«Πήραν φωτιά» οι κάρτες των Ε/κ στα κατεχόμενα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η αξία των αγορών των Ε/κ στα κατεχόμενα με πιστωτικές κάρτες να ανέρχεται τον Αύγουστο στο 1,4 εκατ. ευρώ σε σχέση με 787 χιλ. ευρώ τον ίδιο μήνα.

Το αποτύπωμά της στα στοιχεία της JCC για τον μήνα Αύγουστο αφήνει η αποδυνάμωση της τουρκικής λίρας, αφού για πρώτη φορά σε μηνιαία βάση οι πλαστικές συναλλαγές των Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα ξεπέρασαν σε αξία τις αντίστοιχες αγορές των Τουρκοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές.


Συγκεκριμένα, τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η JCC θέλουν την αξία των αγορών των Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα με πιστωτικές κάρτες να ανέρχεται τον Αύγουστο στο 1,4 εκατ. ευρώ σε σχέση με 787 χιλ. ευρώ τον ίδιο μήνα πέρσι. Αντίθετα, οι αγορές στις ελεύθερες περιοχές με τη χρήση τουρκικών πιστωτικών καρτών περιορίστηκαν σε αξία τον Αύγουστο στο ένα εκατ. ευρώ από 2,3 εκατ. τον Αύγουστο του 2017. Από τα πιο πάνω στοιχεία προκύπτει ότι οι Ε/Κ εκμεταλλεύτηκαν τη βουτιά της τουρκικής λίρας για αγορές από τα κατεχόμενα, στις οποίες περιλαμβάνεται και η προμήθεια καυσίμων. Η ισχύουσα, ωστόσο, συναλλαγματική ισοτιμία με το ευρώ να αξίζει πλέον εφτά τουρκικές λίρες αποδυνάμωσε, όπως επίσης δείχνουν τα στοιχεία της JCC , την αγοραστική δύναμη των Τ/Κ και περιόρισε τις αγορές τους στις περιοχές που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία.


Πάντως, τους πρώτους οκτώ μήνες του χρόνου η αξία των αγορών των Τ/Κ στις ελεύθερες περιοχές με τη χρήση πιστωτικών καρτών συνεχίζει, αν και μειωμένη σε σχέση με πέρσι, να είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη των Ε/Κ στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες, οι Ε/Κ έκαναν αγορές με κάρτες ύψους 8,2 εκατ. ευρώ το πρώτο οκτάμηνο, ενώ οι Τ/Κ αγορές αξίας 12,6 εκατ. ευρώ στις ελεύθερες περιοχές. Την ίδια περίοδο πέρσι οι αγορές των Ε/Κ ανέρχονταν σε 5,9 εκατ. ευρώ και των Τ/Κ σε 17 εκατ. ευρώ!
Σύμφωνα με τα στοιχεία της JCC, τον Αύγουστο οι αγορές των Ε/Κ με τη χρήση καρτών συνέχισαν να αυξάνονται και στις ελεύθερες περιοχές, σημάδι πως η κατανάλωση συνεχίζει να βελτιώνεται, ενώ αυξημένες παρουσιάζονται και οι συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες των τουριστών τον ίδιο μήνα. Το σύνολο των πλαστικών συναλλαγών των Ε/Κ στις ελεύθερες περιοχές το πρώτο οκτάμηνο ανέρχεται σε 2,24 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 32% σε σχέση με πέρσι, ενώ των τουριστών σε 891 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 15%.


Επιστροφή
στην αρχή