Ποιος μπορεί να κάνει την Barcelona μικρή ομάδα;

ΑΠΟΨΗ /ΣΦΑΙΡΙΚΑ
Η Barcelona εξέθρεψε το αίτημα για ανεξαρτησία της Καταλωνίας, αλλά ίσως αποδειχθεί το πρώτο της θύμα! (Άρθρο του Διονύση Διονυσίου)

Ο Λιονέλ Μέσι και ο Αντρές Ινιέστα έχουν κερδίσει με τον Μπαρτσελόνα τα τελευταία χρόνια 29 τρόπαια, τοπικά και παγκόσμια. Καθόλου τυχαίο επίτευγμα, αφού η ομάδα αυτή θεωρείται από πολλούς ως η καλύτερη ομάδα που γέννησε ποτέ ο πλανήτης. Την ίδια στιγμή ανακοινώθηκε ότι τα έσοδα της ομάδας αυτής για το 2016-17 ανήλθαν στα 700 εκατ., ενώ η αξία των παικτών που διαθέτει στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο αυτή τη στιγμή πλησιάζει τα 800 εκατ. ευρώ. Το να είσαι μέλος αυτής της ομάδας βέβαια έχει και τα τυχερά του. Ο αμυντικός Ζεράρ Πικέ κυκλοφορεί με την εκπάγλου ωραιότητας και διεθνούς φήμης τραγουδίστρια Σακίρα, ενώ και ο κοντούλης Μέσι με μια δίμετρη, την Αντονέλα Ροκούζο.

Ποιος μπορεί να κάνει αυτή την τεράστια ποδοσφαιρική ομάδα, που όλοι τη χαιρόμαστε, ομαδούλα της γειτονιάς;

Κρίνοντας από το σημερινό δημοψήφισμα στην Καταλωνία, θα έλεγα οι ίδιοι οι Καταλανοί, οι οπαδοί της δηλαδή, οι οποίοι κατακλύζουν κάθε Κυριακή το «Καμπ Νου» να τη χειροκροτήσουν.

 

 

Η απόσχιση

Το θέμα της απόσχισης της Καταλωνίας είναι ιστορικό θέμα και πάει πολύ πίσω, στα τέλη του 15ου αιώνα, όταν ενώνονται τα στέμματα της Καταλωνίας και της Αραγωνίας και δημιουργείται η Ισπανία. Η πρωτεύουσα του νέου κράτους μεταφέρεται στη Μαδρίτη για να οργανωθεί καλύτερα η «Επανάκτηση» (Reconquista) των νοτίων εδαφών από τους Άραβες. Η Καταλωνία, που ήταν μέχρι τότε μια Βενετία της Δύσης με εξαιρετικές εμπορικές σχέσεις ακόμα και με το μεσαιωνικό Βασίλειο της Κύπρου, μετατρέπεται σε μία απλή επαρχία του νέου κράτους. Οι Καταλανοί βέβαια δεν ένιωσαν ποτέ Ισπανοί, όπως λένε, και έκτοτε ζητούν και διεκδικούν την ανεξαρτησία τους, παρότι στην πορεία του χρόνου έχουν αποκτήσει ευρύτατη αυτονομία από τη Μαδρίτη.

Όχημα της ανεξαρτησίας της περιοχής, η οποία έχει πληθυσμό γύρω στα 7,5 εκατομμύρια, είναι η ομάδα της Μπαρτσελόνα.

Όταν έγινε η πρώτη αναγγελία από τα μεγάφωνα του «Καμπ Νου» το 1976 στα καταλανικά (η τοπική γλώσσα που μιλά το 84% των κατοίκων της περιοχής) για ένα παιδάκι που το είχαν χάσει οι γονείς τους, το γήπεδο πανηγύρισε σαν να κατακτούσε η ομάδα τίτλο. Ο σύλλογος ανταποκρινόταν στον κοινωνικό του ρόλο, ως φορέας των ιδανικών της τοπικής κοινωνίας. Από τότε αρχίζει και η εμπορευματοποίηση αυτής της διαφορετικότητας. Ως γνωστόν, επί δικτατορίας Φράνκο απαγορεύτηκαν όλες τις τοπικές γλώσσες διά της επιβολής των ισπανικών. Σε μια κοινωνία που βίωνε τη γλωσσική καταπίεση και την προσπάθεια εξάλειψης της διαφορετικότητάς της, ο σύλλογος έγινε το όχημα της διάσωσης του Καταλανισμού. Ο σύλλογος λοιπόν από τη δεκαετία του 1930 γίνεται το μοναδικό, λόγω δικτατορίας, μέρος μαζικής συνάθροισης των Καταλανών και πλέον χρίζεται όχημα έκφρασης της καταλανικής διαφορετικότητας. Ρόλο που ο ίδιος ο σύλλογος αγκάλιασε και προώθησε τουλάχιστον μέχρι προχθές. Όταν δηλαδή με ανακοίνωσή του ανέφερε ότι τηρεί ουδετερότητα σε σχέση με το σημερινό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής.

 

 

Οικονομία

Οι λόγοι του σημερινού δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία βέβαια δεν είναι μόνοι εθνικοί αλλά κυρίως οικονομικοί. Από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, η Καταλωνία αποτέλεσε το επίκεντρο της βιομηχανοποίησης της Ισπανίας. Κάτι που διατηρείται και μέχρι σήμερα, καθώς παραμένει ακόμα η περιοχή με την ισχυρότερη βιομηχανία στη χώρα. Οι Καταλανοί λοιπόν διαμαρτύρονται ότι πληρώνουν υπερβολικούς φόρους έναντι των άλλων φτωχότερων επαρχιών της Ισπανίας, θυμίζοντας εδώ στην Κύπρο και κάποιους που εναντιώνονται στην επανένωση της χώρας γιατί οι Τ/Κ είναι φτωχοί και θα τους πληρώνουμε. Στους κύκλους της Βαρκελώνης, μέχρι τουλάχιστον τη δεκαετία του 1980, αυτή η θέση εδραζόταν στην ιδέα της οπισθοδρόμησης της υπόλοιπης Ισπανίας έναντι του προοδευτισμού της Καταλωνίας, με τον μεγάλο «Άλλο» να είναι η Καστίλλη, δηλαδή η πρωτεύουσα Μαδρίτη και η κεντρική εξουσία, η οποία απομυζούσε οικονομικά την εύρωστη αυτή περιοχή. Βεβαίως το επιχείρημα αυτό σήμερα είναι πολύ λιγότερο πειστικό λόγω της ένταξης της Ισπανίας στην ΕΕ, της τεράστιας ανάπτυξης της κεντρικής Ισπανίας, αλλά και της περιοχής των Βάσκων. Το αίτημα επίσης του απομονωτισμού αποδυναμώνεται περαιτέρω λόγω και νέων λόγων που προκύπτουν:

  • Οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βαρκελώνη έστειλαν το μήνυμα –το οποίο αποτυπώνεται και στις σημερινές δημοσκοπήσεις- ότι οι ασύμμετρες απειλές αντιμετωπίζονται καλύτερα εντός μιας μεγάλης Ισπανίας παρά μιας μικρής και ανεξάρτητης Καταλωνίας.
  • Η Μαδρίτη θεωρεί την απόσχιση παράνομη, αλλά προειδοποιεί ότι ακόμα και αν οι Καταλανοί φύγουν, τότε θα πρέπει να επωμιστούν το μερίδιο που τους αναλογεί από το δημόσιο χρέος της χώρας. Το δημόσιο χρέος της Ισπανίας αυξήθηκε τον Ιούνιο κατά 18,5 δισ. ευρώ, φθάνοντας συνολικά στα 1107 τρισ. ευρώ και είναι το υψηλότερο στην ιστορία της χώρας.
  • Τέλος, η ΕΕ και η Κομισίον έχουν ξεκαθαρίσει ότι η απόσχιση των Καταλανών θα σημαίνει αυτόματα και την έξοδό τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς δυνατότητα υποβολής αίτησής τους να ξαναμπούν. Ούτως ή άλλως, και αυτό να μην διευκρινιζόταν, η Ισπανία διά του βέτο της ουδέποτε θα αποδεχόταν κάτι τέτοιο.

 

 

 

 

Το σοβαρότερο επιχείρημα

Για τον μέσο Καταλανό, το σοβαρότερο επιχείρημα σήμερα σε ό,τι αφορά την ψήφο του υπέρ η κατά της απόσχισης ίσως αποδειχθεί ο προβληματισμός για την τύχη του τεράστιου συλλόγου που ονομάζεται Barcelona. Αν η Καταλωνία γίνει ανεξάρτητη χώρα, ποια θα είναι η τύχη αυτής της ομάδας;

  • Ο πρόεδρος της ομάδας Τζουζέπ Μαρία Μπαρτομέου πρόσφατα δήλωσε στο «El Periódico de Catalunya» ότι θα ήθελε η ομάδα να παραμείνει στο ισπανικό πρωτάθλημα (La Liga).
  • Ο ίδιος ο Ισπανός πρόεδρος της La Liga (LFP) έσπευσε να διαφωνήσει: «Εάν η Καταλωνία αποσχιστεί, η Μπαρτσελόνα και οι υπόλοιπες ομάδες θα φύγουν από την ισπανική λίγκα και θα πρέπει να γραφτούν στο πρωτάθλημα της χώρας που θα δημιουργηθεί.»

 

Εν ολίγοις, σε περίπτωση ανεξαρτησίας, ο Μέσι και η παρέα του κινδυνεύουν να αγωνίζονται  στο αγροτικό. Υπάρχει ο κίνδυνος η ομάδα να καταστεί  σταδιακά ομαδούλα, έχοντας ως αντίπαλους τις Εσπανιόλ, Κορνεγιά, Πρατ, Φιγκέρες, Γέιδα, Σαμπαντέλ, Τζιρόνα, Μπανταλόνα κ.λπ. Επίσης τα  έσοδα της θα συρρικνωθούν. Αυτή τη στιγμή εισπράττει μόνο από τα εγχώρια τηλεοπτικά 160 εκατ. ευρώ ετησίως. Αυτά τα χρήματα, κυρίως τα παίρνει επειδή παίζει τα «Clasico» με τη Ρεάλ. Αποχωρώντας, δεν θα ισχύουν οι τηλεοπτικές και χορηγικές συμφωνίες της ανά τον κόσμο, θα πέσουν οι τιμές των εισιτηρίων και βεβαίως το «Καμπ Νου» μάλλον δεν θα γεμίζει φιλοξενώντας ομάδες όπως η Μπαταλόνα. Επιπλέον, παίκτες όπως ο Μέσι, ο Λουίς Σουάρες και ο Ινιέστα, δεν θα ξαναπαίξουν στο πρωτάθλημα της Καταλωνίας. Εκτός βέβαια κι αν μετακομίσει στο πρωτάθλημα της Γαλλίας, όπως έλεγαν κάποιοι Καταλανοί αυτονομιστές πριν τους κόψει τη φόρα η γαλλική κυβέρνηση που δεν θέλει τράβαλα με τη Μαδρίτη.  

Εν κατακλείδι, η Barcelona εξέθρεψε το αίτημα για ανεξαρτησία της Καταλωνίας, αλλά ίσως αποδειχθεί το πρώτο της θύμα!

 

Πηγές  1. Wikipedia

  1. www.gazzetta.gr

             3 Euronews

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Μια κλωστή... Της Θεανώς Καλαβανά

ΘΕΑΝΩ ΚΑΛΑΒΑΝΑ, 09:17 (τελευταία ενημέρωση 09:17)

ΑΠΟΨΗ

Το Brexit και o Αναστασιάδης ως μάντης κακών

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ, 18.11.2018

ΑΠΟΨΗ

Ο συντηρητισμός των καθηγητών

ΠΟΝΗΜΑ ΕΝΟΣ ΚΑΤΑΙΔΡΩΜΕΝΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ, 18.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή