Ποιοι εμπιστεύονται περισσότερο από μένα την Τουρκία;

ΑΠΟΨΗ /ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ
Στην πραγματικότητα όλα αυτά τα κόμματα δεν έχουν εναλλακτική πολιτική στο Κυπριακό, πέραν της παραμονής στο status quo …και βλέπουμε

Είναι ιλαροτραγικό και εξόχως κυπριακό το φαινόμενο. Όλα τα κόμματα του Ενδιάμεσου τα οποία τους τελευταίους μήνες στην κυριολεξία καθυβρίζουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για ενδοτισμό και ότι τα έχει δώσει όλα στην Τουρκία στο Κραν Μοντανά τις τελευταίες μέρες έχουν αλλάξει εντελώς ρητορική. Το ένα μετά το άλλο σπεύδουν να του αποδώσουν ευθύνες για το αδιέξοδο στο Κυπριακό ζητώντας του να αναλάβει πρωτοβουλίες.

Συμπερασματικά όλα τα κόμματα του Ενδιάμεσου εμφανίζονται να κινούνται σε πλαίσιο το οποίο δεν έχει ούτε συνέπεια ούτε λογική. Όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαπραγματεύεται τον κατηγορούν ότι ξεπουλά τη χώρα στους Τούρκους. Όταν τους ακούσει και σταματήσει να διαπραγματεύεται φορώντας και αυτός τη φουστανέλα τον κατηγορούν για στασιμότητα.

Το χειρότερο, όταν προκαλούνται να παραθέσουν τις θέσεις τους στο Κυπριακό καταφεύγουν σε σοφιστείες:

  • Να διεκδικήσουμε λύση με το σωστό περιεχόμενο, χωρίς να μας λένε ποιο είναι αυτό το περιεχόμενο
  • Να αναλάβουμε πρωτοβουλίες ώστε να γωνιάσουμε την Τουρκία και να την κάνουμε να δεχθεί το δίκαιο των αιτημάτων μας
  • Θα σας ανακοινώσουμε σύντομα νέα τακτική και στρατηγική στο Κυπριακό την οποία περιμένουμε να δούμε και να ακούσουμε εδώ και 40 χρόνια.

Στην πραγματικότητα όλα αυτά τα κόμματα δεν έχουν εναλλακτική πολιτική στο Κυπριακό, πέραν της παραμονής στο status quo …και βλέπουμε. Κι αυτό γιατί δεν τολμούν να ανακοινώσουν δημόσια αυτό που ξέρουμε όλοι. Ότι αντί λύσης Διζωνικής προτιμούν εκ των πραγμάτων το status quo έστω κιαν αυτό μας οδηγεί στη νομιμοποίηση των τετελεσμένων της Εισβολής.

Διότι περί αυτού πρόκειται: Όταν θεωρείς ότι η λύση Διζωνικής είναι λύση που θα επιτρέψει στην Τουρκία να διοικεί έμμεσα την Κύπρο όπως δήλωσε και ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενώπιον της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ τότε στην πράξη την αποκλείεις επιστρέφοντας στη ρήση του Τάσσου Παπαδόπουλου «ότι η λύση που διαπραγματευόμαστε θα καταστήσει τους Τ/κ αφέντες στο Βορρά και συνιδιοκτήτες στο Νότο».

Αν αυτή είναι η ανάλυση μας για την έκβαση της λύσης Διζωνικής και αν γι αυτό το λόγο κάθε φορά που φτάνουμε κοντά σε λύση το βάζουμε στα πόδια, τότε υπάρχουν τρεις εναλλακτικές λύσεις: Η «ηρωική», η «αφελής» και η «ακατονόμαστη».

  • Να προετοιμαστούμε για έναν πόλεμο τον οποίο βεβαίως πρέπει να κερδίσουμε, διαφορετικά θα χάσουμε ολόκληρη την Κύπρο. Κανένας δεν μιλά γι αυτή την επιλογή ακόμα και όσοι παριστάνουν καθημερινά τους υποψήφιους ήρωες της ελευθερίας.
  • Να ξεκινήσουμε εκστρατεία διπλωματική και πολιτική ούτως να φέρουμε την Τουρκία σε δύσκολη θέση ώστε να υποχωρήσει στο Κυπριακό. Αυτό κιαν είναι όνειρο θερινής νυκτός! Ειδικά από τη στιγμή που δεν πείθουμε διεθνώς –ούτε καν τον Αντόνιο Γκουτέρες- για τις προθέσεις μας. Για να ασκηθούν τέτοιες πιέσεις στην Τουρκία οφείλουμε να έχουμε θέσεις στο Κυπριακό και όχι να λέμε διεθνώς τι δεν θέλουμε. Τα τελευταία 15 χρόνια η διεθνής κοινότητα θεωρεί ότι η Ε/κ είναι συνυπεύθυνη αν όχι υπεύθυνη για το αδιέξοδο. Το 2004 καταψήφισε το σχέδιο λύσης του ΟΗΕ. Το 2010 αρνήθηκε να κλειδώσει τις συγκλίσεις στο Κυπριακό στην παρουσία του Μπα Κι Μουν στη Λευκωσία. Το 2017 στο Κραν Μοντανά αποδέκτηκε αδιέξοδο και έδειξε ότι ενδιαφέρεται περισσότερο για τις Προεδρικές εκλογές.
  • Υπάρχει και η λύση της συμφωνημένης διχοτόμησης βέβαια την οποία όλοι πιπιλούν στα γραφεία τους αλλά κανείς μέχρι στιγμής δεν βγήκε δημόσια να την κατονομάσει και κυρίως να την υποστηρίξει.

Η διχοτόμηση μπορεί να είναι μια εναλλακτική λύση, αλλά όλοι αυτοί οι πατριώτες θα πρέπει να μας εξηγήσουν και κάτι άλλο. Πώς δηλαδή η διχοτόμηση είναι πιο πατριωτική λύση από τη Διζωνική; Η Διζωνική έχει τα ρίσκα και τους κινδύνους της αλλά είναι μια λύση εντός της ΕΕ η οποία σταδιακά και εξελικτικά έχει σοβαρές πιθανότητες να λειτουργήσει. Είναι μια λύση που ανακατεύει την τράπουλα, ανατρέπει τα τουρκικά τετελεσμένα και πιέζει την Τουρκία. Σε σημείο που στο Κραν Μοντανά έπρεπε να συζητήσει, με πρόταση του γγ του ΟΗΕ, την κατάργηση των εγγυήσεων στην Κύπρο και τη σταδιακή αποχώρηση του τουρκικού στρατού κατοχής.  

Η διχοτόμηση με βάση την ισορροπία δυνάμεων απέναντι στην Τουρκία δεν είναι τίποτε άλλο παρά η πλήρης και ολοκληρωτική παραδοχή της ήττας του 1974. Θα θέλαμε λοιπόν να μας πουν όσοι αντιτίθενται στη Διζωνική με ποιο πατριωτικό αφήγημα θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν μια λύση Διχοτόμησης η οποίας διά της υπογραφής μας θα παραδώσει στην Τουρκία το 37% του εδάφους της Κύπρου;

Επειδή μάλλον κανένας δεν μπορεί να το πει, όλοι αυτοί αρκούνται στην λύση του status quo. Το οποίο αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς στην πράξη αποτελεί αποδοχή των τετελεσμένων της τουρκικής εισβολής από το 1974 κάτι που οι περισσότεροι Κύπριοι θεωρούν δεδομένο και κυρίως –κατά παράλογο τρόπο- ως μια ασφαλή επιλογή. Και το χειρότερο; Θεωρούν ότι μέσω της παραμονής του status quo  διαφυλάσσουν την Κυπριακή Δημοκρατία! Σκεφτείτε πόσο εύθραυστη είναι αυτή η πίστη. Πόσο γρήγορα μπορεί να αλλάξει αυτό το αίσθημα ασφάλειας και ακόμα το οικονομικό περιβάλλον στην Κύπρο μια ριπή στην Πράσινη γραμμή; Όταν το λες αυτό σε κάποιους σε κοιτούν με απλανές και ανήμπορο βλέμμα. Κατανοείς ότι στο βάθος όλοι αυτοί που δεν θέλουν λύση γιατί φοβούνται την Τουρκία, στην πράξη πιστεύουν ότι η Τουρκία δεν θα έκανε ποτέ κάτι τέτοιο! Σκεφτείτε το λίγο περισσότερο. Όλοι αυτοί οι σουπερ πατριώτες τελικά θεωρούν την Τουρκία ως πυλώνα ασφάλειας στην Κύπρο! Αποδέχονται δηλαδή την τουρκική θέση ότι μετά το 1974 εξαιτίας των στρατευμάτων κατοχής υπάρχει ασφάλεια στην Κύπρο και ότι δεν έσπασε ούτε μύτη. Οπότε ας μείνουμε όπως είμαστε και βλέπουμε…..    

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

O Λιλλήκας, ο χωρισμός και όσα πρέπει να μάθει ο τόπος

ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, 18:05 (τελευταία ενημέρωση 18:05)

ΑΠΟΨΗ

Οι «εσωτερικοί εχθροί» μας...Του Γιώργου Κουμουλλή

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΜΟΥΛΛΗΣ, 16:47 (τελευταία ενημέρωση 16:47)

ΑΠΟΨΗ

Γιατρέ, τι είναι η ψυχή;...Του Γιώργου Τζίβα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΙΒΑΣ, 14:53 (τελευταία ενημέρωση 14:53)

Επιστροφή
στην αρχή