Πυρά Ελεγκτή κατά της Εταιρείας Υδρογονανθράκων για κακοδιαχείριση

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε ειδική έκθεση της Ελεγκτικής υπηρ. εκφράζονται σκέψεις για παραπομπή της κρατικής εταιρείας στον Γεν. Εισαγγελέα για αναζήτηση αστικών ευθυνών.

Σοβαρές σκέψεις να υποβάλει εισήγηση στον Υπουργό Ενέργειας για παραπομπή της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου στον Γενικό Εισαγγελέα ώστε να αναζητηθούν από το δ.σ. της εταιρείας αστικές ευθύνες για κακοδιαχείριση και διασπάθιση δημοσίου χρήματος, κάνει ο Γενικός Ελεγκτής.

Την πρόθεσή του καταγράφει στην πρώτη του ειδική έκδοση για το 2018 που κυκλοφόρησε σήμερα στην οποία ελέγχεται η Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ) για την τριετία Οκτωβρίου 2013 Δεκέμβριος 2016. Από τότε δηλαδή που το Υπουργικό Συμβούλιο της ανέθεσε ρόλο και αρμοδιότητα να διαχειρίζεται εμπορικά τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα της Κ.Δ. που προέρχονται από τα συμβόλαια αναλογικού καταμερισμού και παραγωγής τα οποία υπογράφηκαν με τις εταιρείες που διεξάγουν τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας από τον έλεγχο, η ΕΥΚ δεν έλαβε τις απαιτούμενες εγκρίσεις για τους προϋπολογισμούς της ενώ προχώρησε σε προσλήψεις προσωπικού και εφαρμογή νέων κλιμάκων χωρίς την έγκριση των συναρμοδίων υπουργείων Ενέργειας και Οικονομικών.

Διαπιστώνεται επίσης πως το Υπουργείο Οικονομικών παραχώρησε κρατική χορηγία προς την ΕΥΚ, χωρίς να απαιτείται ο όρος της μείωσης των απολαβών που ίσχυσε με νόμο το 2013 για όλο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Με βάση τα πιο πάνω ευρήματα η Ελεγκτική Υπηρεσία χαρακτηρίζει απαράδεκτο τον τρόπο χειρισμού θεμάτων του προσωπικού με αποτέλεσμα την διασπάθιση δημοσίου χρήματος.

«Εκφράσαμε την πρόθεσή μας, αφού λάβουμε τα σχόλια της ΕΥΚ, να εξετάσουμε το θέμα για να αποφασίσουμε κατά πόσο συντρέχουν λόγοι να υποβάλουμε σχετική εισήγηση στον Υπουργό ΕΕΒΤ για παραπομπή του θέματος στον Γενικό Εισαγγελέα για το ενδεχόμενο να αναζητηθούν από την Πρόεδρο και τα μέλη της ΕΥΚ αστικές ευθύνες για τυχόν ζημιά που υπέστη η ΕΥΚ εξ αιτίας των πράξεων ή παραλείψεων τους».

Μεταξύ άλλων η Ελεγκτική Υπηρεσία θίγει το γεγονός ότι τον Μάιο του 2017 το δ.σ. της ΕΥΚ αποφάσισε την επέκταση του συμβολαίου του διευθυντή για τρία ακόμα χρόνια με αύξηση του ετήσιου μισθού του από €135.000 σε €145.000 χωρίς επίσης τη λήψη των απαιτούμενων εγκρίσεων από το Υπουργείο Ενέργειας και το Υπουργείο Οικονομικών.

Οι απαντήσεις της ΕΥΚ

Η ίδια η ΕΥΚ σύμφωνα με την απάντηση της Προέδρου του δ.σ. Τούλας Ονουφρίου στην Ελεγκτική Υπηρεσία, αναφορικά με το θέμα των μισθών και των σχεδίων υπηρεσίας, θεωρεί ότι, εφόσον ο ετήσιος προϋπολογισμός της ΕΥΚ, ο οποίος περιλαμβάνει τα στοιχεία μισθοδοσίας και την πρόνοια αυξήσεων, εγκρίνεται από το Υπουργείο Οικονομικών, δεν χρειάζονται περαιτέρω εγκρίσεις. Όπως επίσης σημειώνεται, πρόκειται για ιδιωτικού δικαίου εταιρεία και στη σύστασή της δεν υπάρχει καμιά αναφορά περί υποχρέωσης της εταιρείας μέσω κάποιας άλλης νομοθεσίας στην οποία εμπίπτει και η ΕΥΚ.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία διαφωνεί με τη θέση αυτή γιατί θεωρεί αυτονόητο ότι τον πρώτο λόγο θα πρέπει να τον έχει ο χρηματοδότης οποιασδήποτε πρόσληψης ή παραχώρησης αυξήσεων, δηλαδή το Υπουργείο Οικονομικών.

Όσον αφορά στο θέμα των μειώσεων των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων με βάση τον νόμο του 2012 αναφέρεται στην έκθεση: «Η Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΥΚ μάς ανέφερε ότι η ΕΥΚ δεν έχει υποχρέωση να προβεί σε μειώσεις των απολαβών των εργοδοτουμένων της δυνάμει του πιο πάνω Νόμου, λόγω του ότι οι πρόνοιες και οι ερμηνευτικές διατάξεις του δεν καλύπτουν την ΕΥΚ.  Η Υπηρεσία μας συμφωνεί ότι η ΕΥΚ δεν εμπίπτει στην ερμηνεία του πιο πάνω Νόμου που αφορά μειώσεις απολαβών», επισημαίνει ωστόσο την ύπαρξη μία σημείωσης στους Προϋπολογισμούς του Κράτους, η οποία είναι νομικά δεσμευτική για το Υπουργείο Οικονομικών.

Συνεπώς τα πυρά δεν στρέφονται μόνο κατά του δ.σ. της ΕΥΚ αλλά και κατά του υπ. Οικονομικών. 

 

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ακιντζί: Ίσως τον Νοέμβριο ανοίξουν τα οδοφράγματα Δερύνειας-Απλικίου

Πολίτης News, 21.10.2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρόσκληση Σαλβίνι στον Γάλλο ΥΠΕΣ να επισκεφθεί τη Ρώμη

Πολίτης News, 21.10.2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιράκ: Το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν κέρδισε τις βουλευτικές

Πολίτης News, 21.10.2018

Επιστροφή
στην αρχή