Παίζει επιστροφή της αυτοδιαλυθείσας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Στα έδρανα ίσως επιστρέψουν οι βουλευτές, παρά την αυτοδιάλυση της Βουλής, λόγω της αναφορά σειράς νόμων στο Ανώτατο από τον Πρόεδρο.

Ορατό είναι το ενδεχόμενο έκτακτης συνεδρίασης της αυτοδιαλυθείσας Βουλής, παρά τη νομική διελκυστίνδα για το θέμα, αφού, πέραν της αναφοράς στο Ανώτατο Δικαστήριο 16 επίμαχων νομοθετημάτων της τελευταίας στιγμής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προτίθεται να προβεί και σε αναπομπή δύο νόμων.


Δηλαδή, ο Πρόεδρος επιστρέφει πίσω στο νομοθετικό σώμα για επανεξέταση νόμους που ψήφισε η Βουλή στην τελευταία της συνεδρίαση στις 14 Απριλίου, πριν από την αυτοδιάλυσή της, ενόψει βουλευτικών εκλογών. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει ενώπιόν του εισήγηση του γενικού εισαγγελέα για αναπομπή δύο νόμων, ενώ αναφορά στο Ανώτατο αναμένεται να γίνει για 16 νομοθετήματα, μετά και από σχετική εισήγηση του γενικού εισαγγελέα, στον οποίο αποτάθηκαν τα αρμόδια υπουργεία μετά την ψήφιση προτάσεων νόμου από την ολομέλεια του νομοθετικού σώματος στις 14 Απριλίου. Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος έχει στη διάθεσή του 15 ημέρες για να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει σε αναφορά των νόμων στο Ανώτατο ή σε αναπομπή. Ο χρόνος μετρά από την ημέρα γνωστοποίησης των νομοθετημάτων στον Πρόεδρο από τη Βουλή, δηλαδή από την περασμένη εβδομάδα. Αναφορά γίνεται για νομοθετήματα για τα οποία εγείρονται αμφιβολίες κατά πόσο είναι συμβατά με το Σύνταγμα, προκειμένου το Ανώτατο Δικαστήριο να αποφασίσει τελεσίδικα για το θέμα. Αναπομπή γίνεται για νομοθετήματα που η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να «σκοτώσει», προκειμένου αυτά να επανεξεταστούν από τη Βουλή. Μέχρι την απόφαση του Ανωτάτου ή και της Βουλής κανένα από τα νομοθετήματα που αναφέρονται ή αναπέμπονται δεν θα ισχύσουν, αφού ο Πρόεδρος δεν θα προχωρήσει σε δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα του κράτους.

Οι αναπομπές


Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», ο γενικός εισαγγελέας εισηγήθηκε στον Πρόεδρο να αναπέμψει τον περί Ρύθμισης Ληξιπρόθεσμων Οφειλών Νόμο, που προβλέπει την καταβολή με δόσεις ληξιπρόθεσμων εισφορών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ) και σε άλλα κοινωνικά ταμεία. Πρόκειται για κυβερνητικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε μετά από πιέσεις της Βουλής, αφού ενώπιον του σώματος εκκρεμούσε προς ψήφιση σχετική πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ. Ωστόσο, η κυβέρνηση πρότεινε οι μηνιαίες δόσεις αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών να ανέρχονται σε 36. Μετά, η κυβέρνηση αποδέχτηκε εισήγηση βουλευτών οι δόσεις να γίνουν 45, ωστόσο η Βουλή ψήφισε οι δόσεις να αυξηθούν σε 60. Η αύξηση των δόσεων ενδέχεται να ασκήσει πιέσεις σε κοινωνικά ταμεία και στο ΤΚΑ, όπως είχε προειδοποιήσει η υπουργός Εργασίας, και εικάζεται πως αυτός είναι και ο λόγος της αναπομπής.
Ο Πρόεδρος θα αναπέμψει και τον νόμο περί Τερματισμού Απασχολήσεως που ψήφισε μετά από πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ και της ΕΔΕΚ η Βουλή στην τελευταία της συνεδρίαση σε μια προσπάθεια να καλύψει κενά που εντοπίστηκαν όσον αφορά τις περιπτώσεις εργοδοτουμένων οι οποίοι απουσιάζουν από την εργασία τους με άδεια ασθενείας, καθώς και για την περίοδο που επιστρέφουν στην εργασία τους μετά τη λήξη αυτής.

Η πρόταση νόμου είχε κατατεθεί με αφορμή τον τερματισμό απασχόλησης εργαζομένης η οποία απουσίαζε για καιρό από την εργασία της λόγω ασθένειας. Με την πρόταση παρατάθηκε η απαγορευτική περίοδος απόλυσης για περίοδο πέραν των έξι μηνών και για όσο χρόνο ο εργαζόμενος λαμβάνει επίδομα ασθενείας. Περαιτέρω, περιλήφθηκε πρόνοια με βάση την οποία θα απαγορεύεται σε εργοδότη να δίδει προειδοποίηση τερματισμού απασχόλησης ή να τερματίζει την απασχόληση εργαζόμενου ο οποίος απουσιάζει με άδεια ασθενείας τόσο κατά τη διάρκεια της εν λόγω άδειας όσο και τρεις μήνες μετά την επιστροφή του στην εργασία του, όπως, δηλαδή, εφαρμόζεται ήδη με παρόμοια ρύθμιση και σε σχέση με την άδεια μητρότητας. Για το θέμα η κυβέρνηση είχε εκφράσει πρόθεση για κάλυψη των διαφόρων κενών που είχαν εντοπιστεί, αλλά την πρόλαβε η Βουλή και, όπως προκύπτει, στη βιασύνη της η Βουλή ψήφισε και αντισυνταγματικές πρόνοιες, οι οποίες επιβάλλεται να επανεξεταστούν.

Γρίφος για νέα Βουλή


Ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου σχολιάζοντας χθες στο ΡΙΚ το ενδεχόμενο αναπομπής δήλωνε πως αν υπάρξουν αναπομπές, τότε η Βουλή έχει υποχρέωση να διαπιστώσει κατά πόσο συντρέχουν οι προϋποθέσεις που καθορίζει το Σύνταγμα, προκειμένου να συγκληθεί η Βουλή, η οποία έχει ήδη προχωρήσει στη λεγόμενη αυτοδιάλυσή της. Με βάση το Σύνταγμα, η Βουλή μετά την αυτοδιάλυσή της μπορεί να συνέλθει για επείγουσες ή απρόβλεπτες περιστάσεις. «Συνεπώς θα κρίνουμε αν οι αναπομπές είναι επείγουσες ή εξαιρετικά απρόβλεπτες για να συγκληθεί η Βουλή» παρατήρησε. «Αν όχι, τότε χρονικά θα υπάρξει μια επέκταση της χρονικής προθεσμίας που καθορίζει το Σύνταγμα, ώστε η νέα Βουλή, μετά που θα δώσουν τη διαβεβαίωσή τους οι νέοι βουλευτές, θα επιληφθεί αυτών των αναπομπών» πρόσθεσε ο κ. Ομήρου, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν αποκλείεται, εάν υπάρξουν αναπομπές, με αυτές να ασχοληθεί η νέα Βουλή που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 22ας Μαΐου.

Πάντως και το 2006, όταν προέκυψε το ίδιο θέμα σε σχέση με πρόταση νόμου για τη νομιμοποίηση εκτάκτων του δημόσιου τομέα, τον γόρδιο δεσμό έλυσε ο τότε γενικός εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης, που γνωμάτευσε πως ο χρόνος των 15 ημερών που έχει στη διάθεσή της η Βουλή να αποφασίσει εάν απορρίπτει ή αν αποδέχεται την αναπομπή «παγώνει» για το διάστημα κατά το οποίο η Βουλή δεν λειτουργεί λόγω της αυτοδιάλυσής της. Γνωμάτευση που αμφισβητήθηκε, πάντως, τότε, από νομικούς. Για την ιστορία, να πούμε πως η νέα Βουλή που προέκυψε το 2006 δεν πρόλαβε να εξετάσει την αναπομπή εντός 15 ημερών και ο νόμος που κατοχύρωνε τότε τους εκτάκτους δεν εφαρμόστηκε.

Οι αναφορές


Στις 16 αναφορές που προτίθεται να κάνει ο Πρόεδρος, αριθμός που μάλλον επιβεβαιώνει την προχειρότητα για την οποία μίλησε εξ αρχής μετά τη 14η Απριλίου και ο γενικός εισαγγελέας, περιλαμβάνονται τα νομοθετήματα που αφορούν τη συμμετοχή των κουρεμένων καταθετών στα διοικητικά συμβούλια τραπεζών που διασώθηκαν με ίδια μέσα (δηλαδή στο δ.σ. της Τράπεζας Κύπρου), τον συμψηφισμό δανείων με αξιόγραφα υπέρ των κατόχων αξιογράφων, το πάγωμα των αποκρατικοποιήσεων μέχρι το τέλος του 2017, όλους τους νόμους για τον έλεγχο του πόθεν έσχες και την υποχρεωτική ποσόστωση στους διορισμούς στα δ.σ. ημικρατικών οργανισμών. Ιδιαίτερα για το θέμα των αξιογράφων και για τον περί της Ρύθμισης Αναδιαρθρώσεων Πιστωτικών Διευκολύνσεων Νόμο του 2015, ο υπουργός Οικονομικών είχε προειδοποιήσει και γραπτώς τη Βουλή για σωρεία αντισυνταγματικών προνοιών της πρότασης νόμου του προέδρου της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου. Δεδομένη εξάλλου εθεωρείτο και η αναφορά του περί Εξυγίανσης Πιστωτικών και Άλλων Ιδρυμάτων Νόμου για συμμετοχή των κουρεμένων καταθετών στο δ.σ. της Τράπεζας Κύπρου, λόγω αντισυνταγματικών προνοιών.


Αναφορικά με το πακέτο νόμων για το πόθεν έσχες, η αναφορά στο Ανώτατο γίνεται -σύμφωνα με πληροφορίες του «Π»- λόγω της αλλαγής που επέβαλαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα στα κείμενα των νομοθετημάτων αναφορικά με την υποχρεωτική δημοσιοποίηση των δηλώσεων περιουσιακών στοιχείων όλων των αξιωματούχων και των συζύγων τους.

Στις αναφορές στο Ανώτατο περιλαμβάνεται ακόμα ο νόμος που ψηφίστηκε για το ασυμβίβαστο στην άσκηση καθηκόντων από ορισμένους αξιωματούχους της Δημοκρατίας, ο οποίος, σύμφωνα και με τις παραδοχές των βουλευτών που υπερασπίστηκαν την ψήφισή του, αντιμετώπιζε περιπτωσιολογικά το πρόβλημα.


Ακόμα, θα αναφερθεί στο Ανώτατο η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, στον οποίο εντάσσονταν οι καταχρηστικές ρήτρες στα στεγαστικά και τα φοιτητικά δάνεια (αλλά όχι στα καταναλωτικά δάνεια), ώστε να υπαχθούν στη νομοθεσία περί τοκογλυφίας.


Τέλος, ο γενικός εισαγγελέας εισηγήθηκε να αναφερθούν στο Ανώτατο και δύο εναρμονιστικές νομοθεσίες για τους ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς και για το ΡΙΚ, καθώς η Βουλή επέβαλε διατάξεις της τελευταίας στιγμής στη νομοθεσία, που προέβλεπαν περιορισμούς στην κάθοδο ξένων καναλιών στην Κύπρο.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιτυχής προώθηση της Κύπρου στην Ινδία από τον Invest Cyprus

Πολίτης News, 15:55 (τελευταία ενημέρωση 15:55)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυστηρότερες ποινές για τη βία κατά γυναικών -Τι προνοεί το νομοσχέδιο

Πολίτης News, 15:38 (τελευταία ενημέρωση 15:38)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

DP World Limassol:Νέες επενδύσεις ενισχύουν αποδοτικότητα και ασφάλεια

Πολίτης News, 15:25 (τελευταία ενημέρωση 15:25)

Επιστροφή
στην αρχή