Πυρά ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ κατά Κυβέρνησης για Συνεργατισμό

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Άντρος Κυπριανού: Ο Συνεργατισμός διαλύθηκε από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη. Νικόλας Παπαδόπουλος: Ετεροβαρής σε βάρος των φορολογουμένων η συμφωνία

 

Ο Συνεργατισμός δεν πωλείται αλλά διαλύθηκε από την Κυβέρνηση ΔΗΣΥ-Αναστασιάδη, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, ο οποίος έκανε λόγο για εγκληματικές αποφάσεις, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να γίνει ολοκληρωμένη και ανεξάρτητη διερεύνηση για να αποδοθούν πιθανές ποινικές και άλλες ευθύνες.

Σε δηλώσεις του στα γραφεία του ΑΚΕΛ, ο κ. Κυπριανού είπε πως η Κύπρος βρίσκεται και πάλι ενώπιον εγκληματικών αποφάσεων της Κυβέρνησης Αναστασιάδη- Συναγερμού, που φορτώνουν το βάρος των λαθών και της ανεπάρκειας τους στην οικονομία και την κοινωνία. Έκανε λόγο για θράσος με το οποίο προσπαθούν να μετατοπίσουν την ουσία του θέματος και να φορτώσουν τις ευθύνες τους αλλού. «Δεν θα τα καταφέρουν. Κυβερνούν έξι χρόνια. Πλέον είναι υπόλογοι για τους χειρισμούς και τις αποφάσεις τους», είπε.

Ο κ. Κυπριανού είπε πως το 2013 ο κ. Αναστασιάδης κούρεψε τις καταθέσεις και το 2018 ξεπούλησε με επιδότηση το Συνεργατισμό σε μια ιδιωτική τράπεζα. Ανέφερε πως η Κυβέρνηση προσπαθούσε καιρό «να πλασάρει στον κόσμο την εικόνα μιας καλής και συμφέρουσας συμφωνίας για τον Συνεργατισμό» και σημείωσε πως τα στελέχη της Κυβέρνησης αλλά και της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας εμφανίζονταν δημόσια κάθε λίγο για να πουν ότι υπάρχει πρωτοφανές επενδυτικό ενδιαφέρον για τον Συνεργατισμό. «Τελικά φάνηκε ότι από την αρχή ένας ήταν ο ενδιαφερόμενος. Αυτός που φημολογείτο για ένα χρόνο», είπε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε στη συνέχεια πως χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την τοποθέτηση της χάλασε, όπως είπε, «το επικοινωνιακό σόου που έστησαν όλο αυτό το διάστημα με δύο μόνο λέξεις: πτώχευση και εκκαθάριση». Επεσήμανε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μιλά για κακοδιαχείριση που οδήγησε τον Συνεργατισμό σε αυτό το σημείο, προσθέτοντας πως τη διαχείριση τα τελευταία έξι χρόνια την είχε η Κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού και οι άνθρωποι που διόρισαν εκεί. Επίσης είπε πως η Επιτροπή ανέφερε ότι για να συναινέσει στη διαδικασία, η Κυβέρνηση «δεσμεύθηκε κρυφά από όλους να αλλάξει το νομικό πλαίσιο των εκποιήσεων, κάτι για το οποίο οφείλουν να δώσουν σήμερα εξηγήσεις».

Στη συνέχεια, ο κ. Κυπριανού είπε πως η Κυβέρνηση κατέστρεψε τον Συνεργατισμό και φορτώνει στους φορολογούμενους πολίτες, τα €5 δισ. που έχουν δοθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μέχρι σήμερα στο Συνεργατισμό. Επιπλέον, είπε, το Κράτος παρέχει εγγυήσεις ύψους €2,6 δισ. στην Ελληνική Τράπεζα για εξασφάλιση ζημιών που πιθανόν να προκύψουν από τα δάνεια που μεταφέρονται από τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα. Σημείωσε πως με τις ενέργειες και τις μεθοδεύσεις της «η Κυβέρνηση έχει χαρίσει την περιουσία του Συνεργατισμού στην Ελληνική Τράπεζα και σαν να μην έφτανε αυτό, το Κράτος θα εγγυάται κιόλας τα μελλοντικά κέρδη της Ελληνικής Τράπεζας».

Ο Αντρος Κυπριανού είπε πως η Κυβέρνηση δεν πρέπει να πανηγυρίζει ότι έσωσε τις καταθέσεις, καθώς με τις πράξεις και τις ενέργειες της τις έθεσε εν αμφιβόλω. «Αυτή έφερε, είτε από ανικανότητα είτε από σκοπιμότητα, τα πράγματα ως εδώ. Αντί να πανηγυρίζει θα έπρεπε να απολογείται γιατί φτάσαμε και πάλι μετά το 2013 στο δίλημμα, είτε να γίνει δεύτερο κούρεμα των καταθέσεων είτε να φορτωθούν με άλλο τρόπο οι φορολογούμενοι και η κυπριακή οικονομία την κάκιστη πολιτική και τα λάθη των κυβερνώντων», συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως το 2013 το Κράτος έγινε ο βασικός μέτοχος της Συνεργατικής αφού οι τότε ιδιοκτήτες του Συνεργατισμού, έχασαν την περιουσία τους. Τότε, όπως είπε, η Κυβέρνηση ανέλαβε τη δέσμευση να επιστρέψει το Συνεργατισμό στους ιδιοκτήτες του. Πρόσθεσε πως στην πορεία η Κυβέρνηση έδωσε άλλες τόσες διαβεβαιώσεις για την πορεία της Τράπεζας λέγοντας ότι ο «ερασιτεχνισμός δίνει τη θέση του στον επαγγελματισμό και την αξιοπιστία» και ότι «η Συνεργατική είχε πολύ συγκεκριμένους στόχους ανά τρίμηνο τους οποίους πετύχαινε».

«Χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χάλασε την εικόνα που πάσχιζε να κτίσει ο Υπουργός Οικονομικών περιφερόμενος σε κανάλια και πρωτοσέλιδα και πάλι με δύο λέξεις. ‘Κακή διακυβέρνηση’. Η Επιτροπή έκανε λόγο για κακή διακυβέρνηση που δεν επέτρεψε στο ίδρυμα να επιβιώσει.

Ο κ. Κυπριανού είπε πως ο Υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωνε το Μάρτη του 2018 ότι ο Συνεργατισμός δεν πωλείται. «Όντως τελικά, ο Συνεργατισμός δεν πωλήθηκε. Ο Συνεργατισμός διαλύθηκε από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού φεσώνοντας το κράτος και τους πολίτες με δισεκατομμύρια ζημιές», σημείωσε.

Παράλληλα, είπε πως είναι εξόφθαλμο ότι η κοινωνία αντιλαμβάνεται τις πολιτικές ευθύνες της Κυβέρνηση για το οικονομικό έγκλημα που έχει συντελεστεί και αντιλαμβάνεται από το αποτέλεσμα την αποτυχημένη θεραπεία που επέβαλαν στο τραπεζικό σύστημα, αλλά και στην οικονομία ευρύτερα, καθώς και για την προκλητική επιμονή τους στην ίδια αποτυχημένη συνταγή.

Ο κ. Κυπριανού είπε πως χρειάζεται να γίνει ολοκληρωμένη και ανεξάρτητη διερεύνηση για να αποδοθούν πιθανές ποινικές και άλλες ευθύνες. «Η Κυβέρνηση ας μην επιχειρήσει να αποπροσανατολίσει διατάζοντας μια έρευνα που θα στοχεύει να ελέγξει τις ευθύνες των οποιωνδήποτε άλλων εκτός από τις δικές της», είπε ενώ σε ό,τι αφορά τις πολιτικές ευθύνες, ανέφερε πως οι πολίτες ήδη γνωρίζουν ότι οι κυβερνώντες διέλυσαν το Συνεργατισμό, κοινωνικοποίησαν τις ζημιές και ιδιωτικοποίησαν τα κέρδη.

Ετεροβαρής σε βάρος των φορολογουμένων η συμφωνία για τον Συνεργατισμό, εκτιμά ο Πρόεδρος ΔΗΚΟ

Ετεροβαρή σε βάρος φορολογούμενου, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος τη συμφωνία για τον Συνεργατισμό.

Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε τη συμφωνία «ετεροβαρή σε βάρος φορολογούμενου καθώς αυξάνει σημαντικά το δημόσιο χρέος, δεν επιλύει πρόβλημα υψηλού δανεισμού και ΜΕΔ, θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε ακόμα 17 δισ. ΜΕΔ, το ρίσκο συμφωνίας μεταφέρεται στους ώμους του φορολογούμενου που θα αναλάβει ρίσκο διαχείρισης ακινήτων, των εξυπηρετούμενων που θα μετατραπούν σε ΜΕΔ και της μεγάλης αύξησης του δημόσιου χρέους, το οποίο αυξάνεται σε μεγαλύτερα ποσοστά παρά αυτό της διακυβέρνησης Χριστόφια».

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι στρέφεται πλέον η προσοχή στη διεξαγωγή έρευνας για τον Συνεργατισμό, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «έρευνες είναι καλό να γίνουν, αλλά ακόμα καλύτερο θα ήταν να σταματήσουμε να κάνουμε λάθη για να μη χρειάζονται νεκροψίες. Πολύ καλύτερο να είχαμε πάρει τις σωστές αποφάσεις πριν πέντε χρόνια».

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιχειρούν νόθευση του ΓεΣΥ ΔΗΚΟ - ΕΔΕΚ

Πολίτης News, 02:55 (τελευταία ενημέρωση 02:55)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κομμάτια ο ενδιάμεσος: Δεν τα βρίσκουν για ευρωεκλογές

Πολίτης News, 02:45 (τελευταία ενημέρωση 02:45)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠτΔ: Δεν θα παρουσιάσω στο λαό μη λειτουργική λύση

Πολίτης News, 19.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή