Περιδιαβαίνοντας τον… Jean De Vienne

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Ο «Π» και η κάμερα της Web TV του «Πολίτη» προσκλήθηκαν σε μια πολύ ιδιαίτερη ξενάγηση στη φρεγάτα του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού «Jean De Vienne».

Ο «Π» και η κάμερα της Web TV του «Πολίτη» προσκλήθηκαν σε μια πολύ ιδιαίτερη ξενάγηση στη φρεγάτα του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού «Jean De Vienne». Με αφορμή την παρουσία του γαλλικού πολεμικού πλοίου στο λιμάνι της Λεμεσού, είχαμε μια πρώτης τάξης ευκαιρία όχι μόνο να περάσουμε μια ώρα στις εγκαταστάσεις του πλοίου -όπου ενημερωθήκαμε για τις τεχνικές του δυνατότητες και τα οπλικά του συστήματα- αλλά και να έχουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον καπετάνιο του πλοίου για ζητήματα που άπτονται του ρόλου και της αποστολής του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού.

Παλιό αλλά μάχιμο

Η μήκους 139 μέτρων και εκτοπίσματος 4.700 τόνων γαλλική φρεγάτα κλάσης «Ζορζ Λεγιέ» αποτελεί κατά βάση ένα σύγχρονο πολεμικό πλοίο με εξειδίκευση στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο. Αν και φέρει την ένδειξη D στην πρύμνη του -κωδικοποίηση ΝΑΤΟ- το Πολεμικό Ναυτικό της Γαλλίας δεν τυποποιεί τα πλοία του ως αντιτορπιλικά. Πρόκειται για έναν «βετεράνο» μαχητή του ναυτικού της Γαλλίας που είδε δράση τόσο στον πρώτο πόλεμο του Κόλπου, το 1991, όσο και στη συμμετοχή της Γαλλίας στις επιχειρήσεις σε Αφγανιστάν και Ιράκ. Η πιο πρόσφατη εμπλοκή του ήταν αυτή στον πόλεμο της Λιβύης. Το «Jean De Vienne» βρίσκεται στο τελευταίο του ταξίδι πριν παροπλιστεί, κι αυτό που μαρτυρά την πολεμική του πείρα είναι μια προθήκη με ένα… καλάσνικοφ στο εσωτερικό του πλοίου, το οποίο αποτελεί ουσιαστικά… λάφυρο από επιχείρηση εναντίον Σομαλών πειρατών. Ως εκ τούτου, το «Jean De Vienne», πέραν του να μάχεται για τη Γαλλία, ανέλαβε διαχρονικά πολλαπλούς ρόλους, όπως οι περιπολίες για σκοπούς πάταξης της διεθνούς πειρατείας και της οργανωμένης διακίνησης ναρκωτικών, οι αποστολές έρευνας και διάσωσης καθώς και η συλλογή πληροφοριών. Το προσωπικό του πλοίου μάς ανέφερε πως, μετά τον παροπλισμό τους, τα γαλλικά πλοία οδηγούνται σε ειδικές εγκαταστάσεις στο Βέλγιο για ανακύκλωση των μετάλλων τους.

Φωτογραφία αρχείου του Jean De Vienne

 

Οπλισμένο σαν αστακός

Στην άκρως ενδιαφέρουσα περιδιάβασή μας στο πλοίο, ενημερωθήκαμε για τις γραμμές άμυνας του πλοίου που περιλαμβάνουν οπλικά συστήματα εναντίον στόχων επιφανείας, ξηράς και αέρος. Είχαμε την ευκαιρία να καθίσουμε απέναντι από το γαλλικό πυροβόλο πολλαπλής χρήσης 100 χιλιοστών, αλλά και στη γέφυρα του πλοίου όπου ελέγχεται μέρος της ισχύος πυρός πέραν της πλοήγησης του σκάφους. Φυσικά, ως πλοίο, με εξειδίκευση στο κυνήγι… υποβρυχίων, το «Jean De Vienne» είναι εξοπλισμένο με τορπίλες αλλά και με τορπίλες που εξαπολύουν τα δύο ελικόπτερα τα οποία… κρύβονται στο πίσω μέρος του πλοίου. Βέβαια, το οπλικό σύστημα που ξεχωρίζει στο πλοίο είναι οι συστοιχίες πυραύλων Exocet (σ.σ. σημαίνει στα γαλλικά κυριολεκτικά «ιπτάμενο ψάρι»), ενός συστήματος πολύ αποτελεσματικού εναντίον στόχων επιφανείας που, αν και ευρωπαϊκής συμπαραγωγής, πλέον (Γαλλία - ΗΒ - Ιταλία) η επιτυχία του και η εμπορική του φήμη στα πολεμικά ναυτικά πολλών χωρών ταυτίστηκε με τη γαλλική έμπνευση και τον σχεδιασμό του. Κατά την παραμονή μας στο πλοίο, είχαμε την ευκαιρία να κάτσουμε και στη θέση του… καπετάνιου, του χειριστή των ελικοπτέρων αλλά και στη βασική θέση όπου ο αξιωματικός υπηρεσίας διατηρεί… οπτική επαφή με πιθανούς επιτιθέμενους στόχους.

 

Το επιβλητικό πυροβόλο των 100 χιλιοστών, σφραγισμένο ως ένδειξη σεβασμού προς τη φιλοξενία της ΚΔ

Ισχυρή παρουσία

Συνομιλώντας με τον διοικητή (καπετάνιο του πλοίου), που φέρει τον βαθμό του «Capitaine de vaisseau» (σ.σ. αντίστοιχος του συνταγματάρχη στον στρατό ξηράς), κ. Fabrice Berthelot ακούσαμε πολλά κι ενδιαφέροντα για την παρουσία του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Κυρίως, ότι η εν λόγω περιοχή αποτελεί διαχρονικά «ένα φυσικό περιβάλλον για την παρουσία γαλλικών πολεμικών πλοίων, τα οποία ποτέ δεν έλειψαν, παρά τις συχνές αναταραχές που ενυπάρχουν στο ευρύτερο υποσύστημα». Ο κ. Berthelot μάς υποδέχτηκε σε ένα γραφείο που δέσποζαν ένα εντυπωσιακό μεσαιωνικό ταπισερί με τη μορφή του Jean De Vienne, αλλά και μια πλούσια βιβλιοθήκη ενδεικτική του υψηλού μορφωτικού επιπέδου που υπάρχει στις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις. Δεν παρέλειψε να μας τονίσει πως η Κύπρος αποτελεί ένα διαχρονικό σύμμαχο της Γαλλίας, ενώ καταλήξαμε στο ότι το μέλλον της ναυτικής ισχύος θα κρίνει μακροπρόθεσμα και το παγκόσμιο ισοζύγιο / ανταγωνισμό ισχύος.

Μικρά αλλά… γαλλικά

Στο πλοίο υπάρχει κάτι πολύ ενδιαφέρον. Ανάμεσα στους στενούς διαδρόμους που οδηγούν σε κάθε σημείο του πλοίου υπάρχουν… πινακίδες με ονοματοθεσίες δρόμων της πόλης «της Τέχνης και της Ιστορίας» Μπεσανσόν στα ανατολικά της Γαλλίας. Η εν λόγω πόλη (της ευρύτερης ιστορικά περιοχής Franche-Comte από όπου και κατάγονταν ιστορικά ο Jean De Vienne) αποτελεί και χορηγό του πλοίου. Επιπλέον, κατά την παραμονή μας στο πλοίο, είδαμε αρκετές γυναίκες να υπηρετούν (το 10% του πληρώματος είναι γυναίκες) αλλά και Γάλλους αξιωματικούς και ναύτες από όλες τις εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες που συναποτελούν το γαλλικό έθνος.

Μια ιστορική φιγούρα

Προτομή του Jean De Vienne

Το πλοίο τιμά μια πολύ ενδιαφέρουσα προσωπικότητα του γαλλικού Μεσαίωνα της περιόδου του Εκατονταετούς Πολέμου και των λεγόμενων «μικρών Σταυροφοριών». Ο Jean De Vienne υπήρξε Γάλλος ιππότης και ιστορικός αρχηγός (ναύαρχος) του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού κατά τη διάρκεια του μεγάλου πολέμου εναντίον της Αγγλίας. Πίστεψε από νωρίς στην ισχύ των γαλλικών πλοίων στον ανταγωνισμό εναντίον της Αγγλίας και επί εποχής του η γαλλική πολεμική ναυτοσύνη άνθισε. Η άνοδος του Καρόλου του ΣΤ' στον θρόνο της Γαλλίας δεν έδωσε την ίδια ώθηση στο Πολεμικό Ναυτικό και ο Jean De Vienne -ως χριστιανική ιπποτική φιγούρα πρωτίστως- ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του βασιλιά Σιγισμόνδου της Ουγγαρίας για σταυροφορία εναντίον της στρατιωτικής επέκτασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Ευρώπη. Στη Σταυροφορία της Νικοπόλεως (στη σημερινή Βουλγαρία) το 1396, ο Jean De Vienne έπεσε ηρωικά μαχόμενος, στην ομώνυμη μάχη των ευρωπαϊκών βασιλείων εναντίον των δυνάμεων του σουλτάνου Βαγιαζίντ του Α' - σε μια πρωτοφανή συντριβή των χριστιανικών δυνάμεων από την ανερχόμενη δύναμη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το πλοίο «Jean De Vienne» είναι το τρίτο πλοίο στην ιστορία του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού που τιμά τον Γάλλο ευπατρίδη ιππότη και πρωτοπόρο της γαλλικής πολεμικής ναυτοσύνης.

*Ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τον Γάλλο στρατιωτικό ακόλουθο στη Λευκωσία Robert Hazemman, καθώς και στο προσωπικό της πρεσβείας.

Φωτογραφίες: Ευάγγελος Βαρνάβα

Twitter: @JohnPikpas

 

 

 

 


Επιστροφή
στην αρχή