Ποιους τρόμαξε η υποψηφιότητα του Στέλιου;

ΑΠΟΨΗ /ΣΦΑΙΡΙΚΑ

Ο κ.Χατζηιωάννου είναι μια προσωπικότητα που διαπρέπει στο εξωτερικό,οπότε στην Κύπρο όχι μόνο δεν περνά απαρατήρητη αλλά προκαλεί έως και θαυμασμό

Από τη στιγμή που κυκλοφόρησε ως είδηση έως και τη στιγμή που διαψεύστηκε δεν πέρασαν πάνω από 3 ώρες. Και όμως σε αυτό το διάστημα κάποιοι είδαν τον κόσμο να χάνεται κάτω από τα πόδια τους. Αναφέρομαι στην πληροφορία ότι ο γνωστός Κύπριος επιχειρηματίας Στέλιος Χατζηιωάννου κατέρχεται ως υποψήφιος του ΑΚΕΛ για την προεδρία της Δημοκρατίας στις εκλογές του 2018.

Σε κατάσταση αμόκ κάποιοι σύμβουλοι και επιτελάρχες στο Προεδρικό έσπασαν τα τηλέφωνα για να μάθουν λεπτομέρειες, οι διάδρομοι στα γραφεία του ΔΗΚΟ παρουσίαζαν ανήσυχη κινητικότητα, ενώ κάποιοι φίλοι από το ΑΚΕΛ εξέφραζαν σοκ και δέος για το πώς ο Άντρος κατάφερε να κάνει τέτοια τρομερή υπέρβαση.

Η ανησυχία των παραδοσιακών υποψηφίων υπήρξε απολύτως δικαιολογημένη, αφού από μια πρώτη ματιά στα social media μπορούσε κανείς να αντιληφθεί ότι το ενδιαφέρον ήταν πηγαίο και η έκπληξη από το άκουσμα του ονόματος γνήσια.


Γιατί άραγε;

Ο Στέλιος Χατζηιωάννου είναι μια προσωπικότητα που διαπρέπει στο εξωτερικό, οπότε στην Κύπρο όχι μόνο δεν περνά απαρατήρητη αλλά προκαλεί έως και θαυμασμό. Δεν είναι τυχαία εξάλλου η εκτίμηση ενός Κύπριου πολιτικού όταν κόπασε σε λίγες ώρες η φιλολογία περί της υποψηφιότητάς του: «Ο Στέλιος αν ενδιαφερόταν δεν χρειαζόταν καν το ΑΚΕΛ. Θα ήταν μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα ενός γύρου και θα σάρωνε όλο το πολιτικό σύστημα της Κύπρου».

Ο κ. Χατζηιωάννου μέσα σε ελάχιστες ώρες ξεκαθάρισε ότι δεν τον ενδιαφέρει η πολιτική, ωστόσο είναι χρήσιμο να διερευνήσει κανείς την τρομερή υποδοχή υπό μορφή θετικών σχολίων στο facebook και το twitter της οποίας έτυχε η δήθεν υποψηφιότητά του. Μιλούμε για υποδοχή όχι των γνωστών κουτσομπόληδων οι οποίοι είναι κυνηγοί ειδήσεων για τους rich and famous, αλλά για πλειάδα πολιτικοποιημένων και σοβαρών χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Το ερώτημα λοιπόν τίθεται εύλογα: Μήπως η εικόνα του εν λόγω επιχειρηματία παραπέμπει στο προφίλ του ιδεατού υποψηφίου για τις προεδρικές που θα ήταν διατεθειμένος να στηρίξει ο κάθε Κύπριος;

Είναι νέος, μορφωμένος και καλός τεχνοκράτης. Είναι πολίτης του κόσμου και κατ' επέκταση ένας εξωστρεφής Έλληνας Κύπριος.
Έχει καταφέρει να κτίσει παγκόσμιες επιχειρήσεις σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον, επενδύοντας δημιουργικά στην καινοτομία.
Αγαπά τη χώρα του και αγωνίζεται για την επανένωσή της, με τα δικοινοτικά βραβεία να αποτελούν τη ναυαρχίδα της παρέμβασής του.

 

Οι παρόντες

Κοιτάζοντας τους υποψηφίους που περιφέρονται παραδοσιακά και διαχρονικά στην Κύπρο, σε σύγκριση με τον κ. Χατζηιωάννου, είναι φυσιολογικό ο μέσος Κύπριος να παθαίνει κατάθλιψη. Ποιοι θέλουν να μας κυβερνούν;

Κατά κανόνα κάτι παλληκάρια που θεωρούν την προεδρία επιχείρηση και τους πολίτες ανόητους πελάτες στους οποίους μπορούν να πωλούν φύκια για μεταξωτές κορδέλες.
Κάτι φυντάνια που δεν έχουν κάνει τίποτε στη ζωή τους αλλά νομίζουν ότι έχουν γεννηθεί χαρισματικοί και γι' αυτό προορίζονται να κυβερνούν αυτόν τον τόπο ελέω Θεού.
Κάτι παλληκάρια που νομίζουν ότι τους χρωστάμε επειδή απέκτησαν εμπειρία περιφερόμενοι στα στενοσόκακα της πολιτικής ζωής αυτού του τόπου.
Κάτι απαίδευτοι και αγράμματοι οι οποίοι θέλουν «να μας σάζουν» και όχι να μας υπηρετούν, θεωρώντας ότι ακόμα ζούμε στην εποχή των κοτζαμπάσηδων επί Τουρκοκρατίας.
Κάτι περίεργοι τύποι που θεωρούν ότι η εξουσία που τους δίνουμε δεν είναι μέσο άσκησης πολιτικής, αλλά λάφυρο το οποίο μετά τη νίκη σηκώνουν ψηλά και κραυγάζουν «νενικήκαμεν» όπως ο Κόναν ο Βάρβαρος.


Ας μην μιλήσουμε για την ανόητη επίδειξη πλούτου, για ύποπτες δοσοληψίες, για περίεργες σχέσεις με τον υπόκοσμο και για τον άκρατο νεποτισμό που αποτελεί την κουλτούρα των πλείστων πολιτικών στην Κύπρο.

 

Οι δημοσκοπήσεις


Η εμπειρική παρατήρηση των αντιδράσεων των Κυπρίων στη φερόμενη υποψηφιότητα Χατζηιωάννου, διασταυρώνεται και από τις δημοσκοπήσεις. Οι μισοί Κύπριοι, όταν ερωτώνται, απαξιούν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης σε κάποιον από τους παραδοσιακούς υποψήφιους για τις προεδρικές. Στο ερώτημα ποιος είναι ο πιο ικανός η πλειοψηφούσα απάντηση συνήθως είναι: «Κανένας από τους πιο πάνω». Στο ερώτημα ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο η αρνητική ψήφος είναι σαφώς υψηλότερη από τη θετική. Είναι εξάλλου γνωστό μέσα από εκατοντάδες δημοσκοπήσεις που πραγματοποιούνται, ότι στην Κύπρο ψηφίζουμε κατά κανόνα «το μη χείρον». Όχι τον καλύτερο αλλά σχεδόν πάντοτε αυτόν που θεωρούμε τον λιγότερο κακό.

Εν κατακλείδι δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν ο κύριος Χατζηιωάννου ενδιαφερόταν για την πολιτική και αν εκλεγόταν, θα ήταν καλός Πρόεδρος. Μπορούσε να ήταν εκτός τόπου και χρόνου αφού υπάρχει και μια ακόμα σταθερά την οποία πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψη. Ότι εκλέγουμε συνήθως τους πολιτικούς που μας αξίζουν. Δεν είμαι δε καθόλου σίγουρος αν ο κ. Χατζηιωάννου μας αξίζει, αφού ουδείς γνωρίζει αν θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις ανάγκες διαχείρισης ενός γουμά, κατά πώς λέει και ο Περδίκης. Αυτό που είναι σίγουρο πάντως είναι ότι μια σοβαρή μερίδα μορφωμένων και προβληματισμένων Κυπρίων ψηφοφόρων πλέον αναζητά πολιτικούς διαφορετικού διαμετρήματος από αυτούς που έχουμε σήμερα. Όλοι αυτοί βέβαια που καταγράφονται σε δημοσκοπήσεις ή τοποθετούνται δημόσια στα social media θα άξιζε τον κόπο να μετουσιώσουν τα λόγια σε πολιτική πράξη. Το έκανε ο Μακρόν -που μπορεί να μην ήταν και η καλύτερη περίπτωση- στη Γαλλία και κατάφερε να διαλύσει τα δύο παραδοσιακά κόμματα της Δεξιάς και των Σοσιαλδημοκρατών. Τα κόμματα στην Κύπρο είναι γίγαντες με ξύλινα πόδια, διότι έχασαν δικαίως την εκτίμηση των πολιτών. Αυτές οι ομάδες των πολιτών, αν πραγματικά το θελήσουν, μπορούν να υπερβούν το κατεστημένο το οποίο θεωρεί δεδομένο ότι και τον Φεβρουάριο του 2018 θα εξακολουθήσει να μας κυβερνά.


Επιστροφή
στην αρχή