«Πιέσεις» για αναδιαρθρώσεις και από τον οίκο Moody's

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο οίκος εκτιμά στην εβδομαδιαία έκθεσή του πως οι συνέργειες με Altamira και APS θα βοηθήσουν τον Συνεργατισμό και την Ελληνική αντίστοιχα.

Αρνητική για την πιστοληπτική ικανότητα (credit negative) των κυπριακών τραπεζών θεωρεί ο οίκος αξιολόγησης Moody΄s τη χαμηλή απόδοσή τους σε ό,τι αφορά τις αναδιαρθρώσεις δανείων με καθυστερήσεις, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεσή του που δημοσιεύτηκε χθες.

Ο οίκος Moody΄s επικαλείται τα πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε η Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με τα οποία, το πρώτο τρίμηνο του 2017 οι τρεις από τους τέσσερις στόχους που είχαν τεθεί στις τράπεζες για τις αναδιαρθρώσεις δανείων παρουσίαζαν υστέρηση. «Η χαμηλή απόδοση είναι αρνητική για το αξιόχρεο των τραπεζών (credit negative), καθώς θα επιμηκύνει το χρονικό διάστημα που απαιτείται ώστε οι τράπεζες να αποκαταστήσουν τα δανειακά τους χαρτοφυλάκια και να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους, και μπορεί να δημιουργήσει την ανάγκη για πρόσθετες προβλέψεις», υπογραμμίζουν οι Moody΄s.

«Παρόλο που η κυπριακή οικονομία βελτιώνεται, με ρυθμό ανάπτυξης 3,3% το πρώτο τρίμηνο του 2017, με τον Ιούνιο να καταγράφει το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας από τον Μάρτιο του 2012 και μια σταδιακά ανακάμπτουσα αγορά ακινήτων, η βελτίωση των τραπεζών σε ό,τι αφορά την ποιότητα των περιουσιακών τους στοιχείων είναι βραδεία, με εξαίρεση την Τράπεζα Κύπρου», αναφέρει ο οίκος.

«Η παρατεταμένη χαμηλή απόδοση στις αναδιαρθρώσεις δανείων και η αδυναμία των τραπεζών να αξιοποιήσουν τη βελτίωση της οικονομίας, αυξάνει τον κίνδυνο οι τράπεζες να χρειαστεί να προβούν σε επιπρόσθετες προβλέψεις», σημειώνει ο οίκος. Σύμφωνα με τους Moody΄s, από τον Δεκέμβριο του 2016, ο Συνεργατισμός έχει καταγράψει το χαμηλότερο ποσοστό αναδιαρθρώσεων με 23%, ενώ στην Ελληνική Τράπεζα το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 30% και στην Τράπεζα Κύπρου σε 40%.

Ο οίκος αναφέρει ότι η διαδικασία των αναδιαρθρώσεων είναι πιο «δυσκίνητη» στον Συνεργατισμό, σε σύγκριση με τις άλλες δύο τράπεζες, λόγω της εστίασής του στη λιανική τραπεζική και του μεγάλου αριθμού λογαριασμών και προσθέτει ότι η κοινοπραξία του Συνεργατισμού με την ισπανική Altamira, για τη διαχείριση των προβληματικών του δανείων, θα είναι επωφελής, όπως επίσης και η αντίστοιχη κοινοπραξία της Ελληνικής Τράπεζας με την APS Holding.

«Αυτές οι συνεργασίες θα επιταχύνουν τις διαδικασίες με μια αποτελεσματικότερη οργανωτική δομή που θα βοηθήσει τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης των τραπεζών. Επιπλέον, η Altamira και η APS Holding κατέχουν πολύχρονη εμπειρία στη διαχείριση προβληματικών δανείων και στις πωλήσεις ακινήτων, γεγονός που θα αυξήσει τις προοπτικές των τραπεζών να πωλούν τα αντίστοιχα χαρτοφυλάκια ακίνητης περιουσίας και προβληματικών δανείων», καταλήγουν οι Moody΄s.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΚΤ:Τελεσίγραφο συντεχνιών για βελτιώσεις στο σχέδιο εθελούσιας εξόδου

Πολίτης News, 02:40 (τελευταία ενημέρωση 02:40)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Λωρίδα της Γάζας - Τέσσερις Παλαιστίνιοι νεκροί

Πολίτης News, 20.07.2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έβρος: Βρέθηκαν νεκροί η μητέρα και το ένα παιδί που αγνοούνταν

Πολίτης News, 20.07.2018

Επιστροφή
στην αρχή