Ποιος θα απαντήσει στην ερώτηση;

ΑΠΟΨΗ /ΣΦΑΙΡΙΚΑ

Σε αυτή τη χώρα συμβαίνει κάτι παράδοξο, μάλλον μια αντίστροφη υπερβολή, σε ότι αφορά την απόδοση Δικαιοσύνης: Οι νόμοι είναι ίδιοι για όλους;

Του Διονύση Διονυσίου

 

Σε αυτή τη χώρα συμβαίνει κάτι παράδοξο, μάλλον μια αντίστροφη υπερβολή,  σε ότι αφορά την απόδοση Δικαιοσύνης: Όσο μικρότερο είναι το έγκλημα, τόσο αυστηρότερα εφαρμόζουν το νόμο η αστυνομία και τα δικαστήρια μας.

Μια αλλοδαπή προφανώς γιατί λιμοκτονούσε μπήκε από το ανοικτό παράθυρο ενός σπιτιού και έκλεψε ένα κομμάτι χάμ και λίγα μακαρόνια για να ταΐσει το πεντάχρονο παιδί της. Δικαιολογημένα ο ιδιοκτήτης του σπιτιού διαμαρτυρήθηκε και κατήγγειλε το θέμα στην αστυνομία. Μάλλον είμαι σίγουρος ότι ο συγκεκριμένος Κύπριος, όταν του έκλεψαν τα λεφτά στα χρηματιστήριο ή όταν του κούρεψαν κάποιοι τις καταθέσεις δεν διαμαρτυρήθηκε τόσο. Ποιον εξάλλου θα κατήγγειλε και σε ποιον;  ‘Έτσι η επώνυμη αλλοδαπή δικαιολογημένα οδηγήθηκε στο δικαστήριο, δικαιολογημένα τέθηκε από το δικαστή Ρασπόπουλο υπό διήμερη κράτηση, ενώ και το παιδί δικαιολογημένα στάλθηκε  σε παιδική στέγη. Τουλάχιστον εκεί κάτι θα του έδιναν να φάει.

Παρόμοια αντιμετώπιση είχε επίσης προ μηνών αλλοδαπός ο οποίος έκλεψε κι αυτός ένα χαλούμι από κατάστημα, ενώ οι φυλακές μας είναι γεμάτες από Κύπριους πολίτες που χρωστάνε είτε στο φόρο μικρά ποσά ή γιατί δεν μπόρεσαν να εξοφλήσουν χρέη.

Την ίδια στιγμή βέβαια δεν υπηρετούν ούτε μέρα κράτηση άτομα με κουστουμαρισμένους δικηγόρους που οδήγησαν τράπεζες και την οικονομία στην καταστροφή. Επίσης με αποφάσεις της Νομικής Υπηρεσίας χαρίζονται σε γνωστούς και καταξιωμένους συμπολίτες μας εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που οφείλουν στο ΦΠΑ.

Σε αυτή τη χώρα μάλλον οι νόμοι είναι όπως τα λουκάνικα (δεν ξέρει κανένας από τι έχουν κατασκευασθεί) σε ότι αφορά παράνομες κατασκευές, χαριστικές χαλαρώσεις, λαμογιές πολιτικών και επιχειρηματικών.

Το Κράτος Δικαίου στην Κύπρου υπάρχει και επιβεβαιώνεται από κάτι ευαίσθητους δικαστές, οι οποίοι δικαιολογημένα πάντοτε βάζουν φυλακή για ένα χαμ και για ένα κομμάτι χαλούμι πεινασμένους μετανάστες.

Εν ολίγοις, ευτυχώς που υπάρχουν έστω αυτοί οι ευαίσθητοι δικαστές και οι αστυνομικοί μας για να μας επιτρέπουν τουλάχιστον να λέμε ότι έχουμε κράτος, ότι έχουμε νόμους και ότι όποιοι τους παραβιάζουν τιμωρούνται.

Ευτυχώς!

Τώρα για τα υπόλοιπα ερωτήματα μάλλον οι απαντήσεις είναι περιττές. Γιατί για παράδειγμα ένας συνάνθρωπος μας κλέβει ένα κομμάτι χάμ για να ταΐσει το πεινασμένο παιδί του; Γιατί κάποιος μπαίνει σε ένα σουπερμάρκετ και κλέβει ένα χαλούμι γιατί πεινά; Είναι εκ φύσεως κλέφτης, παλιάνθρωπος ή διεστραμμένος; 

Οι νόμοι σε μια ευνομούμενη Πολιτεία είναι ίδιοι για όλους. Ο Νόμος βέβαια έχει ένα «ελάττωμα». Για να εφαρμοστεί πρέπει να έχει ενώπιον του κάποιον που τον παραβιάζει. Η Αστυνομία μας η Νομική Υπηρεσία μας μέχρι  στιγμής έχουν απόλυτη επιτυχία να φέρνουν ενώπιον του κλέφτες χαμ και χαλουμιών. Οι υπόλοιποι που τους παραβιάζουν βρίσκονται πίσω από ένα ισχυρότατο τείχος το οποίο είναι απροσπέλαστο.

Έτσι ο κάθε καημένος δικαστής και αστυνομικός κάνουν τη δουλειά τους και φυλακίζουν όσους μπορέσουν να βρουν. Μένει στο κράτος και σε όλους εμάς τους πολίτες να δώσουμε κάποιες πιο ουσιαστικές απαντήσεις. Αν βέβαια μας απασχολεί το θέμα.    

 


Επιστροφή
στην αρχή