Πήραν θέσεις μάχης για φουλ επίθεση

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Πράσινο φως για να προχωρήσουν σε απεργιακά μέτρα θα πάρουν αύριο, όπως όλα δείχνουν, οι ηγεσίες των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ.

Πράσινο φως για να προχωρήσουν σε απεργιακά μέτρα θα λάβουν αύριο, όπως όλα δείχνουν, οι ηγεσίες των ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ. Οι συντεχνίες των καθηγητών στήνουν κάλπες στα σχολεία, με τον εκπαιδευτικό κόσμο να καλείται να ψηφίσει «ναι» ή «όχι» στην απεργία ή/και σε άλλα μέτρα. Η ΠΟΕΔ πραγματοποιεί επίσης αύριο παγκύπρια γενική συνέλευση με αποκλειστικό θέμα την εξουσιοδότηση του δ.σ της οργάνωσης να εφαρμόσει όλα τα μέτρα που κρίνει σκόπιμα, «περιλαμβανομένων και των απεργιακών, για την προάσπιση των συμφερόντων του κλάδου και της δημόσιας εκπαίδευσης μετά τις ετσιθελικές και απαράδεκτες αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου στις 4 Ιουλίου 2018». Βεβαίως, τον τελευταίο λόγο θα έχουν τα διοικητικά συμβούλια των οργανώσεων, τα οποία αναλόγως και με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν. Δεν αποκλείεται, στο μεταξύ, τέλος της βδομάδας, άλλη μια μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας να πραγματοποιηθεί. Οι φωνές που ζητούν τρίτη εκδήλωση διαμαρτυρίας (κυρίως προέρχονται από την ΠΟΕΔ) αυξάνονται, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμη αποφασιστεί. Επί του θέματος υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα στις οργανώσεις, με κάποιους να υποστηρίζουν ότι μια ακόμη διαμαρτυρία θα ενισχύει τον αγώνα των εκπαιδευτικών για την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου και κάποιους άλλους να θεωρούν πως δεν θα εξυπηρετήσει σε κάτι αφού τα μηνύματα των εκπαιδευτικών έχουν σταλεί προς πάσα κατεύθυνση. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, βρίσκεται εν αναμονή των αποφάσεων του εκπαιδευτικού κόσμου. Πάντως, στόχος του είναι να βρεθεί διέξοδος στο αδιέξοδο πριν μεταβεί στη Νέα Υόρκη. Συνεπώς, οι επόμενες 2-3 μέρες θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμες για τα τεκταινόμενα στην παιδεία.

Έναρξη με προβλήματα

Οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι βρίσκονται από χθες στα σχολεία, άρχισαν να εφαρμόζουν τα πρώτα μέτρα αντίδρασης που είχαν τις προηγούμενες μέρες αποφασίσει. Στοίβες από βιβλία στα σχολεία. Ποιος θα τα χωρίσει και ποιος θα τα μοιράσει στους μαθητές; Ένα ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί. Οι εκπαιδευτικοί πάντως δεν θα προχωρήσουν σε αυτήν την εργασία. Περιλαμβάνεται στα μέτρα που έχουν ανακοινώσει. Η πληροφόρηση από το Υπουργείο Παιδείας ότι θα βοηθήσουν οι οργανωμένοι γονείς δεν ευσταθεί. Οι ίδιοι την απορρίπτουν. Ο Μορφάκης Σολομωνίδης, πρόεδρος των γονέων δημοτικής εκπαίδευσης, ανέφερε στον «Π» πως τέτοια συνεννόηση δεν υπάρχει με το Υπουργείο Παιδείας. Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του Κυριάκου Νικηφόρου, προέδρου των οργανωμένων γονέων μέσης εκπαίδευσης. «Προς το παρόν δεν υπάρχει μια τέτοια συνεννόηση με το υπουργείο, αν και είναι δεδομένη η πρόθεσή μας για βοήθεια», λέει, για να προσθέσει ότι στην περίπτωση που τους ζητηθεί αυτό «θα ζητούσουν νομική συμβουλή πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε ενέργεια».

Στη μέση εκπαίδευση το πρόγραμμα των μαθημάτων θα καταρτιστεί, όπως ανέφερε στον «Π» ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους. Δεν θα εγκριθεί ωστόσο από τους καθηγητικούς συλλόγους. Στα δε δημοτικά, σύμφωνα με την απόφαση της ΠΟΕΔ, μέχρι και την Τετάρτη σχολικό πρόγραμμα, κατανομές τάξεων και μαθημάτων δεν θα γίνουν. Οι διευθυντές απείχαν χθες από τις προγραμματισμένες εκπαιδεύσεις του Υπουργείου Παιδείας. Σε όλα τα σχολεία εξελέγη τριμελής επιτροπή αγώνα, που στην ουσία αποτελεί τον συνδετικό κρίκο του κάθε σχολείου με την αντίστοιχη εκπαιδευτική οργάνωση.

Και νομικά μέτρα

Στο μεταξύ, σε δικαστικά μέτρα προχωράει και η ΟΕΛΜΕΚ. Η γραμματεία της οργάνωσης, η οποία συνεδρίασε χθες, εξουσιοδότησε τον πρόεδρο της οργάνωσης να έρθει σε επικοινωνία με τις ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ προς επίσπευση της λήψης δικαστικών μέτρων για ακύρωση των κυβερνητικών αποφάσεων. Οι οργανώσεις θα προχωρήσουν σε καταγγελία και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε παρέμβαση στην Κομισιόν για το θέμα προχώρησε και ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Νεοκλής Συλικιώτης.


Επιστροφή
στην αρχή