Ποιος θα προστατεύσει τον αξιοπρεπή Κύπριο;

ΑΠΟΨΗ /ΣΦΑΙΡΙΚΑ
Αν οι πολιτικάντηδες την ερχόμενη Παρασκευή βγουν ξανά πάνω στα έδρανα της Βουλής για να πανηγυρίσουν θα χρειαστούμε επιτροπή παθολογοανατόμων

Περπατούσα προς την ATM της Συνεργατικής στη λεωφόρο, όταν σαν σίφουνας με προσπέρασε ένας καλός συμπολίτης μας. Στήθηκε μπροστά από το μηχάνημα και σε δύο δόσεις, όπως μου εξήγησε μετά, πήρε τα τελευταία 600 ευρώ που είχε μέσα ο λογαριασμός. Γιατί τα πήρε; Διότι όπως μου εξήγησε, «δεν θα μας τα φάνε ξανά οι πολιτικάντηδες και οι κλέφτες όπως το 2013».

 Σκεφτείτε τώρα τι έγινε τη βδομάδα που πέρασε σε διάφορα υποκαταστήματα τραπεζών, μετά τα δεκάδες ανεύθυνα δημοσιεύματα των ΜΜΕ, τις ανόητες δηλώσεις των πολιτικών αυτής της χώρας, τις ερασιτεχνικές κινήσεις των τεχνοκρατών των τραπεζών και των θεσμών, αλλά και την παντελή ανευθυνότητα που επιδεικνύει αυτή η κυβέρνηση εδώ και μήνες.

 Για να κατανοήσουμε όλοι γιατί η ανοησία σε αυτή τη χώρα πάει σύννεφο, ενώ ο λαϊκισμός και κυρίως η υποκρισία είναι καθημερινή μας πρακτική, σκεφτείτε μόνον αυτό. Πριν καν ξεκαθαρίσει η κατάσταση στον Συνεργατισμό και ολοκληρωθεί η συμφωνία πώλησης του στην Ελληνική, δηλαδή πριν διασφαλιστούν τα 10 δισ. εκατ. των Κυπρίων καταθετών του, πριν καν διασφαλιστεί ότι την εκκαθάριση του Συνεργατισμού δεν θα οδηγήσει σε εκκαθάριση και όλων των υπόλοιπων κυπριακών τραπεζών, δηλαδή πριν διασφαλιστεί ότι δεν θα μπούμε σε νέο, χειρότερο μνημόνιο από αυτό του 2013, οι πολιτικάντηδες, διαγκωνιζόμενοι με τον γενικό εισαγγελέα για την πρωτιά, έσπευσαν να διορίσουν ερευνητική επιτροπή. Όλοι δήθεν θέλουν να πάρουν τα κεφάλια των υπευθύνων. Αυτή η κίνηση από μόνη της έκανε ακόμα χειρότερα τα πράγματα, στέλνοντας το μήνυμα ότι όλα καταρρέουν, προσδίδοντας στο οικονομικό πεδίο της χώρας ακόμα μεγαλύτερη ρευστότητα. Τι θα μπορούσε, άραγε, να πετύχει άλλωστε αυτή η επιτροπή αν το πολιτικό προσωπικό της χώρας δεν αρθεί στο ύψος του; Αν οι πολιτικάντηδες την ερχόμενη Παρασκευή βγουν ξανά πάνω στα έδρανα της Βουλής για να πανηγυρίσουν, τότε η διερευνητική επιτροπή που διορίστηκε, μάλλον θα είναι αναρμόδια να ερευνήσει οτιδήποτε. Εν τοιαύτη περιπτώσει θα χρειαστούμε επιτροπή παθολογοανατόμων για τη νενομισμένη νεκροψία.

Οι ευθύνες

 Ούτως ή άλλως οι ευθύνες για τον Συνεργατισμό είναι εκεί, τις γνωρίζει ο καθένας από μας, χωρίς καν να είναι ειδικός.

Τις γνωρίζει η πλειοψηφία. Δηλαδή ο κάθε σωστός πολίτης αυτής της χώρας ο οποίος δίνει καθημερινά τη μάχη της επιβίωσης με αξιοπρέπεια. Είναι αυτός που προσπαθεί να είναι καλός στη δουλειά του, είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα. Είναι αυτός που προσπαθεί με στερήσεις να σπουδάσει τα παιδιά του. Είναι αυτός που υπολογίζοντας σωστά τα εισοδήματά του δεν έκτισε επαύλεις και πισίνες με ανεμοδάνεια. Είναι αυτός που με ψευδείς παραστάσεις δεν δανείστηκε για να κυκλοφορεί με αυτοκίνητο πολυτελείας. Είναι αυτός που ακόμα κι όταν έχασε τη δουλειά του, ξεσκίστηκε να βρει εργασία και δεν αρκέστηκε στο ΕΕΕ και σε μία δεύτερη, μερικής απασχόλησης, δουλειά για να τα παίρνει μαύρα. Είναι αυτός που στερήθηκε τις διακοπές του για να πληρώσει τα χρέη του. Είναι αυτός που όταν είχε κάποια περισσεύματα τα έκανε κατάθεση, γιατί από μικρός έμαθε ότι φασούλι –φασούλι γεμίζει το σακούλι και του τα κούρεψαν.

 Αυτοί είναι οι νούσιμοι Κυπραίοι, οι νοικοκυραίοι, οι αξιοπρεπείς Κυπραίοι, οι οποίοι αποτελούν τη σιωπηλή πλειοψηφία αυτής της χώρας. Τους οποίους δεν κοιτάζει κανείς. Με τους οποίους δεν ασχολείται κανείς. Τους οποίους φτύνουν όλοι αυτοί οι πολιτικάντηδες της χώρας. Αν παρακολουθήσει κανείς τις δηλώσεις και τις ενέργειες των περισσότερων πολιτικών μας ηγετών, θα διαπιστώσει ότι αναλώνουν τον χρόνο τους και εξαντλούν την ευαισθησία τους για διάφορους ανόητους φωνακλάδες συμπατριώτες μας οι οποίοι ωρύονται ότι θα χάσουν την έπαυλή τους, για την οποία δεν πλήρωσαν ούτε δόση ή ότι έχασαν τα ομόλογα και τα αξιόγραφά τους διότι έκριναν ότι οι τράπεζες είναι μπούκικα. Θα διαπιστώσει ότι οι πολιτικοί μας ασχολούνται με το πώς θα διασώσουν κάποιους μεγαλοκαρχαρίες που δανείστηκαν εύκολα, επένδυσαν ανόητα, κέρδισαν ασύστολα, τα κατέθεσαν με ασφάλεια στην Ελβετία και σήμερα θέλουν εμάς τους αφελείς που δεν αντιδρούμε να τους δώσουμε και άλλα για να κάνουν ακόμα μία αρπαχτή.   

Η έρευνα

Ο Συνεργατισμός εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, είναι χρεοκοπημένος. Ξεκίνησε ως μία αγνή κίνηση για να σώσει τους φτωχούς από τους τοκογλύφους στις αρχές του 20ού αιώνα και κατάντησε έρμαιο κομμάτων, επιτροπάτων, συγγενών και φίλων. Ξεκίνησε με βασική αρχή την αλληλοβοήθεια και κατάντησε άναρχος και φέουδο κυρίως κάποιων παραγόντων του ΑΚΕΛ, αλλά και του ΔΗΚΟ που παρίσταναν τους καμπόσους με τα λεφτά των άλλων. Με την ένταξή μας στην Ευρώπη και τους συνεχείς ελέγχους του τραπεζικού συστήματος αποδείχθηκε –όπως και των υπολοίπων τραπεζών- η ένδειά του.

 

  • Το 2013 βρήκε τον Συνεργατισμό κατεστραμμένο, με αποτέλεσμα στο πλαίσιο του μνημονίου να χρηματοδοτηθεί με 1,7 δισ. για να μπορέσει να συνεχίσει. Αν δεν γινόταν αυτό, θα έπρεπε να έχει την τύχη της αμαρτωλής Λαϊκής. Αλλά τότε, πού θα μπορούσαν να σταθούν κάποιοι της σημερινής αντιπολίτευσης που χωρίζουν τον Συνεργατισμό σε Προ Χριστού και Μετά Χριστόν; Για καλή τους τύχη δεν έγινε αυτό, διότι «η κακή» τρόικα έλαβε υπόψη την πλατιά λαϊκή βάση των πελατών του, οπότε δεν θέλησε να πλήξει το μέσο κυπριακό νοικοκυριό, δίνοντάς του μία ευκαιρία να μπει σε τάξη.
  • Πώς μπορούσε όμως να μπει σε τάξη όταν η Βουλή διά του λαϊκισμού της ψήφισε όλα εκείνα τα νομοσχέδια περί αφερεγγυότας με βάση τα οποία δεν μπορούσε κανένας να κάνει κάτι, τουλάχιστον εναντίον όλων αυτών των στρατηγικά κακοπληρωτών; Αντιλαμβανόμαστε ότι σε όλες τις τράπεζες υπάρχουν συμπατριώτες μας που δυσκολεύονται να πληρώσουν διότι είναι άνεργοι. Όμως υπάρχουν και χιλιάδες οι οποίοι κρύφτηκαν πίσω από τον νόμο της Βουλής. Οπότε, ποιο διεθνές ταμείο θα αγόραζε κακά δάνεια αν γνώριζε ότι θα είχε ελάχιστες δυνατότητες να βγάλει τα λεφτά του, πολύ περισσότερο να κάνει και κέρδη;
  • Η κυβέρνηση φέρει επίσης σοβαρές ευθύνες για τον Συνεργατισμό. Κατ' αρχάς όφειλε να δώσει τη διαχείρισή του σε τρίτους ανεξάρτητους και όχι σε άτομα τα οποία θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως προσωπικοί διορισμοί, όπως π.χ. του υπουργού Οικονομικών. Σοβαρή ευθύνη ωστόσο για την κατάντια του Συνεργατισμού σήμερα φέρει και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος, ενώ είχε πάρει τα μηνύματα από της εκθέσεις της ECB από τα μέσα τουλάχιστον του 2017, άφησε τις δύσκολες αποφάσεις για μετά τις εκλογές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα άσκοπες εκροές κεφαλαίων και κακή ψυχολογία. Σήμερα όλοι πλέον πρέπει να γνωρίζουν ότι αν δεν ψηφιστούν τα σχετικά νομοσχέδια δεν κινδυνεύει μόνο ο Συνεργατισμός, αλλά όλες οι τράπεζες και εν γένει η κυπριακή οικονομία.
  • Ευθύνες για τον Συνεργατισμό φέρουν βέβαια και η Κεντρική Τράπεζα αλλά και ο γενικός ελεγκτής. Η Κεντρική Τράπεζα ως ο αρμόδιος επόπτης υπήρξε ανύπαρκτη, με τον κ. Γιάγκου να εμφανίζεται προχθές στη Βουλή περίπου ως Μπιν Λάντεν και να προειδοποιεί με μηνύματα τα οποία θα έπρεπε παρασκηνιακά να είχαν ήδη σταλεί, αλλά κυρίως να είχαν εμπεδωθεί από τους αρμοδίους. Η Κεντρική είχε και έχει το δικαίωμα να εκπαραθυρώσει ακόμα και τον πιο ισχυρό τραπεζίτη αν δεν κάνει καλά τη δουλειά του. Οπότε, τι στ' αλήθεια κάνει τα τελευταία χρόνια η αρμόδια κ. Γιωρκάτζη; Ξαπλώνει αμέριμνα στον καναπέ της; Ευθύνες φέρει και ο αναρμόδιος για το θέμα γενικός ελεγκτής, ο οποίος τα τελευταία χρόνια εξέδιδε κατσιαρίζοντας ντιρεκτίβες κατά πόσον ο Συνεργατισμός θα έμπαινε στο Χρηματιστήριο ή όχι και ζητούσε να κάνει ελέγχους που δεν του αναλογούσαν, ρίχνοντας γενικά νερό στον μύλο του λαϊκισμού της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής με θέματα που ο ίδιος ως πολιτικός μηχανικός, ούτε κατέχει, ούτε έχει αρμοδιότητα.  

  Τι ζητούμε;

 Με βάση τα πιο πάνω, ο μέσος λογικός άνθρωπος αυτής της χώρας ζητά αυτό το γελοίο σκηνικό μίας νέας επαπειλούμενης οικονομικής καταστροφής να τελειώσει την ερχόμενη Παρασκευή στη Βουλή. Γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν τέλειες ή ακόμα δίκαιες αποφάσεις. Υπάρχουν μόνο ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες αποφάσεις. Ζητούμε πολιτικούς στο εξής οι οποίοι θα σκέφτονται και θα ενεργούν προς το καλώς νοούμενο συμφέρον της πλειοψηφίας των αξιοπρεπών Κυπρίων πολιτών. Όχι των κομμάτων τους, όχι των βαστάζων τους, όχι των συμπεθέρων τους, όχι του κάθε λεχρίτη τζογαδόρου που κτίζει με ξένα χρήματα, που επενδύει στην άμμο, που κλέβει εκ του ασφαλούς και στη συνέχεια ζητά και τα ρέστα διότι έμαθε να φωνάζει και να εισακούεται από τον κάθε παλιαβιάρη που παριστάνει τον πολιτικό και τον προύχοντα με το αζημίωτο.

Ζητούμε παθητικά το αυτονόητο, γιατί εν κατακλείδι φταίμε κι εμείς. Διότι όλοι αυτοί που σήμερα δικαίως και σιωπηλά διαμαρτύρονται όφειλαν και έπρεπε να είχαν ήδη μάθει. Αλλά ας μάθουμε κάτι από αυτή τη νέα ταλαιπωρία, πέντε μόλις χρόνια μετά τον κυκλώνα που παρέσυρε τα πάντα στο διάβα του το 2013. Αυτή η κυβέρνηση ήδη έχει αποτύχει. Αυτή η Βουλή έχει ήδη εξευτελιστεί. Κυρίες και Κύριοι, επιτέλους πρέπει να μάθουμε να ψηφίζουμε. 

 

 

  

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Από τις μεγάλες αγάπες γεννιούνται τα μεγάλα μίση

ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ, 19.11.2018

ΑΠΟΨΗ

Θα μας πείσει άραγε η διοίκηση της cyta;

ΜΙΡΑΝΤΑ ΛΥΣΑΝΔΡΟΥ, 19.11.2018

ΑΠΟΨΗ

Στέκεσαι μακριά και φωνάζεις: «κλείστε τα οδοφράγματα»

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ, 19.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή