive»

Στο μεταξύ, ο ΚΟΤ παίρνει θέση και για την πρακτική του «all inclusive», για την οποία σε αυτήν την περίπτωση δεν διαμαρτύρονται, όπως για τα πιο πάνω, οι ξενοδόχοι, αλλά οι άλλες σχετικές με τον τουρισμό επιχειρήσεις. Ο ΚΟΤ χαρακτηρίζει την πρακτική μια πολύ σημαντική τάση στον τουρισμό, η οποία δημιουργήθηκε από τις ανάγκες της ίδιας της αγοράς (market driven). Αφορά την προαγορά από τον τουρίστα πακέτου διακοπών οργανωτή ταξιδίων, που περιλαμβάνει μαζί με τη μεταφορά και διαμονή, παροχή συνδυασμού γευμάτων, ποτών, ροφημάτων, ψυχαγωγίας, αναψυχής, ευεξίας και άλλων δραστηριοτήτων εντός του καταλύματος, χωρίς επιπρόσθετη οικονομική επιβάρυνση. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΚΟΤ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες του 2017, 25% των τουριστών που διέμειναν σε αδειούχα καταλύματα το έπραξαν με όρους διαμονής «all inclusive». Από μελέτες που εκπονήθηκαν τόσο από τον ΚΟΤ όσο και από διεθνείς οίκους για το θέμα, κυρίως με γνώμονα τη βελτίωση της συνεισφοράς των τουριστών που διαμένουν σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις με όρους διαμονής «all inclusive» προς τις τοπικές οικονομίες, διαφάνηκε ότι η αλυσίδα και το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών (συγκοινωνίες, γαστρονομία, παραλίες, γενικές υποδομές, ασφάλεια, «street level», μουσεία, καταστήματα σουβενίρ κ.λπ.) εκτός των μονάδων διαμονής θα πρέπει να είναι ανάλογο ή ακόμα και καλύτερο, ώστε να προσελκυστούν επισκέπτες που διαμένουν σε καταλύματα με όρους «all inclusive». Για τον ΚΟΤ το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί μακροπρόθεσμα και στρατηγικά.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επαφές ΥΠΕΞ με Μογκερίνι - Κατρούγκαλο στις Βρυξέλλες

Πολίτης News, 09:47 (τελευταία ενημέρωση 09:47)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κλειστοί δρόμοι στη Λάρνακα λόγω του μαραθωνίου «Radisson Blu»

Πολίτης News, 09:27 (τελευταία ενημέρωση 09:27)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γαλλία: 244.000 στους δρόμους κατά της αύξησης φόρων καυσίμων

Πολίτης News, 09:23 (τελευταία ενημέρωση 09:23)

Επιστροφή
στην αρχή