Περήφανα Ελληνόπουλα! Και στο μυαλό γαλόπουλα...

ΑΠΟΨΗ /ΚΑΤΑ ΒΑΡΒΑΡΩΝ
Στην Κύπρο, το self-importance είναι σαν την ψώρα. Εξαπλώθηκε! Άμα κάνεις μαλ... πες, την έκανα. Υγεία. Μην τη δένεις παντιέρα να βγεις στην παρέλαση!

Εγώ τη συνείδησή μου την έχω καθαρή. Ούτε μάντης είμαι, ούτε και χρειάζεται μυαλό για να προβλέψει κανείς αυτό που είχα προειδοποιήσει τις προάλλες ότι θα συνέβαινε με τις φοητσιάρικες αφίσες του Λιλλί Gas.

Στη διασταύρωση της Χατζηιωσήφ με την πραγματικά εθνική οδό μας, την Αθαλάσσης, εκεί όπου ο Λιλλήκας δεν… αρκέστηκε σε γιγαντοαφίσα αλλά κάλυψε και ολόκληρο το κτήριο με τη φάτσα του στη φωτογραφία εκείνη που νομίζεις ότι βγήκε sequel του Annabelle, κάποιος πήγε και έριξε τα φώτα τροχαίας κάτω. Τυχαίο;

Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα. Αλλά ώς πότε υπουργέ των Μεταφορών θα κωφεύετε; Πρέπει να σκοτωθεί κόσμος; Πείτε του κάτι. Θα είναι και δικός σας σύντομα… Στο κάτω κάτω, αφού δεν το έχει με τις φωτογραφίες, ας βάζει απλώς το όνομα, χωρίς εικόνα.

Πλέον, ο κόσμος τον έμαθε σαν κάλπικη δεκάρα, λέμε τώρα.

Είναι και το όνομά του ιδιαίτερο, δεν έχει δικαιολογία. Το μόνο που θα μπορούσε να συγχύσει ο κόσμος είναι το χρώμα. Την εποχή που άλλαζε κόμματα και ιδεολογίες, ναι, ο κόσμος συγχυζόταν για το πού έπαιζε εκείνη τη σεζόν. Τώρα που έχει δικό του θίασο, ο κόσμος ξέρει πού βρίσκεται. Προς το παρόν; Έστω... Ξέρει.

Με την ελπίδα να εισακουστούμε επιτέλους κ. Δημητριάδη μου, ας αλλάξουμε θέμα...

Χαμός έγινε με την ανάρτηση κάποιας η οποία κατακεραύνωσε υπεραγορά επειδή η τελευταία διαφήμιζε «Μπιφτέκια γαλοπούλας / turkey burger» και η συγκεκριμένη θεώρησε πως επρόκειτο για μπιφτέκια τουρκικής προελεύσεως, γράφοντας ένα παραλήρημα με κοσμητικά επίθετα.

Τα όσα έγραψε δεν απείχαν πολύ από την τακτική πολιτικών οι οποίοι στιγματίζουν ως προδότες όσους δεν μοιράζονται τις υψηλές πατριωτικές τους αντιλήψεις, αυτές που τους/τις οδηγούν σε καριέρες, τρελά εισοδήματα και άλλα τέτοια αγωνιστικά.

Αυτοί είναι άλλωστε η προέλευση της συγκεκριμένης παθογένειας. Αυτοί πουλάν' την πρέζα, για να παραφράσω και το γνωστό. 

Κάποιοι, τρόλαραν την ελληνομέτρη του κιμά με πολύ πετυχημένα σχόλια. Ειδικά όταν εκείνη αντί να πει απλά πως έκανε λάθος επέλεξε την κυπριακή οδό: να ζητήσει και τα ρέστα. Και αν και ευχαρίστησε την υπεραγορά για τη «διευκρίνιση» (sic – ότι turkey είναι η γαλοπούλα!) τους ζήτησε να… το αλλάξουν. Έτσι που να μην γράφει turkey δηλαδή!

Και συμπλήρωσε, αγέρωχη, πως εάν η υπεραγορά φέρνει τούρκικα δεν υπάρχει περίπτωση να είναι πελάτης της. Μάτι δεν κλείνει η υπεραγορά. Το κυπριακό self-importance είναι σαν την ψώρα. Έχει εξαπλωθεί παντού! Είπαμε όλοι κάνουμε μαλ... κυρία μου αλλά, άμα την κάνεις, λες την έκανα. Και πας παρακάτω. Δεν τη δένεις παντιέρα και βγαίνεις σημαιοφόρος στο άγημα.

Μπορείς! Θα είμαι ξεκάθαρος. Αλλά μετά, δεν διαμαρτύρεσαι για το τι θα ακούσεις. 

Εδώ ανοίξτε μια παρένθεση. Αυτή η υστερία με τα τουρκικά προϊόντα, δεν είναι λατρεμένη; Χιλιάδες ανάμεσά μας, συνήθως όχι τα πιο δυνατά μας μυαλά αλλά εμείς όλους τους αγαπάμε, σκίζονται για την όποια αναφορά σε τουρκικά προϊόντα στην Κύπρο. Είναι βλέπετε ένας εύκολος τρόπος για να παίξει κανείς τον μεγάλο πατριώτη.

Αν οι πορδές ήταν κανονικές κανονιές όμως, θα είχαμε χάσει την ακοή μας όλοι. Δεν είναι. Εάν μιλάμε για τα ανάλογα ΜΜΕ, το πράγμα εκδηλώνεται εναντίον πολιτών και μόνο ή ομάδων αλλά ποτέ, μα ποτέ, εναντίον εισαγωγέων προϊόντων κατασκευασμένων στην Τουρκία –γνωστών αθλητικών ειδών, γνωστών ειδών ένδυσης και άλλων– αφού οι συγκεκριμένοι διαφημίζουν στα Μέσα. Οι πολίτες είναι εύκολη λεία. Κλείνει η παρένθεση. 

Πέρα από το πολλά πετυχημένα σχόλια που λέγαμε, υπήρξαν και άλλοι οι οποίοι πέρασαν την κυρία Turkeyφάγο γενεές δεκατέσσερις φτάνοντας σε σημεία ακρότητας και κανιβαλισμού εφάμιλλα του γενικότερου επίπεδου μας.

Όπως υπήρξαν και εκείνοι οι οποίοι ξεκινώντας από το πολύ σωστό, τη διαμαρτυρία για τους κανίβαλους, έπεσαν στην παγίδα της πολιτικής ορθότητας και μετέτρεψαν το ψεκασμένο (και αθώο δεν το λες) σχόλιο της περί ης ο λόγος σε ένα... λάθος μιας αμόρφωτης γυναίκας, δίνοντας έμφαση ενίοτε και στο ότι είναι κομμώτρια. Αυτό ήταν το χειρότερο.

Διότι πρώτον, σε χώρες όπου η φοίτηση σε σχολεία είναι υποχρεωτική και κυρίως δωρεάν, το να παραμένει κανείς αστοιχείωτος, όταν δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από κάτι που έχει να κάνει με τη φύση και όταν συνεπώς είναι θέμα επιλογής, ανευθυνότητας ή περιφρόνησης της στοιχειώδους μάθησης, αυτό είναι κακό, ναι. Είναι.

Ήδη έχουμε τεράστιο πρόβλημα σ’ αυτή τη χώρα μ’ αυτούς όλους, στα βασικά μιλάμε πάντα. Οι οποίοι –μοναδικό κι αυτό!– θεωρούν ότι τα ξέρουν όλα, και «διδάσκουν» και τους πάντες γύρω τους με σηκωμένο το φρύδι και το δάχτυλο.

Πληρώνουμε όλοι φόρους για να ξεστραβώνονται τουλάχιστον, σε σχολεία που μας στοιχίζουν τρελά.

Δεύτερον, χωρίς να θέλω κακός, το να βλέπει κανείς μια φωτογραφία με μπιφτέκια και από κάτω την αναγραφή «Μπιφτέκια γαλοπούλας / turkey burgers» και να γράφει αυτό το πράγμα, δεν έχει να κάνει και τόσο με τη μόρφωση. Είναι γκάφα στην καλύτερη περίπτωση. Ας αφήσουμε τα σοβαρότερα ενδεχόμενα. Όταν κάνουμε γκάφα, είπαμε, λέμε συγγνώμη έκανα γκάφα. Δεν τη λέμε και στο σύμπαν από πάνω.

Και τρίτον και πιο σημαντικό, γιατί πρέπει να είναι αμόρφωτες οι κομμώτριες και οι κομμωτές; Δεν κατάλαβα. Και το ότι αυτό παρουσιάζεται ως δεδομένο και… ελαφρυντικό ακόμα, το βρίσκω φοβερά ρατσιστικό και προσβλητικό.

Εγώ δεν ξέρω αμόρφωτους κομμωτές και κομμώτριες. Άστε που ξέρω και μερικές/μερικούς σε μεγαλύτερη ηλικία οι οποίοι ένα δημοτικό έβγαλαν, ναι, αλλά έχουν μια παιδεία και μια αντίληψη διαμορφωμένη μέσα από τον κόπο τους και τη ζωή που δεν τη βλέπουμε ούτε στα όνειρά μας. Όπως και σε τόσα άλλα επαγγέλματα.

Το θέμα είναι απλό: όταν κάνει κανείς bullying και σε εκείνη τη φάση κάνει μια γκάφα, τότε γίνεται και ο ίδιος/ίδια θύμα.

Αν είναι σωστό; Φυσικά και δεν είναι. Αλλά τα ρέστα δεν γίνεται να τα ζητάμε.

Την ίδια ώρα, ο κόσμος σχολίαζε με πολύ ηπιότερο τρόπο την ανάρτηση της Φλαμπελένης για το... εικονοστάσι της το οποίο εμπλουτίστηκε λέει (σ.σ. μετά την «Αφρικούλα» και τα παιδάκια το θέαμα έχει εικονοστάσι) με την «αγιογραφία» ενός ήρωα της ΕΟΚΑ να κρατάει καλασνίκοφ! Κανονική εικόνα, ναι. Της εκκλησίας εικόνα.

Το εάν η ηπιότητα θα πρέπει να αποδοθεί στη θρησκοληψία των Κυπραίων, πολλοί από τους οποίους δεν διέκριναν ούτε το βέβηλο του πράγματος (για όσους πιστεύουν πάντα) ή εάν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως μια κίνηση οίκτου και συγκατάβασης έναντι της συγκεκριμένης και της ανάρτησής της, δεν θα το μάθουμε ποτέ.

Εάν είναι το τελευταίο, μπράβο σε όλους!


Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Περί αποστασίας στην Ιατρική

ΜΑΡΙΝΑ ΚΟΥΜΑΣΤΑ, 13:20 (τελευταία ενημέρωση 13:20)

ΑΠΟΨΗ

Πατριωτισμός βγαλμένος απ’ τα σπλάχνα. Αυτό σίγουρα!

ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, 10:05 (τελευταία ενημέρωση 10:05)

ΑΠΟΨΗ

Ο μιλιταρισμός έκανε το καθήκον του, εμείς δεν μπορέσαμε να το κάνουμε

ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ, 09:05 (τελευταία ενημέρωση 09:05)

Επιστροφή
στην αρχή