Πυροσβεστική: Δεν δείχνουν εγκληματική ενέργεια τα ευρήματα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Δεν έχουν εντοπιστεί οποιαδήποτε εμφανή σημεία που να υποδηλούν εγκληματική ενέργεια αναφέρει σε ανακοίνωση της η Πυροσβεστική Υπηρεσία

Δεν έχουν εντοπιστεί οποιαδήποτε εμφανή σημεία που να υποδηλούν εγκληματική ενέργεια αναφέρει σε ανακοίνωση της η Πυροσβεστική Υπηρεσία αναφορικάμε την πυρκαγιά που ξέσπασε κατά τις πρωινές ώρες σήμερα σε κτίριο του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας. Σημειώνεται πάντως ότι το τελικό πόρισμα θα εκδοθεί με την ολοκλήρωση των επιστημονικών εξετάσεων των τεκμηρίων που περισυνελλέγησαν από την σκηνή και αποστάληκαν στο κρατικό χημείο.

Υπενθυμίζεται ότι η πυρκαγιά ξέσπασε στις 3 περίπου τα ξημερώματα και τέθηκε υπό έλεγχο λίγο πριν τις 5 το πρωί. Της πυρκαγιάς φαίνεαι ότι προηγήθηκε μια μεγάλη έκρηξη, καθώς θραύσματα και κάγκελα που βρίσκονταν γύρω από το κτήριο βρέθηκαν σε απόσταση τουλάχιστον 30 μέτρων.

 Σημειώνεται ότι λόγω της πυρκαγιάς επηρεάστηκαν πολλές υποθέσεις, καθώς αρκετά τεκμήρια έχουν καταστραφεί. Μεταξύ των υποθέσεων που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας ήταν και αυτή της Focus που αναβλήθηκε.

Αστυνομία: Δεν έχουν προκύψει ασφαλή συμπεράσματα για αίτια της φωτιάς 

Δεν έχουν προκύψει ασφαλή συμπεράσματα ως προς τα αίτια πρόκλησης της φωτιάς στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας από τις μέχρι στιγμής εξετάσεις, αναφέρει η Αστυνομία σε ανακοίνωσή της, σημειώνοντας παράλληλα ωστόσο ότι οι έρευνες βρίσκονται στο αρχικό στάδιο.
 
«Η υπόθεση διερευνάται σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία, καθώς επίσης και με το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας», αναφέρεται.

Από τις μέχρι στιγμής εξετάσεις, προστίθεται, «δεν έχουν προκύψει ασφαλή συμπεράσματα ως προς τα αίτια πρόκλησης της φωτιάς, ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι έρευνες βρίσκονται στο αρχικό στάδιο».

Διευκρινίζεται ότι «σε τέτοιες περιπτώσεις συνήθως απαιτείται χρόνος ως προς την εξακρίβωση των αιτιών, λαμβάνοντας υπόψη τις επιστημονικές και άλλες εξετάσεις στα τεκμήρια».

Υπογραμμίζεται ακόμη ότι υπήρξε επικοινωνία μεταξύ του  Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου και του Αρχηγού Αστυνομίας.

«Ο Αρχηγός Αστυνομίας θα ενημερώσει τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου μόλις εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια πρόκλησης της πυρκαγιάς», αναφέρεται.

Κανονικά οι υποθέσεις 

Κανονικά θα λειτουργήσουν αύριο και τα ποινικά δικαστήρια τα οποία επηρεάστηκαν από την καταστροφή, οπότε οι πολίτες που έχουν προγραμματισμένες υποθέσεις θα πρέπει να εμφανιστούν στην ώρα τους προκειμένου να αποφύγουν τυχόν συνέπειες, όπως π.χ. την έκδοση εντάλματος σύλληψης. Αυτό πληροφορήθηκε πριν από λίγο ο «Π», ενώ σχετική ανακοίνωση αναμένεται να εκδοθεί σε λίγο από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο και το δικαστήριο.

Με δεδομένη την εξέλιξη αυτή, οι ανακοινώσεις που εκδόθηκαν αρχικά και έκαναν λόγο για μετάθεση των υποθέσεων στις 5 και 8 Μαρτίου πρέπει να θεωρούνται άκυρες. Αύριο, σύμφωνα με την ενημέρωση, θα λειτουργήσουν κανονικά όλα τα δικαστήρια μηδενός εξαιρουμένου, με κάποιες διαφοροποιήσεις σε ό,τι αφορά τις αίθουσες στις οποίες θα μετακινηθούν οι δικαστές.

 

* Φωτογραφίες: Χρίστος Θεοδωρίδης


Επιστροφή
στην αρχή