Πίσω στο τραπέζι μόνο για εδαφικό - Άδειασε διά της πλαγίας τον Κοτζιά

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Ο Νίκος Αναστασιάδης απέρριψε κατηγορηματικά την προοπτική να πάει σε πολυμερή χωρίς να αποτυπωθεί επί χάρτου η πρόοδος στο εδαφικό

Κατηγορηματικός ότι επιστρέφει στο τραπέζι των συνομιλιών μόνο για να εξαντλήσουν τη συζήτηση και να καταλήξουν στο εδαφικό οι δύο πλευρές ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στη χθεσινοβραδινή διακαναλική συνέντευξη.

Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο Νίκος Αναστασιάδης επέρριψε την ευθύνη στην τουρκική και στην τουρκοκυπριακή πλευρά για το αδιέξοδο στο Μοντ Πελεράν. Όπως είπε, η Τουρκία θα πρέπει να προχωρήσει από τα λόγια στις πράξεις για να επαναρχίσει ο διάλογος, με συγκεκριμένες ενέργειες και με τη στήριξη του Τουρκοκύπριου ηγέτη να συμβάλει για να πετύχουμε όσα επιδιώκουμε. «Συνεπώς απαραίτητη προϋπόθεση για να επαναρχίσει ο διάλογος είναι η συμβολή της Τουρκίας και μένω ώς εδώ», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Νίκος Αναστασιάδης διευκρίνισε ότι μετά την επιστροφή από την Ελβετία δεν είχε κάποια νέα επικοινωνία με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, αν και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι σε διαπροσωπικό επίπεδο δεν έχουν διασαλευθεί οι σχέσεις τους.

Ο Πρόεδρος κοινοποίησε ότι μίλησε χθες μίλησε διαδοχικά με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον πρόεδρο της Κομισιόν, τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, ενώ στις δέκα το βράδυ επρόκειτο να μιλήσει με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για να τους ζητήσει να συμβάλουν προς την κατεύθυνση που πρέπει -να βάλουν δηλαδή πίεση στην τουρκοκυπριακή και την τουρκική πλευρά- για να είναι δυνατή η επανέναρξη του διαλόγου με βάσιμες προοπτικές.

Ερωτηθείς για τις προϋποθέσεις επανέναρξης των συνομιλιών ήταν κατηγορηματικός ότι επιστρέφει στο τραπέζι μόνο για το εδαφικό. Υπενθύμισε ότι οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε συμφωνία επί των κριτηρίων σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση του εδαφικού και δεν τίθεται θέμα άλλων όρων και προϋποθέσεων, αρκεί η Τουρκία να αποδείξει εμπράκτως τη βούλησή της για λύση και να διαφανούν ενδείξεις ότι υπάρχει προοπτική κατάληξης.

Ο Πρόεδρος κάρφωσε την τουρκοκυπριακή πλευρά ότι όταν στο Μοντ Πελεράν έφτασε η κρίσιμη ώρα να συζητηθεί ένα κεφάλαιο που διασφάλιζε την κατ’ ελάχιστον ικανοποίηση των ελληνοκυπριακών απαιτήσεων, επέδειξε άκαμπτη στάση. «Αυτό που διαπίστωσα ήταν όταν έφτασε η κρίσιμη ώρα να συζητηθεί το κεφάλαιο που θα διασφάλισε τουλάχιστον τα ελάχιστα όσον αφορά την ικανοποίηση των ε/κ απαιτήσεων, υπήρξε μια στάση η οποία ήταν οπωσδήποτε στάση άκαμπτη που έδειχνε ότι δεν υπήρχε ή δεν αφήνονταν περιθώρια στον ίδιο να είναι ευέλικτος», ανέφερε χαρακτηριστικά και δήλωσε βέβαιος ότι υπήρχε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με την Τουρκία. Ανέδειξε μάλιστα ότι επετεύχθη πρόοδος στις συνομιλίες που προηγήθηκαν γιατί στα κεφάλαια που ήταν υπό συζήτηση ήταν ελεύθερη η βούληση των Τουρκοκυπρίων, σε σχέση με το Μοντ Πελεράν. Παρά τις αιχμές, ο Πρόεδρος κατέθεσε την επιθυμία να είναι προσεκτικός σε όσα λέει, αφού θέλει να διατηρήσει τις πόρτες του διαλόγου ανοικτές. Σε αυτό το πλαίσιο εξέφρασε για ύστατη φορά την ελπίδα ότι αν επιδίωξη δεν είναι το ναυάγιο και ο έλεγχος της Κύπρου θα συμβάλει ενεργά και η Τουρκία και θα στηρίξει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη για να επιτευχθεί μια μόνιμη ειρήνη στο νησί προς όφελος Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, αλλά και της ίδιας της Τουρκίας.

Η πολυμερής

Ο Νίκος Αναστασιάδης κληθείς να ξεκαθαρίσει κατά πόσο είναι διατεθειμένος να συζητήσει το εδαφικό και άλλες πτυχές στο πλαίσιο μιας πολυμερούς συνάντησης, δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφιβολίας: «Όχι», τόνισε. Όπως εξήγησε στη συνέχεια, η μη επίλυση του εδαφικού θα οδηγήσει σε διασύνδεσή του με το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Εκτίμησε ότι «αυτό επιδιώκει παρασπονδώντας η τουρκική πλευρά» και υπενθύμισε ότι η συμφωνία ανάμεσα στις δύο κοινότητες ήταν να πάμε στο πέμπτο κεφάλαιο εφόσον υπάρξει πρόοδος στα τέσσερα. Ότι εφόσον αποτυπωθεί επί χάρτου η πρόοδος, τότε συγκαλείται αμέσως και η τελική φάση. Για τον ίδιο, σημείωσε, είναι εξίσου σημαντικό το εδαφικό με το θέμα της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων και διέβλεψε ότι στόχος όσων σπρώχνουν προς την κατεύθυνση της πολυμερούς χωρίς να έχει κλείσει το εδαφικό είναι να μπούμε σε μια διαδικασία πάρε-δώσε και να μας υποβληθεί ότι προκειμένου να πάρουμε την άλφα ή την βήτα περιοχή θα πρέπει να δεχθούμε υποχώρηση στο θέμα των εγγυήσεων.

Ο Πρόεδρος επιχείρησε να ανατρέψει την εικόνα ότι χάθηκε μια ευκαιρία στο πρώτο ραντεβού των ηγετών στο Μοντ Πελεράν. Αναγνώρισε ότι ήταν θετικό το ότι κατέληξαν οι δύο πλευρές στην έκταση του εδάφους (κάθε κοινότητας) με ελάχιστες αποκλίσεις, και το ότι υπήρξε μια ενθαρρυντική ένδειξη για τις ακτογραμμές, ωστόσο, είπε, παρέμειναν διαφορές επί του πληθυσμού των προσφύγων που θα επέστρεφαν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση. Τόνισε ότι ζήτησε την αναβολή γιατί ήθελε να είναι βέβαιος ότι η ελληνική κυβέρνηση, την οποία δεν εκπροσωπούσε, θα ήταν έτοιμη να συμμετάσχει σε μια πολυμερή μετά από κατάληξη σε συμφωνία στο εδαφικό. Την ίδια στιγμή, παρατήρησε, ήταν και θέμα σεβασμού προς την πολιτική ηγεσία. «Η μη μετάβασή τους (στην Ελβετία) ήταν με τη δέσμευση ότι θα ενημερώνονταν», υπενθύμισε.

Η Μόρφου

Μολονότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν θέλησε να μπει στην ονοματολογία για το εδαφικό, άφησε σαφώς να νοηθεί ότι η υπαναχώρηση της τουρκοκυπριακής πλευράς αφορούσε το θέμα της Μόρφου. «Θέλω να αποφύγω λεπτομέρειες που πιθανόν να δυσκολεύουν τα πράγματα. Όμως η συμφωνία στον αριθμό των προσφύγων που θα επέστρεφαν προκαθόριζε και ποιες των περιοχών θα επέστρεφαν. Για αυτό και η πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς μείωνε τον αριθμό (όσων θα επέστρεφαν) κατά τόσες χιλιάδες, ώστε να αποτρεπόταν η συμπερίληψη συγκεκριμένων περιοχών. Δεν χρειάζεται η ονοματολογία», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ερωτηθείς αν υπάρχει πιθανότητα να πάει στην πολυμερή χωρίς να διασφαλίζεται επιστροφή της Μόρφου, ήταν σαφής. «Η επιδίωξη μέσα από τους αριθμούς που παρέθεσα είναι για να μην αποκλειστεί καμιά περιοχή ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος για τον κυπριακό ελληνισμό».

Για Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά τον ρόλο της Ελλάδας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε με ιδιαίτερα θερμά λόγια στον Έλληνα πρωθυπουργό. Όπως είπε, υπήρξε άριστη συνεργασία με τον Αλέξη Τσίπρα, είχε αμέριστη στήριξη, ενώ χαρακτήρισε τις ανησυχίες της Ελλάδας εύλογες. Ερωτηθείς για τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά απάντησε με τρόπο που αν μη τι άλλο αποκαλύπτει δυσφορία. «Αυτό που με ενδιαφέρει είναι η άριστη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό».

Blame game... με το γάντι

Μπορεί να δήλωσε πως θα ήθελε να αποφύγει το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, όμως τελικά -όπως έκανε το προηγούμενο βράδυ υποκύπτοντας στον πειρασμό και ο Μουσταφά Ακιντζί- ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρέθεσε στην εισαγωγική του ομιλία όλους τους τρόπους με τους οποίους θεωρεί πως ο Τ/Κ ηγέτης δεν ήταν εποικοδομητικός κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στο Μοντ Πελεράν, τονίζοντας παράλληλα τη δική του πολιτική βούληση.

Απηχώντας τις δηλώσεις Ακιντζί, ο κ. Αναστασιάδης ξεκίνησε την εισαγωγική παρέμβασή του σημειώνοντας πως ευχόταν χθες να μπορούσε να εξαγγείλει περαιτέρω πρόοδο. «Λυπούμαι ειλικρινά, που αντί τούτου είμαι υποχρεωμένος να καταγράψω τα γεγονότα που μας οδήγησαν στην αποτυχία επίτευξης του αποτελέσματος που ήταν και η επιδίωξή μας κατά τις συζητήσεις στην Ελβετία», σημείωσε ο ΠτΔ. Τονίζοντας από τη μια πως δεν θέλει να μπει στη λογική επίρριψης ευθυνών, πρόσθεσε από την άλλη ότι «δεν θα αφήσω αναπάντητους ισχυρισμούς που θέλουν την ευθύνη της αποτυχίας να βαραίνει την ελληνοκυπριακή πλευρά».

Ο κ. Αναστασιάδης αρκετές φορές επανέλαβε, όπως έκανε και αργότερα απαντώντας στις ερωτήσεις δημοσιογράφων, πως είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση με σεβασμό στις εύλογες ανησυχίες των Ε/Κ χωρίς να παραγνωρίζει αυτές των Τ/Κ, δηλώνοντας έτοιμος να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση από το σημείο που σταμάτησε στο Μοντ Πελεράν.

Κυρίως εδαφικό

Στην ομιλία του ο ΠτΔ έκανε λόγο για ξεκάθαρη συμφωνία μεταξύ των πλευρών πως οι διαπραγματεύσεις στο Μοντ Πελεράν θα επικεντρώνονταν «κατά κύριο λόγο στο εδαφικό», αλλά και ότι προϋπόθεση για να καταγραφεί πρόοδος ήταν «να συμφωνηθούν με ακρίβεια τα κριτήρια τα οποία θα αποτυπώνονταν σε χάρτες», με ορισμό -ταυτόχρονα με την κατάθεση χαρτών- και ημερομηνίας πολυμερούς διάσκεψης, σημειώνοντας πως η μετάβαση των ηγετών στο εξωτερικό πραγματοποιήθηκε με επιθυμία του Τ/Κ ηγέτη για να αποφευχθούν διαρροές. Λόγω των δυσκολιών «από τουρκικής πλευράς», συνέχισε ο κ. Αναστασιάδης, αποδέχθηκε στην πρώτη συνάντηση στο Μοντ Πελεράν αντί για ακριβή καθορισμό των κριτηρίων, αυτά να καταγραφούν με ελαφριά απόκλιση με την προοπτική να οριστικοποιηθούν στην τελική φάση.

Ακόμα, εξέφρασε, όπως είπε, την ετοιμότητα να εξετάσει ειδικές ρυθμίσεις για το καθεστώς των Τ/Κ που θα παραμείνουν υπό ε/κ διοίκηση, «νοουμένου ότι αυτό το καθεστώς θα ίσχυε και για τους Ελληνοκύπριους που θα επέλεγαν να επιστρέψουν στην ευρύτερη περιοχή της Καρπασίας». Με βάση τα πιο πάνω επιτεύχθηκε κατ’ αρχήν συμφωνία πως η έκταση της τ/κ πολιτείας θα κυμαινόταν μεταξύ 28,2% της ε/κ θέσης, και του 29,2% της τ/κ θέσης, ενώ υπήρξαν ενθαρρυντικές ενδείξεις για την έκταση των ακτογραμμών.

Έλλειψη ευελιξίας

Η ουσιαστική διαφωνία, κατά τον κ. Αναστασιάδη, προέκυψε με αφορμή τον υπολογισμό των Ε/Κ που προσφυγοποιήθηκαν το 1974 οι οποίοι θα μπορούσαν να επιστρέψουν υπό ε/κ διοίκηση, συζήτηση στην οποία δεν μπορούσε να καταθέσει προτάσεις που θα άφηναν εκτός περιοχές «ιδιαίτερης σημασίας» για τους Ε/Κ.

Βάσει της συζήτησης που έγινε για το ποσοστό εδάφους της τ/κ πολιτείας, σημείωσε ο ΠτΔ, οι εμπειρογνώμονες των ΗΕ υπολόγισαν τον αριθμό να κυμαίνεται μεταξύ των 78.247 και των 94.484. Μετά την επιστροφή στο Μοντ Πελεράν, συνέχισε ο ΠτΔ, η τ/κ πλευρά «μετέφερε τις ανησυχίες της ως προς τις προθέσεις της Ελλάδας να συμμετάσχει σε μια πολυμερή διάσκεψη», προσθέτοντας πως μετά από επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα και ενέργειες του Έσπεν Μπαρθ Άιντε προς την Τουρκία, «οι εύλογες ανησυχίες της ελληνικής κυβέρνησης ξεπεράστηκαν και ορίστηκε κατ’ αρχήν ημερομηνία πολυμερούς διάσκεψης» η οποία θα οριστικοποιείτο σε περίπτωση κατάθεσης χαρτών.

Στη διαπραγμάτευση, ανέφερε ο ΠτΔ, προέβαλε πως ήταν έτοιμος να δεχτεί επιστροφή προσφύγων στο ελάχιστο 78.000 και στο μέγιστο 92.000. Ωστόσο, πρόσθεσε, η τ/κ πλευρά «κατ’ αντίθεση με τα όσα συμφωνήθηκαν για την έκταση του εδάφους της τ/κ πολιτείας», προέβαλε τη θέση πως ο αριθμός δεν έπρεπε να ξεπερνά τις 55.000 ή, ως ύστατο βαθμό υποχώρησης, τις 65.000.

Ο κ. Αναστασιάδης εκτίμησε πως πρόθεση της τ/κ πλευράς ήταν η διασύνδεση του εδαφικού με τις εγγυήσεις, παρά τη συμφωνία ότι στην Ελβετία θα συζητείτο στην ουσία μόνο το εδαφικό. Ως εκ τούτου απέρριψε την πρόταση, επιμένοντας πως «αυτό που θα μου επέτρεπε να θεωρήσω ότι ευρισκόμαστε σε ακτίνα συμφωνίας ήταν οι αριθμοί με βάση τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών». Σημείωσε μάλιστα ότι οι «μη εποικοδομητικές θέσεις» και η έλλειψη ευελιξίας της τ/κ πλευράς δεν τον απέτρεψαν να υποβάλει συμβιβαστικές προτάσεις.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΟΡΜΠΑ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συντελεστές δόμησης για στέγη - Ενιαία εκτοπισθέντες,χαμηλά εισοδήματα

Πολίτης News, 02:25 (τελευταία ενημέρωση 02:25)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αγριεύει το σκηνικό στην Υγεία

Πολίτης News, 02:25 (τελευταία ενημέρωση 02:25)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Brexit: Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι από Κόρμπιν

Πολίτης News, 15.01.2019

Επιστροφή
στην αρχή