Ποια η διαδικασία διορισμού ερευνητικής επιτροπής για τον Συνεργατισμό

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Όπως σημειώνεται, μέσω της ανακοίνωσης η Νομική Υπηρεσία θέλει να ξεκαθαρίσει το θέμα, κάθως όπως σημειώνεται «διαφαίνεται κάποια σύγχυση»

Ανακοίνωση με την οποία ξεκαθαρίζει τη διαδικασία για τον διορισμό ερευνητικής επιτροπής για τα θέμα του Συνεργατισμού εξέδωσε ο Γενικός Εισαγγελέας. 

Διαβάστε επίσης: Ξένους εμπειρογνώμονες για τον Συνεργατισμό ζητεί ο ΠτΔ

Όπως σημειώνεται, μέσω της ανακοίνωσης η Νομική Υπηρεσία θέλει να ξεκαθαρίσει το θέμα, κάθως όπως σημειώνεται «διαφαίνεται κάποια σύγχυση». 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Επειδή διαφαίνεται κάποια σύγχυση ως προς το θέμα του διορισμού Ερευνητικής Επιτροπής για τα θέματα της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

1.         Δυνάμει του περί Ερευνητικών Επιτροπών Νόμου, Κεφ. 44, ως έχει τροποποιηθεί, εφόσον διαφαίνεται ότι στα υπό διερεύνηση ζητήματα εμπλέκεται το Υπουργικό Συμβούλιο και/ή Υπουργοί, το μόνο όργανο το οποίο έχει εξουσία να διορίσει Ερευνητική Επιτροπή, είναι ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας με Διάταγμά του, χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε ενέργεια από το Υπουργικό Συμβούλιο.

2.         Κάθε Διάταγμα που εκδίδεται δυνάμει του Νόμου θα πρέπει να περιέχει:

            (α)       τα ονόματα των μελών της Επιτροπής,

            (β)       τον διορισμό του Προέδρου της Επιτροπής,

            (γ)       τους όρους εντολής της Επιτροπής,

            (δ)       τα ονόματα οποιωνδήποτε προσώπων που εξαιτίας των ειδικών γνώσεων τους πάνω στο θέμα της έρευνα ή διαφορετικά, μπορεί να τους ζητηθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο ή το Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ανάλογα με την περίπτωση, να παρακαθίσουν ως εκτιμητές μαζί με την Επιτροπή,

           (ε)        τις εξουσίες με τις οποίες περιβάλλεται η Επιτροπή σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου αυτού,

           (στ)      την ημερομηνία ανάληψης των καθηκόντων της Επιτροπής.

3.         Έπεται ότι, τόσο τα ονόματα των μελών της Επιτροπής όσο και οι όροι εντολής της και τα άλλα στοιχεία, τα οποία απαιτείται όπως περιληφθούν στο Διάταγμα, αποφασίζονται από τον Γενικό Εισαγγελέα χωρίς καμία συνεννόηση με το Υπουργικό Συμβούλιο.

4.         Σύμφωνα πάντα με το Νόμο, ως Επίτροποι, διορίζονται πρόσωπα επιλεγέντα μεταξύ προσώπων ανώτατου επαγγελματικού και ηθικού επιπέδου, από τα οποία τουλάχιστον ο ένας είναι νομομαθής που κατέχει τα προσόντα να διοριστεί ως Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου (δηλαδή τουλάχιστον 12ετή άσκηση της δικηγορίας ή υπηρεσία σε δικαστική θέση) ή είναι πρώην δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

5.         Λόγω της εξειδικευμένης φύσης των εμπλεκομένων στην έρευνα θεμάτων, απαιτείται επίδειξη ιδιαίτερης προσοχής τόσο στην επιλογή των Επιτρόπων οι oποίοι θα πρέπει να κατέχουν τα απαιτούμενα κατάλληλα προσόντα, να μην έχουν οποιαδήποτε ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων και ασφαλώς να αποδεχθούν όπως προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.  Ιδιαίτερη επίσης προσοχή απαιτείται στον καθορισμό με σαφήνεια και ακρίβεια, των Όρων Εντολής της Επιτροπής που θα αποτελέσουν το πλαίσιο εντός του οπoίου θα διεξαχθεί η έρευνα.

6.         Για υλοποίηση των ανωτέρω έχει αρχίσει σχετική προεργασία, η οποία αποσκοπεί στη διεξαγωγή της έρευνας προς εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο και ώστε να επιφέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Μόλις ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις, θα δημοσιοποιηθούν.»

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρον Ελλαδιτών γιατρών για ΓεΣΥ

Πολίτης News, 03:05 (τελευταία ενημέρωση 03:05)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεν προκύπτει εύνοια για Μύρωνα Νικολάτο

Πολίτης News, 02:05 (τελευταία ενημέρωση 02:05)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τράπεζα Κύπρου: Δεν ήταν μοναδική η υπόθεση της αδελφής Νικολάτου

Πολίτης News, 17.01.2019

Επιστροφή
στην αρχή