Παίζουν στο debate τα τελευταία χαρτιά

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με ποια στόχευση πάνε οι πέντε βασικοί διεκδικητές της προεδρίας στη μοναδική τηλεμαχία πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών

Οι ισορροπίες είναι τόσο λεπτές, συμφωνούν στα επιτελεία των βασικών διεκδικητών της προεδρίας της Δημοκρατίας, που κάθε πιθανό λάθος από εδώ και πέρα θα στοιχίζει ακριβά χωρίς να υπάρχει χρονικό περιθώριο για απορρόφηση των κραδασμών και διορθωτικές κινήσεις.


Χθες, με την εκδήλωση της ΓΟΔΗΣΥ για τον Νίκο Αναστασιάδη έπεσε η αυλαία των προεκλογικών συγκεντρώσεων. Πλέον παίρνουν τη σκυτάλη αποκλειστικά οι οργανωτικοί μηχανισμοί των επιτελείων για την τελική... επίθεση, με σειρά εξορμήσεων στα σπίτια των ψηφοφόρων, αλλά και οι ίδιοι οι υποψήφιοι που θα δοκιμαστούν σε μια σειρά από τηλεοπτικές εμφανίσεις εντός της τελευταίας κρίσιμης εβδομάδας πριν το άνοιγμα της κάλπης, με αποκορύφωμα την αποψινή τηλεμαχία.


Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο ντιμπέιτ των πέντε βασικών διεκδικητών της προεδρίας της Δημοκρατίας. Οι υποψήφιοι ετοιμάζονται εντατικά εδώ και μέρες για την τηλεμαχία, διαβάζοντας εξαντλητικά παλαιότερες δηλώσεις και συνεντεύξεις των αντιπάλων τους σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν τα αδύνατα σημεία αλλήλων. Το ζητούμενο για κάθε πλευρά δεν είναι απλώς να κερδίσει εντυπώσεις, αλλά κυρίως να αποφευχθούν λάθη που ίσως κοστίσουν. Για κάποιους στο αποψινό ντιμπέιτ κρίνονται πολλά και για άλλους τα... πάντα.

Ο Νίκος Αναστασιάδης ως αυτός που κρατά τα κλειδιά της εξουσίας αναμένεται να δεχθεί τη μεγαλύτερη πίεση και το ζητούμενο για τον ίδιο είναι να απαντήσει πειστικά και χωρίς εκνευρισμό στα πυρά των αντιπάλων του για τη διαχείριση Κυπριακού και οικονομίας και να αναδείξει το έργο του. Για έναν υποψήφιο πάντως που σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις είναι το φαβορί ο βασικός στόχος πρέπει να είναι να αποφύγει αυτογκόλ. Κάποια λάθη που έγιναν το τελευταίο διάστημα στο προεδρικό στρατόπεδο με άστοχες δηλώσεις έχουν κτυπήσει καμπανάκι.


Η ηπιότητα που αρχικά εθεωρείτο το μειονέκτημα του Σταύρου Μαλά αποδείχθηκε στην πορεία της προεκλογικής το όπλο του και δεν είναι πιθανόν να ξεφύγει από αυτήν την προσέγγιση. Ο κ. Μαλάς αναμένεται να δεχθεί μεγαλύτερη πίεση στο κομμάτι της οικονομίας, λόγω καχυποψίας απέναντι στο ΑΚΕΛ, ενώ καλείται να βρει απαντήσεις και στην προσπάθεια ταύτισής του στο Κυπριακό με τον Νίκο Αναστασιάδη από τα επιτελεία Παπαδόπουλου και Λιλλήκα. Το 2013 πάτησε πεπονόφλουδα στο ντιμπέιτ με τις τιμές των καυσίμων και προφανώς θα έχει προετοιμαστεί για να αποφύγει ανάλογες παγίδες.


Ο Νικόλας Παπαδόπουλος έχασε τον τίτλο του φαβορί για το δεύτερο εισιτήριο που οδηγεί στον δεύτερο γύρο και το σημερινό ντιμπέιτ είναι μια ευκαιρία για τον ίδιο να κερδίσει ξανά σε επίπεδο εντυπώσεων. Γενικά οι τηλεοπτικές του εμφανίσεις απέδειξαν ότι μπορεί να διαχειριστεί καταστάσεις με ψυχραιμία. Καλείται πάντως να βρει απαντήσεις στην πίεση που αναμένεται να δεχθεί από τους βασικούς του αντιπάλους στο Κυπριακό και την ίδια στιγμή να αποδείξει ότι το φλερτ με τη μεσαία τάξη και όσα έχει υποσχεθεί δεν είναι προεκλογική φούσκα.

Ο Γιώργος Λιλλήκας ήταν ο υποψήφιος που επέμεινε περισσότερο από κάθε άλλον στην ανάγκη να πραγματοποιηθούν περισσότερα από ένα ντιμπέιτ. Είναι επίσης ο υποψήφιος που επιμένει ότι μπορεί να κερδίσει τον Νίκο Αναστασιάδη, μολονότι οι δημοσκοπήσεις δεν του δίνουν καμία πιθανότητα να είναι στον δεύτερο γύρο, αντίθετα τον θέλουν να τερματίζει κάτω και από τον πρόεδρο του ΕΛΑΜ. Στο αποψινό ντιμπέιτ καλείται να κτυπήσει ρέστα ο Γιώργος Λιλλήκας αφού στην κάλπη την Κυριακή θα κριθεί ίσως ακόμη και αυτή του η πολιτική επιβίωση. Η τακτική των τελευταίων ημερών του επιτελείου του προϊδεάζει για έναν... Λιλλήκα εναντίον όλων.

Αν κερδίζει εντυπώσεις το ΕΛΑΜ είναι γιατί κατάφερε να παραμείνει μακριά από ακραίες συμπεριφορές, όσο ακραίες και αν είναι οι θέσεις που εκφράζει. Σε αυτήν τη γραμμή αναμένεται να επιμείνει απόψε ο Χρίστος Χρίστου, ο οποίος ήταν ο μοναδικός υποψήφιος που βρέθηκε χθες στο μνημόσυνο του Γρίβα, κλείνοντας το μάτι σε πιο δεξιούς ψηφοφόρους.

«Μετρά» τα έξοδα υποψηφίων

Aντιπροσωπεία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) βρίσκεται στην Κύπρο για να παρακολουθήσει την προεκλογική εκστρατεία, τον τρόπο κάλυψης των εκλογών από τα ΜΜΕ, τα κεφάλαια στα οποία επενδύουν οι υποψήφιοι στις εκλογές, αλλά και την ίδια την εκλογική διαδικασία. Από ό,τι φαίνεται πάντως αυτό που ενδιαφέρει κυρίως την αντιπροσωπεία είναι τα έξοδα των υποψηφίων.


Ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εκλογών και βοηθός γενικός έφορος Προεδρικής Εκλογής Δημήτρης Δημητρίου δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η παρουσία της αντιπροσωπείας «είναι άλλη μια ευκαιρία για να επιβεβαιώσουν τον αμερόληπτο και διαφανή τρόπο που γίνονται οι εκλογές στην Κύπρο». Σε συνάντηση στο Υπουργείο Εσωτερικών, οι εκπρόσωποι του ΟΑΣΕ δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να επισκεφτούν και κάποια εκλογικά κέντρα κατά την ημέρα των εκλογών. Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, πέρα από τις επαφές στο Υπουργείο Εσωτερικών, η αντιπροσωπεία του ΟΑΣΕ είχε και προγραμματισμένες συναντήσεις με το Υπουργείο Εξωτερικών, τον γενικό εισαγγελέα, τον γενικό ελεγκτή και την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης. Παράλληλα, μέχρι το πέρας των εκλογών, η αντιπροσωπεία αναμένεται να έχει επίσης επαφές με υποψηφίους και πολιτικά κόμματα, ΜΚΟ και άλλους φορείς. Ο κ. Δημητρίου υπενθύμισε στο ΚΥΠΕ ότι αντιπροσωπεία του ΟΑΣΕ είχε έρθει στην Κύπρο και στις βουλευτικές εκλογές του 2011, για να επιβλέψει τη διαδικασία κατά την ημέρα των εκλογών, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις ήρθαν διερευνητικά πριν από εκλογές, χωρίς όμως να καταλήξουν ότι χρειάζεται να στείλουν τελικά αποστολή. «Αυτή τη φορά έκριναν σκόπιμο ότι θέλουν να δουν τα κεφάλαια που είναι καινούργια στη νομοθεσία μας, ειδικά το κεφάλαιο για τα έξοδα των υποψηφίων», επεσήμανε ο βοηθός γενικός έφορος Εκλογής. Για την ίδια τη διαχείριση των εκλογών η αντιπροσωπεία του ΟΑΣΕ, σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, «είναι απόλυτα βέβαια για την αμεροληψία και τον τρόπο που χειριζόμαστε το όλο ζήτημα».

Στις 9.05 αρχίζει το ντιμπέιτ

Στις 9.05 ακριβώς το βράδυ θα ξεκινήσει η μία και μοναδική τηλεμαχία ανάμεσα στους βασικούς διεκδικητές της προεδρίας της Δημοκρατίας. Στο ντιμπέιτ θα συμμετάσχουν και θα ανακρίνουν τους πέντε βασικούς υποψηφίους οι πέντε τηλεοπτικοί σταθμοί που μετέχουν στην AGB.
Εκ μέρους του ΡΙΚ θα συμμετάσχει ο διευθυντής ειδήσεων Πανίκος Χατζηπαναγής, εκ μέρους του Alpha Κύπρου ο Γιώργος Κασκάνης, από το TV ONE ο Μάριος Παπαηλία, από τον ΑΝΤ1 ο Κυριάκος Πομηλορίδης και από το Σίγμα ο Χρήστος Χαραλάμπους.

Την τηλεμαχία θα ανοίξει ο Πανίκος Χατζηπαναγής ο οποίος θα αναφέρει και τους κανόνες διεξαγωγής της. Από εκεί και πέρα, οι δημοσιογράφοι θα συντονίζουν τη συζήτηση εναλλάξ. Με βάση τη διαδικασία που προκρίθηκε, η τηλεμαχία θα γίνει σε τέσσερις κύκλους. Δύο κύκλοι θα επικεντρωθούν στο Κυπριακό και δύο κύκλοι στην εσωτερική διακυβέρνηση. Η όλη διαδικασία πάντως δεν επιτρέπει ελεύθερη συζήτηση.

Οι δημοσιογράφοι θα έχουν στη διάθεσή τους τριάντα δευτερόλεπτα για την υποβολή ερώτησης, ενώ οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα απάντησης εντός δύο λεπτών. Οι δημοσιογράφοι θα δικαιούνται συμπληρωματική ερώτηση δεκαπέντε δευτερολέπτων και οι υποψήφιοι θα πρέπει να απαντήσουν εντός ενός λεπτού. Με το τέλος κάθε γύρου ερωτήσεων από τους πέντε δημοσιογράφους, θα υπάρχει η δυνατότητα δίλεπτου σχολιασμού από τον κάθε υποψήφιο ξεχωριστά. Όπως συμφωνήθηκε, οι υποψήφιοι θα δεχθούν συνολικά τέσσερις ερωτήσεις έκαστος και θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τέσσερα δίλεπτα σχόλια, καθώς και καταληκτικό σχόλιο στο τέλος της τηλεμαχίας. Με αυτόν τον τρόπο κάθε εκπρόσωπος τηλεοπτικού σταθμού θα υποβάλλει ερωτήσεις σε τέσσερις υποψηφίους. Το ποιος υποψήφιος δεν θα ρωτηθεί από ποιο κανάλι κρίθηκε μέσα από κλήρωση.


Ασφαλώς και η τηλεμαχία θα γίνει σε στούντιο του ΡΙΚ. Θα έχει διάρκεια δύο ωρών και δώδεκα λεπτών, ενώ θα υπάρχει και διάλειμμα μεταξύ των δύο κύκλων. Για την ομαλή διεξαγωγή του ντιμπέιτ έχει προκαθοριστεί και η ώρα προσέλευσης του κάθε υποψηφίου. Πρώτος θα φθάσει ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, ακολούθως ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, στη συνέχεια ο Σταύρος Μαλάς, μετά ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος και τελευταίος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Η προσέλευση των υποψηφίων στο ΡΙΚ θα γίνεται ανά πέντε λεπτά. Στο ΡΙΚ προνόησαν και για τον χώρο όπου θα στηθούν τα τηλεοπτικά συνεργεία έξω από το στούντιο που θα γίνει το ντιμπέιτ, για να καταγράφουν δηλώσεις των υποψηφίων και των συνεργατών τους και πιθανά παραλειπόμενα.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνεχίζει μέχρι τη λήξη της σύμβασης της η ΟΣΥΠΑ

Πολίτης News, 09:33 (τελευταία ενημέρωση 09:33)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δίνει ανταλλάγματα για χρηματοδότηση του τείχους ο Τραμπ

Πολίτης News, 09:28 (τελευταία ενημέρωση 09:28)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Για «συνωμοσίες» βουλευτών ανησυχεί η Μέι

Πολίτης News, 09:26 (τελευταία ενημέρωση 09:26)

Επιστροφή
στην αρχή